Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Başkan Aday Adaylarına Soru-Yorum….

Bodrum Belediye Başkan Aday Adaylarına Soru-Yorum….

Gazetecilik ve habercilik yapmanın en zevkli olduğu günleri yaşıyoruz son birkaç haftadır. Siyaseti özellikle de Muğla ve Bodrum siyasetini sıkı izleyen, doğru bilgiler çerçevesinde de iyi analizler yapabilen bir gazeteci olarak okurlarımıza en doğru haberi ve yorumu yapmak için kılı kırk yarıyorum.

Siyasetin fokur fokur kaynadığı son iki haftada ilk önemli gelişme, 6 Aralık sabah saatlerinde yaşandı. “Osman Gürün Muğla Büyükşehir Başkanlığı için tekrar aday gösterildi…” haberini ilk yayınlayan ve okurlarına duyuran haber sitesi Bodrum Gündem oldu.

İlk tepkileri paylaşmak isterim; (gülümseyerek)

-“Ben zaten biliyordum…”

-“Dün öğrenmiştim ama söylemedim kimseye…”

-“Benim Ankara’da ki kaynaklarım bunu bir hafta öncesinden söylemişti ama kimseye söyleme dediği için facebokta yazmadım…

Ve son olarak en traji-komik olanı;

-“Zaten belliydi. Osman Gürün’ün atanacağını anlamak için müneccim olmaya bile gerek yok ki…” (bunu söyleyenlerin bazıları Mehmet Kocadon’un Büyükşehir Belediye Başkanı olması için sağda solda cazgırlık yapanlardı. Bu kadar çabuk nasıl döndüler, anlaşılır gibi değil.)

İşte bu ve buna benzer söylemler arasında iki hafta geçti.

Bu iki haftada Bodrum Belediye Başkanlığına kimin atanacağını inanın herkes biliyor (!), lakin nedense kimse bu bildiğini paylaşmıyordu.

Aşağıda yaptığım analizleri, buraya kadar yazdıklarım çerçevesinde değerlendirmenizi diliyorum.

*******

Seçim sürecinin başladığı ve aday adaylıklarının açıklandığı bu süreçte, dünya görüşü ve partisi ne olursa olsun her aday adayının açıklamasına katılıp, onunla selfi yapan çok kişi var. Yani kim seçilirse seçilsin “Bak ben biliyordum. Ben onu destekledim ve hep yanındaydım, dik durdum…” sözleri ile o seçilen kişi ile çektirdiği fotoğrafı  facebokundan paylaşacaktır.

Göreceksiniz.

Burada CHP Gençlik Kolları Başkanı Alkım Denizaslanı’ndan övgüyle bahsetmek isterim. Katılırsınız ya da katılmazsınız başından beri inandığı iki ismin yanında durdu ve kıçını başını oynatmadı. İlkeli duruşu, vefakarlığı ve sadakati örnek olsun.

*******

Şimdi asıl konuya gelelim;

13 Aralık Perşembe günü Mehmet Kocadon’un CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi herkesin kimyası bozdu. Kocadon ile telefonda görüşerek yine ilk ağızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda “Son Dakika Bodrum!!! Mehmet Kocadon Kemal Kılıçdaroğlu Görüşmesi Tamamlandı…” başlıklı bir haber yaptık. Haberde Mehmet Kocadon Bodrum Gündem‘e özel Kılıçdaroğlu ile görüşmeleri konusunda şu bilgileri verdi; “Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük. Bu güne kadar yaptığım çalışmaların raporunu kendisine ilettim. Nerede sorunumuz var, sıkıntımız var anlattım. Yerel Seçimler ile ilgili görüşlerimi dile getirdim. Dikkatle beni dinledi. Raporlarımı titizlikle inceledikten sonra yeniden görüşmek istediğini söyledi. Sayın Genel Başkanımızın uygun gördüğü bir tarihte yeniden görüşeceğiz ve karara bağlayacağız…”

Bu haberin arkasından da yine doğru-yanlış bir sürü haber, yorum ve analizler yapıldı.

16 Aralık günü sekiz Belediye Başkan Aday Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Toplantıdan çıktıklarında kelimenin tam anlamı ile yüzleri düşmüş, moralleri bozuk bir şekildeydi. Bu moral çöküntüsü ve hayal kırıklığı ile Bodrum’a geri döndüler.

Sekiz aday adayının da Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinden çıkardığı sonuç “Kusura bakmayın mevcut Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Başkanı olarak Bodrum’dan aday gösterilecek…” şeklindeydi.

Her biri ile görüştüm ve onları şaşkınlık içinde dinledim.

Şaşırdım çünkü aday adayı olan Kemal Güneri, Recai Seymen, Ali Öztürk, Taner Uslu, Mustafa Saruhan, Refik Ülgen, Ahmet Aras, Mehmet Özalın’ın zaten sekiz +1’de, bir şansları vardı.

Neden üzüldüler hala anlayamıyorum.

CHP tüzüğüne göre ki bu konuyu Taner Uslu sürekli olarak hatırlatmıştı; “CHP’ye üye olurken tüzüklerine uyacağıma dair imza vermiştim. Atama veya önseçim her ikisi de parti tüzüğümüzde var. Bu nedenle ister atama, ister önseçim ikisi de kabulümdür. Ben CHP’ye bana şu ya da bu makam verilsin diye girmedim…”

İşte bütün mesele buydu.

Sekiz Meclis Üyesi Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinin ertesi günü sıcağı sıcağına bir deklarasyon yayınladılar ve direniş başlattılar. Deklarasyonda “İçimizden birinin başkanlığı etrafında toplanabiliriz sözünü verdik” ifadesi yer alıyordu.

Bu bir direnişti.

Haberi yine ilk olarak Bodrum Gündem’de yayınladık. Yayınlamadan önce de muhatapları ile görüştük. Taner Uslu, Mehmet Özalın, Refik Ülgen ve Kemal Güneri böyle bir direnişin içinde olmadıklarını ifade ettiler.

Ali Öztürk ise bu direnişin içinde yer almasına karşın çok dikkat çeken ve üzerinde çok düşünülmesi ve ders alınması gereken bir cümleyi sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Ali Öztürk; “Bodrum, Belediye Başkanını bizim içimizden seçecek…”

Bu iki ifade çok farklı anlamlar içeriyor. O nedenle Ali Öztürk’ün direnişini diğerlerinden daha farklı bir yere koymak gerektiğini düşünüyorum.

BİRİNCİ SON SÖZ:

Şimdi tüm aday adaylarına soruyorum;

1-Atama CHP tüzüğünde olduğuna göre Mehmet Kocadon ya da sizlerin içinden herhangi birisinin aday gösterilmesinin ne gibi bir sakıncası var. Kocadon dahil sizlerden herhangi birisinin ve hatta başka bir sürpriz adayın görevlendirilmesi usule uygun bir durumdur. Karşı bir söylemde bulunmak CHP’nin tüzüğüne karşı olmak demektir. (Hatırlayın; 2014 seçimlerinde 5 aday adayı vardı ve DP’li Mehmet Kocadon dönemin CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen tarafından üye yapıldı ve Bodrum Belediye Başkanlığı için aday oldu.)

2-İki aylık süreçte CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan’ın ön seçim ve sandık konulması konusundaki söylemlerine ve ısrarına karşın bu sekiz aday adayı ne kadar ısrarcı oldu. Kemal Güneri hariç…

3-Sekiz aday adayına en önemli soruyu sorarak bu yazıyı tamamlayacağım. Eğer Mehmet Kocadon’un Bodrum’a aday olarak atanmasını doğru bulmuyorsanız, neden birlik olup Mehmet Kocadon’un Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına destek vermediniz? Mehmet Kocadon Muğla Büyükşehir Adayı olsaydı, o zaman Bodrum belediye Başkanlığı için bu sekiz aday adayından birisi atanacaktı, değil mi? Bir tek Mehmet Tosun, Mehmet Kocadon’un Muğla Büyükşehir adayı olmasını istediğini her ortamda deklare etti. Hatta ziyaret ederek kutladı.

İKİNCİ SON SÖZ: Bu arada ben hala “Mehmet Kocadon Bodrum Belediye Başkan adayı olarak görevlendirdi…” şeklinde bir haber yapmadım. Çünkü Mehmet Kocadon ben Bodrum Belediye Başkanlığı’na adayım demedi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına adayım dedi. 

Yorumlar

  1. sencer kaygusuzer dedi ki:

    Bence bu görüntü Mehmet Topuz u işaret ediyor.