Bodrum Gündem

Maraş Katliamı Bodrum’da da Unutulmadı…

Maraş Katliamı Bodrum’da da Unutulmadı…

Bodrum Cem Evi Maraş Katliamının 40.yılında Cem Vakfı Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Adına bir basın açıklaması yapan Başkan Mehmet Çuhadaroğlu “Bedirden Kerbela’ya Kerbela’dan Çanakkale’ye Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi’ unutmadık, Unutmayacağız!” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Maraş’ta resmi rakamlara göre 111 yurttaşın katledilmesinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Aradan geçen yıllar boyunca tüm iktidarlar tarafından korunan katiller hala ‘özgürce’ dolaşmaya devam ediyor.

Maraş’ta katliam MHP’lilerin “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı Sovyetler Birliği karşıtı bir filmi bombalaması ve bu olayı Alevilerin, solcuların yaptığı söylentisini kentte yayması ile başladı. 19 Aralık’ta başlayan saldırılar sonrası 21 Aralık’ta Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı TÖB-DER üyesi iki solcu öğretmen, okul çıkışında katledildi. Yaşanan vahşetin son noktası 24 Aralık’ta Alevi mahallelerinin otomatik silahlarla taranmasıyla başlar. Maraş tecavüzler, çocukların kurşuna dizilmesi ve daha yüzlerce insanlık dışı olaya sahne oldu. 1991 yılına dek süren Maraş Katliamı Davası’nda, 804 kişi yargılanır ve çeşitli cezalar verildi. Dosya, Yargıtay’ın bozma kararının ardından, 1991’de yeni çıkarılan Terörle Mücadele Yasası’na dayanarak kapatıldı. Davanın bir numaralı sanığı Ökkeş Kenger uzun yıllar davam eden davanın ardından beraat ettirilen isimlerden olurken, daha sonra Şendiller soyadını aldı ve ilerleyen yıllarda da ANAP-BBP ittifakıyla Kahramanmaraş milletvekili seçildi.

Bodrum Cem Vakfı-Cem Evi Maraş Katliamını Kınadı…

Cem Vakfı Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Adına bir basın açıklaması yapan Başkan Mehmet Çuhadaroğlu’da maraş Katliamının 40.Yılı nedeni ile yazılı basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması şu şekilde: “Bodrumda yaşayan Aleviler olarak, Maraş’ı Unutmadık, Unutturmayacağız!

19 – 26 Aralık 1978 yılında Maraş’ta yaşayan Alevi yurttaşlara yönelik gerçekleşen katliamda Hakka yürüyen canlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz.

“Davası İnsanlık davası, Yolu Hak Muhammed Ali yolu” olan Aleviler yaşamın merkezine insanı koyan, sevgi, saygı, hoşgörü ile evrensel boyutta bütün insanlığın kardeşliğini ve dostluğunu ilke edinmiş ve bu adanmışlığın geçmişten günümüze ağır bedelleri olmuştur.

Bu bedellerden sadece biri olan Maraş katliamını yaparak insanlık suçu işleyen kişi ve zihniyeti lanetliyoruz.

Birlik ve beraberlik için bu cinayeti gerçekleştirenlerin tespiti ve yargılanması arzusu içindeyiz.

Dünya insanına sevgi ile yaklaşmak saygı duymak kardeşlik ve dostluk duyguları ile barış içerisinde yaşama arzumuzu bir kez daha dile getirmek istedik.

Bedirden Kerbela’ya Kerbela’dan Çanakkale’ye Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi’ unutmadık, Unutmayacağız!

İnsan sevgisini, insana saygıyı esas kılarak yaradan ötürü Hakk’a, İnsana ve yârin yanağına âşık olan bizler, bu topraklarda acıyı, özlemi, hasreti, sürgünü, sevdayı, barış ve kardeşlik türkülerimizi söylemeye devam edeceğiz…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.