Bodrum Gündem

“Okluk Konusunda Kimler Vatansever, Kimler Hain Ortaya Çıkacak…”

Bodrum Denizciler Derneği başkanlığında; Okluk, Değirmenbükü, Sazanlı-Hırsız ve İngiliz koylarının deniz turizmine kapatılması ile ilgili yazılı olmasa da fiili bir uygulama yapıldığı ve bunun bir an önce sonlandırılmasını isteyenleri bir araya getiren toplantı Trafo’da düzenlendi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Denizciler Derneği tarafından Trafo Hakan Aykan Kültür Merkezinde yapılan toplantıya Bodrum’da faaliyet gösteren tersane sahipleri, kaptanlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Gökova’daki Okluk ve Değirmenbükü bölgesinde Cumhurbaşkanlığı Tatil Konutunun güvenliği nedeni ile bazı arazilerin kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığı arazisine katılması kararına ve Okluk, Değirmenbükü, Sazanlı-Hırsız ve İngiliz koylarının deniz turizmine yazılı olmasa da fiili bir uygulamayla kapatılmasına tepki koyan Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlenen toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı.

“Bodrum Topu Attı, Tepki Koymak İçin Neyi & Kimi Bekliyor…”

Toplantının düzenleyicisi  ve moderatörü olan Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Okluk koyunu geldiği bu aşamada Bodrumlunun sessiz kalmasını eleştirirken “Bodrumlu bu koyların kapatılmaması için neyi bekliyor? Zannımca Bodrum Denizciler Derneğini bekliyor. Bodrum topu attı. Bizler bu işin peşini bırakmayacağız, kararlı bir şekilde devam edeceğiz.” Dedi. Demiröz; Mavi Yolculuğun dünya çapında bir marka olduğunu belirtirken “ Bodrum; Mavi Yolculuğu bir marka yapmayı başardı mı? Başardı, hem de dünya çapında bir marka yapmayı başardı. Biz bunu koylarımıza, Gökova’mıza dayanarak başardık.  Marka haline getirdiğimiz bu değeri anlatmamız lazım. Kilisebükü nasıl Mavi Yolculuğun olmazsa olmazı dedikse Okluk bundan daha önemli.  Cumhurbaşkanlığı Sarayı için bir şey demiyoruz, yap. Güle güle otur, hayırlı olsun. Sen de gel, ama bütün dünya vatandaşı da gelsin orada tatilini yapsın. Şimdi Okluk koyunun kapatılması ile ilgili resmi bir karar yok, yazılı bir şey de yok ortada. Resmi bir yazı olsa itiraz ederiz ama varsayım üzerinden de bir şey yapmamız mümkün değil. Bugün burada bir çekirdek gurup oluşturup bu çekirdek gurubun bundan sonra izlenecek yolu kararlaştırmasını  öneririm.” Dedi.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Sosyal medyada bu konunun ekonomik boyutunun da ele alınması gerektiği ifadeleri ile ilgili olarak şunları söyledi “Bu durumu ekonomiye indirgemek bence çok yanlış. Biz ekonomik olarak orada bir sürü şeyi kaybediyor veya kazanıyor olabiliriz. Bu ekonomik olarak elde edeceğimiz kazanç Okluk’un kaybedilmesi karşısında önemli mi?  Böyle bir bedel var mı? Kazanç senin bu gün ki meselen olabilir ama biz bu yaptıklarımızla belki yüzyıllar boyu sürecek bir etkiyi yaratıyoruz. Torunlarımız da o koylara girebilsinler. O yüzden bunun ekonomisini konuşmak istemiyorum. Göz göre göre Gökovamızın Parçalanmasını istemiyoruz…”

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi  Erdem Ağan, konun kısa, orta ve uzun vadede ele alınması gerektiğine dikkat çekerek “Konu kısa, orta ve uzun vadede ele alınmalı. Kısa vadede ulaştırma, ticaret ve turizm bakanları ziyaret edilmeli ve kendilerine bunun hükümete karşı bir tavır değil tamamen doğayı ilgilendiren çevreci ve Bodrum Denizciliğini ilgilendiren bir konu olduğunu anlatmamız gerekiyor. Fakat bunun savaşını onlarca yıl vermemiz gerekecek. Gökova Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer olduğu için her zaman ranta teslim olma tehlikesi olacaktır. Bizim Okluk koyundan denize girmemizi kimse engelleyemez. Kıyı kenar çizgisinin ötesi milletindir ve kamunundur. Benim düşüncem Ticaret Bakanımızdan, Ulaştırma Bakanımızdan ve kendisi turizmci olduğu için orayı bizler kadar iyi bilen Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’dan 26 Kasım’da başlayacak kamusallaştırma hareketini ileri bir tarihe ertelenmesi için randevu almamız lazım. Bizim de bu sırada kendi savaşımızı vermemiz lazım. Bir haftamız var. Yapılacak en iyi şey bu. Gökova’nın göz göre göre parçalanmasını istemiyoruz. Mülkü amirlerimiz bile oraya gitmeyeceksiniz, eylem yapmayacaksınız diye bizlere, STK’lara baskıda bulunuyor. Demokrasinin en büyük ayıbı bu. Ben gitmek istiyorsam giderim oraya, beni limandan çıkarmayınca ne olacak. Bizim oraya gitmeyip, burada yapacağımız eylem de aynı sesi getirecektir. Göz göre göre güzelim Gökova’mızın  parçalanmasını istemiyoruz. Ticaret Odası olarak acilen bu hafta başına görüşmelerimizi yapmamız lazım” dedi.

Adnan Caner “Çıkıp Meydanda Bağırıp Çağırmak İşimizi Zorlaştırır…”

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi adına söz alan Adnan Caner, Şube Başkanı Orhan Dinç’in Katar’da olması nedeni ile toplantıya katılamadığını ifade etti. Caner “Bu olay nüksettiği zaman Orhan Başkanım Bodrum, Muğla AK Parti olarak direk temasa geçti. Şimdi ne yaptı diyorsunuz ya?  Çok şey yapılıyor ama sizler gelip odadan bilgi istediniz mi? İlla ki kamuoyundan mı duyuru yapılması lazım? Deniz Ticaret Odası olarak biz İstanbul’dan Tamer başkanla görüştük, gurup olarak  Ankara’da görüştük. Yani eylem yaparak değil. Kırarak dökerek olursa işimizin daha zor olacağı söylendi. Çıkıp meydanda bağırıp çağırmak gibi bir olay yapmayalım, diyalogla çözmeye çalışalım. Bu bizim geçim kaynağımız. Siz Bodrum’a kaç yılında geldiniz bilmiyorum ama ben Gökova’da her kabinde tuvaleti olmayan teknelerle çalışmaya başlamıştım gemicilik hayatıma. Ekmeğimi de buradan kazanıyorum, 3 tane de teknem var. Sizden 10 kat beni derinden yaralıyor, her gittiğim meclis toplantısında da bunu dile getiriyorum. Koylarımızı bize verin, yapılaşmayı durduralım diye. İstanbul’da bunu dile getiriyorum. Yine de dile getireceğim ve her gittiğimde yapmam gereken birinci olay budur. Tabii ki elden gitmesin koylarımız. Adalara gidemiyoruz, yabancı bayraklarla mücadele ediyoruz, bundan sonra da edeceğiz. Ben yabancı koylarda ticaret yapamıyorsam, güzelim Gökova’mda turizm yapamayacaksam bizim durumumuz ne olacak? Erdem Ağan’ın dediğine katılıyorum. Ak Parti olarak olacağını düşünmüyorum ama muhalefetteki partilerle basın önünde bir açıklama yapılması uygundur. Deniz Ticaret Odası bu açıklamaya girmese bile ben şahsım adına girebilirim. Elimizden geleni yapacağız. Oda olarak bir basın açıklaması yapacağımızı düşünmüyorum. “ dedi.

“Okluk Konusunda Kimler Vatansever, Kimler Hain Ortaya Çıkacak…”

Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, aynı zamanda Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkan Yardımcısı olarak Okluk Koyu meselesini müdahil olduğu tüm toplantılarda dile getirdiğini, Türkiye’de denizcilikle ilgili 19 derneğin de bu konuya dahil olacağını ve destekleyeceğinden emin olduğunu belirtirken işin kaynağının da Bodrum olduğunun altını çizdi. Demiröz “Yapılacak her şeyin kaynağı Bodrum. Yani bunları biz başlatacağız, biz organize edeceğiz, biz yürüteceğiz. Biz kimseye topun yuvarlamayacağız. Bu topa birlikte girecek, bunu sahiplenecek ve sürecek, bu maçı oynayacak özellikle STK temsilcisi olan arkadaşları istiyoruz. Oda’da buna karşı çıkacak, belediye de karşı çıkacak, partiler de karşı çıkacak. Zorundalar… Kamuya olan sorumlulukları gereği zorundalar. Bizlere olan sorumlulukları gereği zorundalar ama bu zorundalıklarını onlara hatırlatmamız gerekiyor. Çünkü topu başka yere yuvarlamak ve pası başka yere vermek çok kolay. İşte bu sorumluluklara sahip çıkacak ekibi oluşturalım. Oda nerede? Y oda orada. Belediye nerede? O da orada. Burada olmamaları yok anlamında değil. Hatırlatacağız. Kamuoyu önünde bunları yapacağız ki kimler ihanet içerisinde, kimler gerçekten bu konunun peşinde, kimler vatansever, kimler hain ortaya çıkacak. “ dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Okluk Koyu ile ilgili eylemleri ve görüşmeleri organize edecek12 kişilik bir heyet oluşturuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.