Bodrum Gündem

CHP Bodrum Kadın Kollarından Çarpıcı, Etkileyici ve Duygusal Kutlama…

CHP Bodrum Kadın Kolları 5 Aralık Kadınlara seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin yıldönümünde çok anlamlı bir etkinlik düzenledi. Bu güne kadar görev yapmış Belediye Meclisi Kadın Üyelerine, Kadın Muhtarlara ve Kadın Kolları Başkanlarına plâket takdim edildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanlığının 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 84.yıldönümü kutlamaları kapsamında Herodot Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte, Bodrum’da bu güne kadar seçilmiş Bodrum Belediye Meclis Üyelerine, kadın muhtarlara, CHP Kadın Kolu Başkanlarına politikaya verdikleri katkılardan dolayı birer şükran plâketi verildi. Seçilmiş kadınların rakamları ise oldukça çarpıcıydı.

Sekiz Başkan Aday Adayından Hangisi Aday Olursa Yanında Çalışacağız…

Diğer yandan CHP Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu kendisi ve yönetim kurulu adına “Bodrum Belediye Başkan aday adayı olan 8 arkadaşımdan hangisi aday olarak belirlenirse, onu arkasında her zamanki gibi dimdik duracağız ve onunla birlikte çalışacağız. Buradan herkesin önünde bunun sözünü de veriyoruz…” dedi.

Bodrum’da Bu Güne Kadar 607 Meclis Üyesi Görev Yapmış ve Sadece 32’si Kadın…

Emel Çakaloğlu bu güne kadar Bodrum’da 607 belediye meclis üyesinin görev yaptığını ve bunlardan da sadece 32 sinin kadın olduğunu söyleyerek, bu 32 kadına ulaşmaya çalıştıklarını ancak bir kısmının vefat ettiğini kaydetti. Çakaloğlu bu güne kadar Bodrum belediye Meclis Üyesi olarak görev yapan kadınlar; Nilgün Cangır, Neşe Gökbel, Nuran Yüksel, Rüya Karatoprak Uslu, İncilay Sever, Zeynep Kamber, Şerife Türk Derin, Hatice Özükara, Nevcihan Özcan, Başak Yalçınkaya, Naciye Bayır, Seval Aktaş, Funda Pekdemir Akçalı, Nurten Çakıcı Bıcak, Naciye Tanrıkulu, Hülya Aşkın, Artemis Akal, Yurdagül Köylü, Cavidan Karaöz Özyiğit, Ayşe Kuram, Nilüfer Altınkaya, Seyhan Mandalinci, Hülya İyigöz, İlknur Özbaşaran, Hülya Katan’ı sahneye davet etti. Törene katılabilen Bodrum belediyesinde Meclis Üyeliği görevinde bulunan kadınların plâketlerini Mehmet Kocadon takdim etti.

Bodrum’da 50 Erkek ve sadece dört “Kadın Muhtar” var…

Başkan Çakaloğlu daha sonra Bodrum’da 50 muhtarın olduğunu ve sadece 4 tanesinin kadın olduğu söyleyerek sahneye Çarşı Mahmallesi Muhtarı Zerrin Muğlalı, EskiÇeşme Mahalle Muhtarı Gözde Sinop, Kumbahçe Muhtarı Nil Taşkıran ve Umurça Muhtarı Zeynep Finikelioğlu’nu davet etti. Kadın muhtarlara da plaketlerini CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan takdim etti.

CHP Bodrum Kadın kolları Başkanlarına da Ahde Vefa…

CHP Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu ve Yönetim Kurulu, CHP Bodrum Kadın Kollarında bu güne kadar başkanlık yapmış isimlere de birer şükran plâketi takdim etti. Bedriye Gürkan, Rezzan Karahan, Güler Seymen, Asuman Ağan, Saime Demirtaş, Ender Taşören’in plaketlerini de Emel Çakaloğlu taktim etti.

Bedriye Gürkan’da söz alarak “Çağımızın ve yüz yılımızın en büyük feministi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Cumhuriyet İlan edildiğinde dünyanın saygın sosyologları, “Kemal’in feminist Cumhuriyeti” diyorlardı. Feminizm demek kadın hakları üzerine mücadele etmek, kadın-erkek eşitliğini savunmak demektir…” dedi.  Gürkan Yılmaz Özdil’in Mustafa kemal kitabından da küçük bir bölümünü de katılımcılar ile paylaştı.

Hülya Kocadon’a da siyasetçi eşinin yanında dimdik durması ve CHP Kadın Kollarına verdiği destekten dolayı plaket takdim edilirken, Hülya Kocadon plaketini eşi Mehmet Kocadon’un elinden aldı.

Başkan Kocadon Konuşmakta Zorlandı…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, topluluk karşısında konuşmaya alışık olmasına karşın, bu kadar güzel bayanın arasında konuşmakta zorlanacağını ifade ederek; “Değerli başkanlarım ve kadınlarımız biliyorsunuz Atamız o kadar büyük bir insan ki, Kurtuluş Savaşında ona destek veren kadınları hiçbir zaman unutmadı. Medeniyiz diye geçinen birçok ülkeden önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verdi. Bizler Cumhuriyetin yetiştirdiği kadınlarımızın evlatlarıyız. 20 yıla yakın bir süredir Belediye Başkanlığı yapıyorum. Bu süreçte en büyük desteği kadınlardan gördüm. Bu gün Bodrum’da da Belediye Başkanlığı yapabiliyorsan kadınlarımızın çalışkanlığı ve vefası sayesindedir. Hala çok sahip çıkıyorlar. Ben de onlarla beraber yan yana olmaktan ve mücadele etmekten onur duyuyorum…” dedi.

Bizim aile anaerkildir…

Annesi Fatma Kocadon’dan ve eşi Hülya Kocadon’dan övgü dolu sözler ile bahseden Başkan Mehmet Kocadon “Bu gün buradaysam her şartta, her sıkıntıda eşim Hülya Kocadon’un dik duruşu sayesindedir…” dedi. Başkan Kocadon; “Her ne kadar benden sonra Bodrum’a bir bayan Belediye Başkanı yakışır desem de, ne yazık ki bir bayan arkadaşımız aday olmadı. Bodrum kadınları Anadolu’ya ışıktır. Anadolu kadınları sizleri örnek alıyor. Ben kendimi sizlere çok yakın hissediyorum. Bizim ailede anaerkil bir yaşam vardır. İşleri kız kardeşim yönetir, evde eşim Hülya hanımın sözü geçer, ailede de söz annemindir. Aldıkları kararlar bu güne kadar hep doğru çıkmıştır. Siz kadınların her zaman doğru kararlar alacağınızı biliyorum ve inanıyorum. Seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bu özel gününüzü canı gönülden kutluyorum…” diyerek sözlerini tamamladı.

Kurtuluş Savaşındaki Kadınlarımızı Asla Unutamayız…

CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan konuşmasına başlamadan önce CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu’na, 5 Aralık Kadının Seçme ve Seçilme hakkı kazandığı çok özel bir günün yıldönümünde, böylesine içeriği dolu bir etkinlik düzenlediği için teşekkür etti. Karahan şöyle devam etti; “Bundan 84 yıl önce 1934 yılında Gazi Mustafa kemal Atatürk kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını verdi. O güne gelene kadar büyük bir kurtuluş mücadelesi verdik. Bu mücadelede kanlarını döken şehitlerimizi ve gazilerimizi de saygıyla anıyorum. Sırtında cepheye mermi taşıyan, bıyıkları terlememiş evlatlarını vatanı kurtarsın diye kurtuluş savaşına gönderen analarımızı unutamayız. Gördesli Makbule’yi, Kara Fatma’yı unutamayız. 1934 yılına kadar çok büyük bedeller ödenmiştir ve asla unutamayız…”

Başkan Karahan ilçe yönetiminde altı, belediye meclisinde de dört kadın temsilci ile çalıştıklarını vurgulayarak “Söz veriyoruz, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde daha da ön sıralarda ve daha da fazla olacaklar. Çok daha üretken çalışacaklar…” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kadınlar İnönü’yü de Unutmadılar…

CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu bu gün çok önemli bir devrimin yıldönümünü kutladıklarına dikkat çekerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bundan 84 yıl önce, 5 Aralık 1934 yılında ülkemiz kadınları seçme ve seçilme haklarını kazanmıştır. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün söylediği gibi “Türk devrimi, Türk kadınına verilen haklar ile tamamlanmıştır…” 23 Nisan 1920’de milletin erkek temsilcilerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1921 Anayasasında “Egemenlik Kayıtsız ve Şartsız Milletindir…” diyordu, ancak bu millet sadece erkeklerden oluşuyordu.  Bundan sonra 1923 ve 1924’de kadınların haklarını kazanmak üzere verdikleri mücadele ağırlık kazandı. 1926’da Atatürk’ün hazırladığı Türk Medeni Kanunu kabul edildi. 3 Nisan 1930’da kabul edilen Belediye Kanunu ile kadınlarımız seçme ve seçile hakları tanındı. Ulu önder Atatürk kadın hakları için mecliste çok mücadele etti. Meclise verdiği önergeler ile büyük itirazlar ile reddedildi. Sonunda 5 Aralık 1934’de dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün verdiği önerge ile kabul edildi. Bu aynı zamanda Türk kadının varlığının tescili anlamına gelmektedir…”

Emel Çakaloğlu bugün gelinen noktada kadınların yeterince seçilme hakkını kullanamadığını ve bunun üzüntü verdiğini kaydederek “Kanunun kabulünden bir yıl sonra 1935 yılı seçimlerinde 17 milletvekili varken, bu yıl yani 84 yıl sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 20 bile değil. Bu çok üzücü. Bu konuda düşünmek ve erkek egemenliğini kırmak için çaba göstermeliyiz…” dedi.

5 Aralık Kadınların Seçme ve Seçilme Haklarının kazanmasının 84.Yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen etkinlik CHP Bodrum Kadın kollarının verdiği kokteyl ile sona erdi.

Yorumlar

  1. Münevver ulukan dedi ki:

    Banada sahip çıkın