Bodrum Gündem

KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİ İÇİN ÇAMARASI’NDA TOPLANDILAR…

Bodrum Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili olarak Mumcular Mahallesi Çamarası Mevkiinde bulunan köy kahvehansinde yöre halkına bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Çiçek Bozoğlu /Bodrum Gündem

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılması planlanan Bodrum Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştı. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince bugün Mumcular Mahallesi Çamarası’nda bulunan köy kahvehanesinde bir toplantı düzenledi.

Bilgilendirme toplantısına Muğla Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray, ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Kenan Günerhan, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Belediye Başkan Aday Adayı Taner Uslu, CHP’li meclis üyeleri, CHP’li Belediye da Başkan Aday Adaylarından Mustafa Saruhan, Ali Öztürk, Refik Ülgen, Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği üyeleri, Bodrum Kent Konseyi temsilcileri ve Çamarası’nda yaşayan vatandaşlar katıldı.

Katı Atık Bertaraf Tesisi İçin ÇED Süreci Devam Ediyor…

Muğla Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray, Bodrum Gündem’e yaptığı özel açıklamada Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır Bodrum’un çöp sorununa çözüm bulmaya yönelik projeler hazırladıklarını ve çeşitli nedenlerle bu projeleri bir türlü hayata geçiremediklerini belirtti. Giray, son bir yıldır yapılan çalışmalar neticesinde katı atık sorunun çözülmesi yolunda sona yaklaştıklarını kaydederek  “25/10/2017 tarih ve 1114/2906 sayılı Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yazısı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza Bodrum İlçemizde Düzenli depolama tesisi yapılabilecek 3 adet öneri alanı sunulmuştu. Bunlardan iki tanesi içinde SİT alan bulunması nedeni ile elenmiş olup, Mumcular Mahallesi Çamarası Mevkiinde bulunan ormanlık alan uygun bulunmuş ve bu alanla ilgili izin süreçleri başlatılmıştı ve söz konusu yerin 26.12.2017 tarihinde İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında katı atık düzenli depolama sahası yapımı için uygun alan olduğuna karar verilmişti. Ardından 03.02.2018 tarih 36 sayılı olur ile Orman Bakanlığından ön izin alınmıştı.” derken devam eden süreçte  projenin ihaleye çıktığını ve ilgili firma ile 23 Mayıs’ta sözleşme yapıldığını dile getirdi. Giray konuşmasına şöyle devam etti “Ön izin alınan sahanın projelendirilmesi için 2018/216168 ekap kayıt numarası ile ihale edilmiş olup, ilgili firma ile 23.05.2018 tarihinde sözleşme imzalanarak projelendirme çalışmaları başladı. Proje ile ilgili fizibilite dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylandı. ÇED süreci devam etmektedir. Uygulama Proje onayı da alındıktan sonra sahanın kesin tahsisi için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuru yapılacaktır. Kesin tahsis alındıktan sonra ise yapım işi ihalesi yapılacaktır. Bugün Mumcular Mahallesi, Çamarası mevkiide ÇED süreci devam eden projenin halka anlatılması aşamasını gerçekleştirdik ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sorularını yanıtlamaya çalıştık. “ dedi.

CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum’da her yaz yaşanan çöp yangınlarının bir an önce son bulması ve katı atık sorunun bir an evvel çözülmesi için sona yaklaşılmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti. Karahan Mumcular Mahallesi Çamarası Mevkiinde yaklaşık 83 dönüm üzerine yapılacak tesis ile ilgili olarak “Bodrum’un birikmiş sorunlarından bir tanesi olan katı atık bertaraf tesisi yapımı projesi devam ediyor. Bodrum; Akyarlar’dan Mazı’ya kadar bir bütündür. Sorunlar da çözümler de bu bütünün bir parçasıdır.  ” dedi.

“Kendini Çevreci İlan Edenler Sussun, Söz Hakkı Biz Köylülerin Olsun…”

ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince bugün Mumcular Mahallesi Çamarası’nda bulunan köy kahvehanesindeki toplantıda Muğla Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray’ın yaptığı sunum sonrasında soru cevap kısmına geçildi. Bu bölümde Bodrum’un diğer bölgelerinden toplantıya katılan çevreci guruplar ve dernek temsilcileri ile köylüler arasında fikir ayrılığı dikkat çekti. Köylüler katı atık bertaraf tesisinin kendi mahallelerine yapılmasını istemediler. Bununla birlikte çevreci guruplar katı atık bertaraf tesisine gidecek araçlar için ayrı bir yol güzergahı yapılacağı ve tesisin en yakın yerleşim alanına 2.5 Km. mesafede olmasından dolayı yapılacak olan tesisin çevreye zararlı olmadığını savundular.

Toplantıdaki görüş ayrılıkları ara ara gergin dakikaların yaşanmasına neden olurken Çamarası’nda yaşayan ve avukat olduğunu söyleyen bir vatandaş  kendisini Bodrum Kent Konseyi temsilcisi olarak tanıtan Mehmet Çilsal’ı hedef göstererek  ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürü Kenan Günerhan’dan şöyle bir talepte bulundu “ Sizler bu bilgilendirme toplantısını bölge insanı olarak Çamarası’nda yaşayan halka yapmak için geldiğinizi söylediniz. O halde burada sadece Çamarası sakinlerinin söylemlerini dikkate almalısınız. Lütfen kendini çevreci olarak gösteren bu kişilerin Katı Atık Bertaraf tesisisin köyümüze yapılması yönündeki söylemlerini kayıtlarınızdan çıkartınız. Ayrıca burada Çamarası’ndan olmayanalar sussun, biz konuşalım. Siz bunun için geldiniz. “ dedi.

Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.