Bodrum Gündem

Bodrum’daki Sel Baskınları “SEL KAPANI” Projesi İle Çözülüyor…

Son yıllarda Bodrum’da yaşanan taşkınlar büyük zararlara neden oldu. Bu yıl da aynı sorunun yaşanması üzerine konu hakkında çalışma başlatan MUSKİ, sorunların tekrar yaşanmasını büyük ölçüde engelleyecek çözüme ulaştı. Bölgede yapılan çalışmaların ardından çözümün “sel kapanı” olduğu belirlendi…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

MUSKİ ekiplerinin yaptığı incelemelerde Bodrum’da Türkiye ortalamasının üzerindeki yağış değerleri, yüksek eğimli topografya, jeolojik özellikler, vadi yamaçlarında ve dere yataklarındaki plansız yapılaşma, dere yataklarına müdahaleler, yetersiz dere kesitleri ve ıslah yapıları, erozyon, dere yataklarında bulunan altyapı hatları, dere yatakları üzerine izinsiz inşa edilen akışı zorlaştıran yapılar ve hatalı tarımsal uygulamalar sonucunda taşkın ve sel biçimindeki afetlerin ortaya çıktığı belirlendi.

Ayrıca yapılan incelemelerde sele sebep olan yüksek debili yağmur sularının %65 gibi büyük bir kısmının yerleşim alanlarının dışında kalan yukarı havzadan geldiğini tespit edilmesi üzerine çözüm olarak ‘sel kapanı’ önerisi ekipler tarafından yapıldı.

Bu soruna karşılık mansap şartların yetersiz olduğu bölgelerde, muhtemel taşkın debilerinin regüle edilerek geciktirilmesi/ depolanmasına yönelik ‘sel kapanı’ yapılması ile yaşanan taşkın olaylarına kısa süre içerisinde çözüm üretileceği sonucuna varıldı.

Sel kapanı için MUSKİ ekipleri tarafından bölgede yapılan inceleme ve çözüm sonrasında öneriler raporlanarak DSİ’ye iletildi.

Sel kapanı uygulamasının Türkiye’nin bir çok bölgesinde yapıldığı ve bulunduğu bölgelerde iyi sonuç verdiği görülüyor. Fakat DSİ tarafından bu çözüm yolunun bu zamana kadar neden Muğla’da uygulanmadığı bilinmiyor.

Konu ile ilgili olarak MUSKİ tarafından sunulan rapor ve proje önerileri sonrasında DSİ’nin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Yorumlar

  1. Özcan Özgür dedi ki:

    Budur işte… Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün seneler önce Muğla Belediye Başkanlığında Muğla il merkezinin Bodrum’dan daha çok ve ünlü derelerinin akkınını önlemek için bunu yapmıştı… Dere yataklarından da sorumlu olduğu halde Bodrum’dab bunu yapmayı neden düşünmedi acaba?

    1. Meltem dedi ki:

      Sayın Özgür, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün seneler önce Muğla Belediye Başkanı olduğu dönemde Muğla il merkezinde dereler için gerçekleştirdiği çalışma sel kapanı değil, Tersip Bendi çalışması idi. Yani sel kapanı projesi tersip bendi çalışmasından tamamen farklı bir yöntem ve çözüm önerisi. Yorum yapmadan önce Gazeteci kimliğinizi kullanarak geçmişteki ve şu andaki çalışmalar ile ilgili biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim! İyi günler…

  2. Aslan dedi ki:

    Büyükşehir Belediyesi turizmin gözbebeği Bodrum için , neden bu yatırımları seçimlere az bir zaman kala yapıyor.Yatırım yapmadığı yılların hesabını kim verecek.