Bodrum Gündem

Bodrum’da Yine Sel Felaketi, Yurttaş Artık Laf değil, Çözüm İstiyor! Foto Galeri

Bodrum’da 17 Kasım Cumartesi sabah saatlerinde başlayan yağmur gece 03:30’dan itibaren şiddetli sağanak haline dönüştü ve bir çok sokak ve cadde sel suları atında kaldı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un sel suları ile sınavı. Gece yarısından sonra, 03:30’dan itibaren şiddetli sağanak haline dönüşen yağmur yine felakete dönüştü.  Özellikle Yokuşbaşı, Türkkuyusu, Konacık, Bitez, Turgutreis ve Torba mahallerinde şiddetli sağanak yağıştan yoğun bir şekilde etkilendiler. Bazı araçlar selde sürüklenirken, bazıları da çöp konteynırlarının çarpması ile zarar gördü. Bir çok ev ve işyerinin alt katlarında da su baskınları yaşanırken, sele maruz kalan ev ve işyerleri çamurla doldu, eşyaların büyük bölümü de kullanılamaz hale geldi. Deniz Ticaret Odası üzerindeki Sanayi Sitesinde bazı evlerin alt katları çamurlu su ile dolarken, bir marangoz atölyesinde aletlerin birçoğu kullanılamaz hale geldi.

Torba alt geçidi sel sularının getirdiği molozlar ile doldu. Bodrum Belediyesi ekipleri kısa süre içinde molozları kaldırarak alt geçdi açarken, Torba Bodrum yolu çöplük yolundan gelen ve yurttaşların kaçak olarak yol kenarına attığı molozlar nedeni ile kısa süreli kapandı. Ekiplerin acil müdahalesi ile Torba Bodrum yolu da temizlenerek trafiğin normale dönmesi sağlandı.

Yokuşbaşı esnafı isyanda…

2015 yılı Eylül ayı sonlarında gerçekleşen sel felaketine göre çok daha az etkilenen Yokuşbaşı, yine en çok zararın yaşandığı bölge oldu. Bodrum Deniz Ticaret Odasının yanından geçen dere Emniyetten aşağıya doğru adeta bir nehir gibi akınca Yokuşbaşı köprüsüne kadar, iki gün boyunca hoparlörden ve yerel basından yapılan“Yoğun Yağış Geliyor, Önlemleriniz alın” şeklindeki uyarılarını dikkate almayan ve yol kenarına park eden bir çok araç ya birbirlerine çarparak, ya da çöp konteynırları ve molozların sürüklenmesi ile zarar gördü. Yokuşbaşı köprüsünün altında meydana gelen çöküğün içine de iki araç sürüklendi. Yokuşbaşı Köprüsü civarında bulunan esnaflar “artık bu işi çözün!” şeklinde isyan ederken, bir esnaf; “Türkiye’nin gözbebeği olan bir kentimiz var diyorlar. Gözbebeği olan bir kentte böyle bir şey yaşanır mı? Muğla Büyükşehir ayrı telden çalışıyor, Bodrum Belediyesi ayrı telden çalıyor. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı dereleri ıslah ettik dediydi, hani nerede? Yerel seçimler yaklaşıyor biz Bodrumlu esnaflar uyarıyoruz; ya bir çözüm üretin ya da hiç birinizi istemiyoruz. Bırakın bu işleri çözüm üreteceklere yol açın…”şeklinde sert ifadeler kullandı. Sel suyu Yokuşbaşı köprüsünden Azmakbaşı’na kadar yaklaşık 60 cm. derinliğe ulaştığı görüldü.

Sel suları Artemis ve Atatürk Caddesini de aşarak Azmakbaşı köprüsüne kadar önünde ne varsa sürükleyerek denize döktü.

Dere Sokak’ta yine Felaket…

Adı üzerinde Dere Sokak yine selden çok zarar gören sokaklardan birisiydi. Atatürk Caddesine yaklaşık 50 metre kala bir kamyonet ve bir minibüs sel nedeni ile devrilince sokağı tamamen kapattı. Bir metreye yaklaşan derinliğe ulaşan sel suları sokakta bulunan bir evin bahçesine girince park halinde bulunan iki aracı adeta evin duvarına çarptı. Sel suları Atatürk Caddesini aşıp, Penguen’in yanından masa ve sandalyeleri de önüne katarak denize döktü.   

Kumbahçe Ali Cengiz Kahvesi Önü…

Kumbahçe Ali Cengiz kahvesi önü de sokaklardan gelen sel sularının sürüklediği taş, toprak ve moloz yığınları ile doldu. Bodrum Belediyesi ekipleri bu bölgeye de hızla ulaşarak taş, toprak ve molozları temizlemeye çalışıyorlar.

Türkkuyusu Caddesi Esnafı Ateş Püskürüyor…

Bu yılın başında Türkkuyusu Caddesinde parke döşenerek yenileme çalışması yapılmış ve yol yaklaşık 20 cm. yükselmişti. Uzun bir süredir bununla ilgili yoğun şikâyetin yaşandığı Türkkuyusu Caddesinde mazgalların temiz olmasına karşın yaklaşık sel suyunun 30-40 cm.ye ulaştığı görüldü.  Esnafın dükkân kapılarında kendilerine göre önlemler almasına karşın, birçok dükkân sel baskınına uğradı. Yangı sokakta bazı evler sel baskınına uğrarken ev eşyalarının neredeyse tamamının kullanılamaz hale geldiği görüldü.

Türkkuyusu esnafı ve sakinlerinin de özellikle Bodrum Belediyesinin bir çözüm üretmesini, her yağmurda mağduriyet yaşamak istemediklerini belirttiler. Esnaf caddenin parkelerinin sökülerek, kodun en az 30-40 cm. düşürülmesini ve yoğun yağmurun başladığı anda caddenin araç trafiğine de kapatılmasını talep ediyorlar.

Bodrum Kaymakamlığı ve Belediye Yetkilileri Gece Boyu Sokaklarda…

Yoğun yağışın yaşandığı Bodrum uyumadı. Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz başta olmak üzere Bodrum belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum belediye Meclis Üyeleri Ali Öztürk Nurten Çakıcı Bıçak ve Niyazi Atare gece boyunca yurttaşların sorunlarını dinleyerek çözüm üretmeye çalıştılar.

Diğer yandan da Bodrum Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan kriz masası koordinasyonuyla gelen şikayet ve talepler de kayıt altına alınarak vatandaşların mağduriyetleri giderilmeye çalışılıyor.

M2’ye 150 kg.Yağış Düştü…

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre 18.11.2018 gece saatlerinde başlayan yağmur sırasında Bodrum bölgesine metrekareye yaklaşık 150 kilogramdan fazla yağış düştüğü ifade edildi. Yağışla birlikte Bodrum Belediyesi Çözüm Masasına vatandaşlar tarafından yaklaşık 150 şikayet iletildiğini ifade eden Bodrum Belediyesi ekipleri, bu şikayetlerin büyük kısmını çözerken, bir kısmını da  ilgili kurumlara yönlendirdi.  Yağışın başladığı saatlerden itibaren Bodrum Belediyesi Fen İşleri, Temizlik İşleri, Park Bahçeler, Zabıta ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerinin tamamı göreve çağrılarak sahada çalışmaya başladı. Bodrum Belediyesi ekipleri ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ve itfaiye ekipleri ile koordinasyon halinde sorunları gideriyor.

Büyükşehir ve Bodrum Belediyesi ekipleri koordinasyon halinde…

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, “Yağmurun ilk başladığı saatlerden itibaren ekiplerimiz ile birlikte sahada çalışmaya başladık. Tabi kısa sürede metrekareye 150 kilogram yağış düşünce, bazı dere yataklarında su taşkınları yaşandı. Ekiplerimiz, vatandaşlarımız mağdur olmasınlar diye gece saat 1’den itibaren iş makinalarıyla çalışmaya devam ediyorlar. Bodrum Kaymakamlığımız, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız, Bodrum Belediyesi ekiplerimiz koordinasyon halinde vatandaşların mağduriyetini gidermek için ve hasar tespiti yapmak için sahadalar…” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Bodrum’a gelerek İncelemelerde bulundu. İlgili tüm birimleri ve yetkilileri aradığını kaydeden Girgin, “Çok şükür can kaybı olmadı. Yurttaşlarımızın yaralarını en kısa zamanda saracağız, Bodrumlu yurttaşlarımıza geçmiş olsun…” dedi.

Yorumlar

  1. Mert Tansu dedi ki:

    Başkan kocadon nerede acaba. Muğlaya vakit ayırmaktan Bodrum’a fırsat bulamıyor sanırım. Türkkuyusu caddesinde bir nevi pisliği hakı altına atmaktan başka bir şey yapmadılar. Her düzenlemede bir önceki yolun üstüne yol yaptılar. Basamakla cıkılan evlere dükkanlara srrık bassmakla iner olduk. Al sana altyapı işte. Yazıklar olsun. Belediyecilikten tek anladıkları mikrofonu alıp şakşakçılarını gaza getirmek. Herseye sms atan Bıdrum Belediyesi böyle bir afette vatandaşa ulaşmıyor bile. Yoksa yine büyükşehir e mi atacaklar. Neyse söylencek çok şey varda. Anlayan yok.