Bodrum Gündem

“Hepimiz Suçluyuz, Sadece Bodrum Belediyesini Suçlayarak Bir Yere Varamazsınız…”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yaşanan sel felaketi ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Tabii ki eksiklerimiz var olmaz mı? Hepimizin eksikliği var ama bugün bir tek Bodrum Belediyesini suçlayarak da bir şey elde edemezsiniz. Devletimiz, Büyük şehrimiz, Karayolları ve Bodrum Belediyesi bir araya geleceğiz ve bu sorunu çözeceğiz. Bu ayıp aynı zamanda ülkemizin de ayıbıdır, sadece Bodrum’un ayıbı değil” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, dün yaşanan afetten sonra Bodrum Belediye Meydanında ulusal ve yerel basın mensupları ile bir araya gelerek durum değelendirmesi yaptı.

Başkan Mehmet Kocadon, böylesi doğal felaketleri siyasi malzeme konusu yapmanın çok yanlış olduğunun altını çizdiği konuşmasında sorumlu aramadığını, sorumlu aramak gerektiğinde vatandaşta dahil yerel ulusal tüm birimlerin de bu işin sorumlusu olduğunu kaydetti.

“Biz suçlamayı çok severiz ama şunu unutmayalım ki hepimiz suçluyuz…”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un yaptığı konuşmasında suçlu aramanın doğru olmadığını herkesin kendi payına suçlu olduğunu belirtti. Kocadon “Bodrum’da Türkiye’nin yedi bölgesinden gelen, yaşayan vatandaşlarımız var. Herkesin eşi, dostu, akrabası var. Bu afette en büyük tesellimiz bir can kaybının olmamasıdır. Bodrum şu anda altyapısıyla eleştiriliyor ama afet söz konusu olunca altyapılarda yetmiyor. 2018 yılında Avrupa’daki sel baskınlarına baktığımız zaman İtalya’da olsun Fransa’da olsun 15’in üzerinde can kaybının olduğunu görüyoruz. Bunlar bize teselli değil, önemli olan devlet yerel işbirliği ile bugün bir dünya markası olmuş Bodrumumuzun sıkıntılarını minimuma indirmek. Muson yağmurları gibi yağmurlar yağdı Bodrum’a. Özellikle dağınık bölgelerine yağması ve hızlanarak şehir merkezlerine gelmesi bu afeti farklı boyuta taşıdı. 35 e yakın ev, 15’e yakın işyeri ve 100’e yakın araç hasar gördü. Dikkat ettiyseniz Bodrum Belediyesi ekipleri hemen yağmurdan sonra iki saat gibi kısa bir süreçte Bodrum’u normal akışına geri getirdiler. Trafik açıldı, öğrencilerimiz okuldan tahliye edildi ve sağlık kuruluşlarının hepsi işbaşındaydı. Bugün sabahtan da baktığımızda öğrencilerimiz derslerini yapıyorlardı, sağlık kuruluşları görevlerini başındaydı, trafik normal akışına devam ediyordu. Biz suçlamayı çok severiz ama şunu unutmayalım ki hepimiz suçluyuz. Bugün beton dökülen yerlere biraz daha dikkatli davranmanız lazım. Vatandaşımızın tedbirlerini biraz daha olması lazım. Yerel Yönetim olarak biz zaten tedbirlerimizi alıyoruz. Özellikle böyle anlarda sorumlu aramamı söz konusu olamaz. Herkes kendi içinde bunun sorumluluğunu almalıdır. Karayolları, Büyükşehir gibi sorumluluk alanları olanlar hep birlikte Bodrum belediyesi ile hemen müdahalesini yapmıştır. Sayın valimiz, sayın kaymakamımızın müdahil olmasıyla Bodrum kısa süreçte normal hayatına geri dönmüştür.” Dedi.

“Siyasi Olarak Böyle Felaketlerden Meddet Ummak Medeni İnsanlara Yakışmaz…”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, devam eden seçim sürecinde böylesi felaketlerden medet ummanın medeni insanlara yakışmadığının altını çizerken “Üzücü bir olay yaşadık, özellikle seçim atmosferine girdiğimiz bu günlerde böyle felaketlerden medet ummak medeni insanlara yakışmaz. Böyle günlerde mümkün olduğu kadar mağdur olan vatandaşlarımızın yardımına koşmak lazım. Gerçekten Bodrum Belediyesi ve ekibine sayın kaymakamımıza, değerli valimize, özellikle emniyet mensuplarımıza, milli eğitim camiasına bir defa daha teşekkür etmek istiyorum. Yoğun yağış sırasında okuldaki öğretmenlerimiz ve okul müdürlerimiz talebelerini sahip çıktılar. Çünkü ders zili bitiş saatinde öğrencileri sahip çıkarak dışarı bırakmamaları belki de birçok faciayı önledi. O nedenle bütün yardımcı olan kurum ve kuruluşlara bir defa daha teşekkür ediyorum. Bu felaketin üzerinden hızlı bir şekilde gelinecektir.” Dedi.

“O Dere Yataklarındaki Evler 60 Yıldır Orada…”

Dere yataklarına inşaat yapılmasına hangi dönemde izin verildiğine yönelik soruya “Ben hiçbir zaman suçlu aramam, suçluysa hepimiz suçluyuz. Bodrum’un yapılaşmasında  bugüne kadar yapılan bazı yanlışlıklar şu ana kadar yaşadığımız sıkıntının nedenidir. Bir defa daha açık ve net söylüyorum afet yaşanıyor. Afetlerde ne kadar altyapınız olursa olsun bu olayların her zaman görürüz. Yani bugün medeni ülkelerde bu afetler yaşanmıyor mu? Bakın can kayıpları yaşanıyor ama onlar farklı boyutta yansıtıyorlar biz farklı boyutta yansıtıyoruz.  Yani felaket tellallığı yapmanın da bir anlamı yok. Bugün Bodrum dediğimiz yer hem Türkiye’mizin hem dünyanın en çok merak ettiği ve göz önünde olan bir yeri. Yaşananları sanki Bodrum batmış, yok olmuş gibi haber yapıp yansıtmakta yakışmıyor. Tabii ki eksiklerimiz var. Olmaz mı? Hepimizin eksikliği var ama bugün bir tek Bodrum Belediyesi’nin suçlayarak da bir şey elde edemezsiniz. Bugün 4 derede olan bir taşkınlık yaşadık ama bu taşkınlığı derelere ne kadar altyapı yaparsanız yapın bu yağmurun hızına dayanmaz. Biliyorsunuz Bodrum’un dağları şehir merkezine dik. Dere yatakları zaten kaldırmadı, yollar taştı.  Buralardaki yerleşimler Bodrum’a ilk günlerinden beri var. 60 yıla yakın yerleşimler görebilirsiniz.  Bu çalışmalar yapılırken de bir şeyi unutmamak lazım; Bodrum sit alanı. Bizim yaptığımız çalışmalarda bazen 40 santim aşağıya inmemize daha izin verilmiyor. Bunlar hep göz önüne alınarak bu çalışmalar yapıldığı için sürekli uzuyor. Bodrum’un her tarafını doğal ya da arkeolojik sit. Bu yerlerde iş yapmak çok zor. Zamanla yarışıyoruz. Kasım’da başlayıp Haziran’da bitirmek zorundayız çalışmalarınızı. Çünkü turizm mevsimi geliyor. Özellikle yaşanan son bu olaydan sonra eminim ki Devletimizle, büyük şehrimiz, Karayolları ile bir araya geleceğiz ve bu sorunu çözeceğiz. Bu ayıp aynı zamanda ülkemizin  de ayıbı. Sadece Bodrum’un değil.  Çünkü Bodrum ülkemizin dünyaya açılan en büyük markası” dedi.

“Vatandaşımız Haklı Olarak En Yakın Olduğu Yere Yönelir Ve Onlara Suçlamalar Yapabilir…”

Vatandaşların kendilerine daha yakın buldukları için Bodrum Belediyesine kızdıklarını belirten Kocadon “Vatandaşımız haklı olarak en yakın olduğu yere yönelir ve onlara suçlamalar yapabilir. Ona Eyvallah canı yanmıştır, canı yanan insan kendine yakın olan insana saldırıyor. 20 yıla yakındır Belediye Başkanlığı yapıyorum. Ben de biliyorum ki Bodrum Yarımadası’nın sevilen belediye başkanıyım. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a tabii ki onların söz söyleme hakkı var. Biz her zaman vatandaşımızın ve esnafımızın yanındayız. Onları mağduriyetimizi mağduriyetimizdir. Geçen yaşadığımız sel felaketinde de ekiplerimiz evlere tek tek giderek ana ihtiyaçlarını belirleyip karşıladık. Bu kadar büyük bir afet yaşamasına rağmen sadece bir aileyi pansiyona yerleştirdik başka bir talep olmadı. Demek ki Bodrum Belediyesi ve ekipleri hızlı bir şekilde müdahale ettikleri için bu afetin farklı boyuta gelmesi önlenmiş oldu.  Onun için tekrar halkıma Türkiye ve Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza, burada evi olan herkese bir defa daha geçmiş olsun diyorum. Esnafımıza da en kısa zamanda mağdur olanların yanında olacağımızı sözünü veriyorum” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.