Bodrum Gündem

Dünyanın En Güvenilir Zeytinyağı Kalite Yarışması Türkiye’de Düzenleniyor…

Dünyanın En Güvenilir Zeytinyağı Kalite Yarışması Türkiye’de Düzenleniyor…

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Totoş, etiketsiz şişeyle başvuru ve 3 farklı aşamalı kodlama sistemi özelliğiyle dünyadaki tek yarışmanın Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği kalite yarışması olduğunu söyledi.

Bodrum Gündem Haber

Zeytindostu Derneği tarafından 2019 yılı kalite yarışması için başvurular başladı. Ocak ayının son haftasına kadar başvuruların süreceği yarışmanın değerlendirmesinin ise şubat ayında yapılması planlanıyor.

Köylüler tarafından üretilen zeytinyağı ile uluslararası yarışmalarda altın madalya kazanan ilk zeytinyağı firmasının sahibi Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Totoş, Türkiye’nin giderek zeytinyağı sektöründe dünyanın güvenilir merkezi haline geldiğini söyledi.

Bugüne kadar 23 ulusal ve uluslararası yarışmada derece elde eden Totoş, yarışmaları üretici ve tüketiciler açısında değerlendirdi.

Zeytinyağı tercih ederken üreticinin kaliteli üretim yaptığının bilinmesi gerektiğini belirten Totoş, kalite standart belgelerinin yanı sıra ürünün kalite yarışmalarında dereceleri sorulmadan zeytinyağı alınmaması gerektiğini savundu.

Totoş, Türk zeytinyağı üreticilerinin başta Amerika, Japonya, İsrail gibi ülkelerde düzenlenen kalite yarışmalarına katıldığını fakat Türkiye’de düzenlenen kalite yarışmasının hepsinden daha kıymetli olduğunu ileri sürdü.

Zeytindostu Derneği’nin düzenlemiş olduğu kalite yarışmasının dünyadaki en geçerli yarışma olduğunu kaydeden Totoş, “Üretici, dünyadaki bütün yarışmalara ürünlerini etiketleyerek katılır. Ama Türkiye’deki yarışmaya bütün üreticiler etiketsiz şekilde aynı şekildeki şişelerde katılıyor. Şişenin üzerindeki kapağın dahi ürünün özelliğini ayırt edici özelliği taşımaması gerekiyor. Yarışmaya katılan yağları noter vasıtasıyla kodluyoruz, daha sonra kimyasal analize gidiyor ve burada yeniden kodlanıyor. Uluslararası akreditasyonu olan laboratuvardaki analizin ardından yağlar yeniden derneğe geliyor. Yağlar, duyusal analize gitmeden üçüncü kez kodlanıyor. Dolayısıyla hiç kimse hangi yağın hangi şişede olduğunu bilemiyor…” diye konuştu.

Etiketsiz şişeyle başvuru ve 3 farklı aşamalı kodlama sistemi özelliğiyle dünyadaki tek yarışmanın Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği yarışma olduğunu söyleyen Totoş, “Tüketiciler, eğer kaliteli zeytinyağı kullanıyorlarsa Zeytindostu Derneği’nin yarışmasına bakması lazım. Burada ödül almış zeytinyağı üreticilerine ‘zeytinyağını Zeytindostu Derneği’nin farkındalık eğitiminde tattım, aynı yağdan istiyorum’ diyeceksiniz. Bunu dediğiniz zaman karşı tarafın size yanlış bir yağ gönderme ihtimali ortadan kalkıyor. Üreticiler açısından da ‘benim yağım iyi’ gibi sıradan bir övüntüye giren bir işaretleme mümkün değil. Ama Zeytindostu Derneği’nin tarafsız tadımcılarının yargılaması sonrası elde edilen dereceyi şişenin üzerine etiketlediğinizde ‘üretilen yağım bu’ diyerek satabilme şansı verir…” dedi.

Totoş, kaliteli zeytinyağı alırken çok seçici olunması gerektiğinin altını çizerek, “Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği yarışma, dünyanın en güvenilir ve kaliteli yarışmalarının arasındadır. Çünkü hiç kimse hangi yağı tattığını bilemez. Bu yüzden kendine güvenen üreticileri yarışmaya bekliyoruz. Ayrıca kaliteli zeytinyağı kullanmak isteyen tüketicilere ‘Zeytindostu Derneği’nin internet sitesindeki 2019 yarışmasında derece elde edenleri takip edin’ diyoruz. Tek sağlıklı zeytinyağı kullanma yolu, budur. Sağlık için zeytinyağı kullanmak istiyorsanız Zeytindostu Derneği’nin yarışmasından başka güvenilir başka hiçbir kaynak yok…” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.