Bodrum Gündem

CHP’li Girgin Ve Köksal’dan Madenciler İçin Yasa Teklifi…

CHP’li Girgin Ve Köksal’dan Madenciler İçin Yasa Teklifi…

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal TBMM’ye verdikleri bir kanun teklifiyle yerüstü maden ocaklarında çalışan 150 bin civarında maden işçisinin de yer altında çalışan madencilere sağlanan bazı haklardan yararlanmasını istedi.

Bodrum Gündem Haber

CHP’li vekiller Girgin ve Köksal; “Madencilik dünyanın en riskli ve en zor iş kolu olması sebebiyle; çalışma koşullarında işçilere yönelik koruyucu bazı ayrıcalıkların da kanunlarla düzenlenmesini hak eden bir sektördür.

Ölümlü iş kazaları, yaralanma, özürlü kalma ve meslek hastalıklarının en çok yaşandığı bu sektörle ilgili, gerek devlet, gerek işveren, gerekse sendikalar tarafından zaman içinde gerekli adımlar yerine getirilmiş ve özellikle yeraltında çalışan madenciler için oluşturulan mevzuat ile etkin önlemler alınmıştır.

Madencilik sektörü diğer iş kollarına göre çok farklı bir çalışma alanı olması ve fazlaca riski içinde barındırması sebebiyle, mevzuat ile getirilen yaptırımlara ve alınan önlemlere rağmen maalesef iş kazaları ve ölümler son bulmamıştır.

Yeraltı madenciliğinin hiçbir işkoluyla kıyaslanamaz şekilde zor ve riskli olması, burada çalışan madencilerin de her gün bu risklere karşı karşıya olması sebebiyle, yeraltı madencilerine özel bazı haklar tanınmıştır. Bu haklardan biri olan itibari hizmet süresi, yeraltında çalışan işçilere ½ oranında uygulanmaktadır. İşçilerin yeraltında çalışmaktan kaynaklanan hastalıklar, mesleki riskler ve tehlike ortamı nedeniyle korunmasını amaçlayan bu sistem çerçevesinde yeraltında çalışılan bir güne ek olarak prim ödeme sürelerine birer gün daha eklenerek çalışanların korunması ve iyi koşullarda emeklilik hakkına kavuşabilmesi amaçlanmıştır. Kanunlarda diğer bazı mesleklere de bu ayrıcalıktan yararlanma hakkı tanınırken, tehlikeli işkolu olarak tanımlanan yerüstü maden işçileri ise bu haktan yararlanamamaktadır.

Yeraltı madenciliği kadar yıpratıcı olmamakta birlikte yerüstünde çalışan madenciler de birçok tehlike ve riskle karşı karşıyadır. Yerüstü madencilik sahasında yaşanan kazalar ve meslek hastalıkları sebebiyle sürekli iş göremeyen işçi sayısı oldukça fazladır. Elbistan Çöllolar ve Siirt Şirvan’da açık ocaklarda yaşanan maden kazaları da tehlikenin ne boyutta olduğunun maalesef en büyük örneklerinden iki tanesidir.

Heyelan, şev kayması, patlayıcı kullanımı, kayma, düşme gibi birçok riski barındıran bu sektörde, meslek hastalıklarına sebebiyet veren ve kanser vakalarını artıran toz ve kimyasalların solunması da ayrı bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tehlike ve risk tanımını tam anlamıyla karşılayan, yer üstü maden işyerleri için de bir düzenleme yapılmalı ve bu işyerlerinde çalışan işçilere de fiili hizmet zammı süresi uygulanmasıyla adil bir çerçeve oluşturulmalıdır. Yeraltı çalışan madenciyle eşit olmasa da, risk analizleri ve bilimsel veriler ışığında yerüstü işçilerine takdir edilecek bir oranda fiili hizmet zammı süresinden yararlandırılma zorunluluğu bulunmaktadır.

Kanun teklifimiz ile yerüstü maden işyerlerinde çalışmakta olan işçilere bu işkolunun girdiği risk ve tehlike çerçevesinde yılda 90 gün olarak uygulanacak itibari hizmet süresi hakkı getirilmekte ve işçilerin sağlıklarının uzun vadeli olarak korunması amaçlanmaktadır.” Diyerek, dünyanın en zor meslek kollarından olan madencilerin bu önemli sorununu bir kez daha dile getirip çözüm bulunması noktasında önemli bir adım attılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.