Bodrum Gündem

DEV ADIMLAR-Depremi Bulutlardan Tahmin Eden Adam; Ronald Karel yazdı…

Şubat 2018 yılında başkan yardımcılığından başkanlığını aldığım GeoCosmo Bilim Merkezinde büyük değişiklikler yaptım.

Bu değişikliklere gelmeden önce GeoCosmo resmi web sitesinin www.geocosmo.co.uk veya www.geocosmo.net  veya www.geocosmo.eu   olduğunu belirtmek isterim. Dünyaya açılmaya karar verdim. Kurucumuz
Dr Freud’un iki konu üzerinde derin çalışmalar yapıyor. Birincisi deprem olmadan önce stres esnasında oluşan ‘peroxy effect’’ in hayvanlar ve insanlar üzerindeki etkisi, diğeri de benim 30 sene önce inandığım ve üzerinde elimden gelen kadar araştırdığım, güneş patlamalarının faylara olası etkisi. Benim üçüncü ama daha elimde yeterli bilimsel açıklama bulunmayan deprem olmadan önce meydana gelen elektromanyetik dalgaların uçakların altimetre ve diğer bazı elektronik aletlerine yaptıkları tesir neticesiyle onlar düşmesine sebep olabilmeleri.

Gördüğünüz gibi GeoCosmo olarak, klasik bilgilerden ve ders kitaplarından uzak duruyor ve çok geri kalmış deprem bilimini ilerletebilmek için çok büyük çaba sarf ediyoruz.

Dünyanın her tarafında, tek tük de olsa bizlerin laboratuvarlarda gösterdiğimiz ‘’positive – negative air ionization’’ konusunun çarpıtılarak denenmek istediğini görüyoruz. Google sağ olsun. Ancak arkada yatan bilimi bilinmezse muvaffak olunamaz.

Bir deprem kestirimi yapabilmek için her bir istasyonda ondan fazla parametrelerin araştırılması ve elde edilen verilerin (DATA) çok ama çok iyi değerlendirilmesi lazım. Gerek uydulardan gerekse yer istasyonlarından elde edilen verilerin çok iyi değerlendirilmesi de fayda etmez. Forecast ofisin, yani deprem kestirim ofisinde depremlerle elde edilen verilerin mukayesesini de son derece iyi değerlendirmek lazım.

Bu da yetmez. Bu ilişki bulunduğu zaman, ben adım gibi biliyorum ki, Mag 5.0 kuvveti depremlerin zamanını ve kuvvetini hava tahmin raporu gibi kestirebileceğiz ama yerini kestirebilmek için özel bir uydu sistemini gerçekleştirmemiz lazım. NASA Ames de bu uyduyu yapabilecek ortak bir şirket var, lakin durumun buraya kadar gelebilmesi için bütün sistem kurulup çalıştıktan sonra 2 yıl gece gündüz çalışmak lazım.

Olası uyduda ne gibi bir sensörler gurubu yerleştirilmesi gerektiğini de görebiliyorum. Bun uydu yeryüzünden 700 km yüksekliğe de fırlatılırsa işimizi görür. Aslında uydu yapmak en kolay iş. Bize Luxembourg tan yanaşan şirketler oldu, gönderilecek uyduya kendi sensörlerini koymak istiyorlar, Telecom meselesi gibi. Mühim olan işin oraya varması.

Üzülerek yazıyorum ki ülkemde bunları anlayacak kimse çıkmadı ve çıkmayacak. Yukarda yazdığım araştırmalar hakkında kimse sorulsa alınan cevap gayet ilkel.

‘’ Bilimsel değil, öyle şey yoktur.’’

Her neyse, bugünkü dünyada bir elektromanyetik hastalığı aldı gidiyor. Bir zamanlar da radon ölçümü hastalığı vardı, neyse bu yavaş yavaş azaldı ve yerini büyük bir deprem deprem önceleri elektromanyetik dalgaların değişimi konusuna bıraktı. Japonlar bunu fırtlattı.. Japon aşığı olarak hemen saldırdık hatta eminim yatırım bile yapmışızdır.

Dediğim gibi, sadece elektro manyetik ölçümle deprem tahmini yapmaya çalışan kişi ve kurumlar var. Çok üzülüyorum, aldıkları neticeler vasatın altında.

BEN BAŞKAN OLDUĞUMDAN YANİ BİRKAÇ AYDAN BERİ YAPTIKLARIM VE YAPTIRDIKLARIMA BİR GÖZ ATALIM

Şimdi yaptıklarımı şöyle sıralayabiliriz. Başvurmakta olduğumuz konular. Aşağıdaki Kurumlara resmen müracaat etmek üzereyiz.

EU investment Project Portal

EU Investment Bank

Investment Advisors

Connectivity

Smart Cities & Communities

Re-İnsurance şirketlerinden başka Gaz ve Petrol çıkaran şirketlere geliyor sıra. Büyük uluslararası şirketlerin bazı yüksek teknolojilere ihtiyacı olduğunu duyduk, onlara bu teknolojiyi sağlayarak kendi sensörlerimizi de imal etme durumuna geleceğimizi düşünüyordum.

Onlarca yıl verdiğim mücadeleler sonunda iki kelime öğrendim.

Menfaat ve doğru kişilerle iletişim.

İnsan hayatı kimsenin umurunda değil. Bu durumu zaten 70 lerin sonuyla 80 lerde batı Avrupa’da görmüştüm.

Eğer teknolojide bir icadınız varsa ve bu icat gözle görülüp dünya üzerinde çok para kazandıracaksa bir günde inanılmaz meblağ toplayabilirsiniz. Ama gözle görülmeyen, yeni bir bilim dalına yol açabilecek bir çalışmanızı kimse desteklemez. Zaten kafalar basmaz, bassa da bu buluş ve-veya çalışma senede yüz binlerce insanın hayatını kurtaracak bile ise kimse parmağını oynatmaz.

Uluslararası ilaç firmaları zehir saçıp milyonlarca insanın ölümüne sebep oluyor, daha sonra ilacını yapıp köşe oluyorlar. Biz saf insanlar da pankartlarımızı alıp, Londra daki Harrods önünde ‘’burada satın aldığınız kürkler hayvan derisiyle yapılmıştır, almayınız’’ diye bağırıp duruyoruz. Adamlar bizleri yok ediyorlar para ve menfaat için..

Şahsi menfaatler en başta geliyor bu acımasız dünyada. Doğru kişilerle karşılaşma en önemli faktörlerden biri olduğundan, ben de artık bu oyunu oynamaya başladım, ama benim diğerlerden farkım,

 Bilim adına ve tabii ki insanlık adına.

Şimdi son 6 ay içerisinde neler yaptıklarımı okumaya devam edelim.

Aslında bitmiyor, her gün öğreniyorum ve her gün daha yalnız olduğumu görüyorum. Ama ben son nefesime kadar bilim adına mücadele edeceğim.

Hayatta hiçbir zaman, hele iş hayatınızda kalbinizi-ruhunuzu açmayınız, sizi hemen yok ederler ve bundan zevk alırlar. Etrafınız bu derinliğinizi anlayacak insanlarla dolu değildir. Yalnız kalırsınız.

İş hayatınızda acımasız olunuz, çünkü karşınızdakiler size karşı acımasızdırlar.

 

  1. NASA Ames de kurulan GeoCosmo nun merkezini İngiltere ye taşıdım. Barselona’daki Crea Labs ın CEO su olan ve dünyanın en yeni teknolojileri ve yatırımcıları yakından tanıyan Dr Katerina Zalamova yı ‘’ Director of International Business and Technology’’ yani ‘İş ve Teknoloji Müdürü’ pozisyonuna getirip, yönetim kuruluna aldım.
  2. İsviçre de toplanan ve 4500 şirketin katıldığı Hello Tomorrow yarışmasında GeoCosmo yu ilk 500 şirkete sokup, 13 Mart 2019 da Paris te dünyanın en büyük yatırımcılarıyla teke tek konuşma hakkına sahip oldum. 14 ve 15 Mart 2019 da yine Paris te dünyanın en büyük teknoloji, software yapımcılarıyla başa baş anlaşma hakkını kazandırdım. Ocak ayında ikinci safhayı da geçersek daha yatırımcılarla konuşmadan GeoCosmo 150 000 Euro prim kazanacak.
  3. OSIsoft şirketi ile iletişime geçtik, kendileri ve loT (Internet of Things) sensörleri ‘cloud’ – ınternet e bağlıyan dünyanın en büyük şirketlerinin içerisinde yer almaktadır. Kendileri muazzam software ler imal etmektedirler ve bizimle ilgilendiler. Yer istasyonlarında yer alacak ondan fazla sensörlerin yeni teknolojiler eşliğinde imalatı söz konusu oldu.
  4. Whithelm Capital ile görüşmeler de son derece pozitif geçti. Kendileri, İtalya da kurdukları aydınlatma projelerine bizim bütün sensörlerimizi masraflarını da karşılayarak ilave etmeye hazır olduklarını söylediler. Whitheim Capital genelde projelere yardım etmiyor ancak bittiği zaman satın alıyor ve başka yatırımcılar buluyor.
  5. Sobolt ile iletişim kurduk, özel bir software yapmaları için arzularımızı dile getirdik, amacımız TIR anormalliklerini kaydetmek. ‘Thermal Infrared’.
  6. Amsterdam da teke tek karşılaştığımız dünyanın en büyük 8 teknoloji şirketlerinin 7 si projemize sıcak baktılar ve bir haftadan beri düzenli ve intizamlı bir şekilde yazışmalar ve konuşmalar başladı. Bu 7 teknolojide yatırım yapan şirketler sayesinde Çin e de ulaşabileceğiz. Şimdilik bu yayılma sadece bir fikir olarak konuşuldu. Onların Çin ve ABD de alt yapıları hazırmış.
  7. 10 Aralık 2018 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında Londra’da uluslararası teknoloji ve yatırım şirketleriyle randevular almaya başladık. O tarihlerde batı Avrupa’da toplantı üzerine toplantı yapacağız ve Barcelona’daki ofisimizi daha da geliştireceğiz.
  8. Lakin yatırımcılar AB ülkelerinin dışında yatırım yapmak istemiyorlar, bu demektir ki şimdilik, anlaşma – protokol imzaladığım ülkelerden sadece Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan faydalanabilecektir. Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye, Sırbistan ve Makedonya için yeni bir stratejik yol bulunması lazım. Aklımda bazı fikirler uçuşuyor. İtalya ise Whithelm ile imzalayacağımız anlaşmaya bağlı.
  9. AB ile DATA konusunda bağlantı kurmaya başladık. Bulgaristan’daki yan şirket GeoCosmo adına ‘data acquisition’ başlığı altında fon aramaya başladı.
  10. Bütün bu bilgiler toplandığı zaman, bizden beklentilerin ne derece hassas olduğunu hesap etmemiz lazım. IP ve Patentler sadece deprem- atmosfer ilişkisi üzerinde olmayıp, daha tahmin edemeyeceğimiz fizik kanunlarında değişiklik olabilecek patentlerin olması mümkündür. Bu yüzden attığım her adımı dikkatle incelemem lazım, olası tehlikeleri şimdiden düşünmem lazım geldiğine inanıyorum.
  11. İngiltere’de bir avukat gurubuyla görüşmelere başladım. Silikon Vadisinde zaten mevcut. Uluslararası İş avukatlara son derece ihtiyacımız olduğuna inanıyorum.
  12. DATA STORAGE imiz (verilerin toplandığı bilgisayar bölümü) Barselona’da olacak. Ancak NASA Ames de ve İngiltere bu toplama yerine ulaşma durumumuzun da mümkün olacağını söylediler.
  13. Barselona’da 16 Ekim 2018 tarihinde İoT konusunda Dünya Kongresine katıldık. Bu toplantı 18 Ekim de Amsterdam’da yapılan toplantının hazırlığıydı. Deprem Kestirme konusunda daha başka açıdan yaklaşabileceğimizi gördük. Yani yer istasyonlarımızın ve üzerindeki son teknolojilere uygun sensörlerin, yapmak istediğimiz uydu modelinin başka amaçlarla da kullanabileceğini anladık. Bu da bizlere büyük kapılar açtı. İspanyol Telekom’u çok büyük ilgi gösterdi.

Ocak ayı sonunda Londra’dan Silikon Vadisindeki NASA ve SETİ ye gitme durumu kesinleşmeye başladı. Amacıma bütün bu bilgileri masaya yatırıp bizim bilimsel heyetle ve avukatımızla görüşmem olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. KADİR Vargı dedi ki:

    Harikasın ,dikkat ve merakla izliyorum.Sevgiler.