Bodrum Gündem

Disleksi, Normal Olmaya Engel Değil…

Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, Bodrum’da “Disleksi bir hastalık değildir” başlıklı verdiği seminerde öğrenilmiş çaresizlik içindeki çocukların öğretmenleri tarafından fark edilmeleri durumunda eğitim ve sosyal hayatlarında köklü bir değişim başlatabileceklerini kaydetti.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Özel Eğitim Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, Herodot Kültür Merkezinde eğitimcilerin ve ailelerin katıldığı “Disleksi bir hastalık değildir” başlıklı bir seminer verdi.

“Çocuklarımıza Karşı Olumlama Yapın ki Kendilerini Öğrenmeye Kapatmasınlar”
Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, seminerde disleksinin bir hastalık değil öğrenme güçlüğü olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, bu durumun kalıtsal olabileceğini de belirtti. Normal insan beyninin bir tarafının küçük olmasından farklı olarak dişlektiklerin beyinlerinin her iki kısmının da aynı büyüklükte olması nedeniyle başta okuma, yazma ve sayısal alanda olmak üzere öğrenmede zorluk yaşadıklarını kaydetti. Her 10 kişiden birinde disleksi olduğunun altını çizen Mekeloğlu, pek çok vakada hala tanı konulmadığını ve bu çocukların öğrnilmiş çaresizlik içinde büyük zorluklar yaşadığını söyledi. Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, “Tabi ki burada tanı alanlar var, almayanlar var. Bu aslında tıbbi tanı. Tıbbi tanı olmasına rağmen tıbbi müdahalesi olmayan, sadece eğitimle destekleyebildiğimiz bir grup. Bu çocukların öğrenilmiş çaresizlik yaşadığını göreceğiz. Bu çocuklar yaşadıkları başarısızlıktan dolayı motivasyon düşüklüğü yaşıyorlar. Bu da onların öğrenme süreçlerini etkiliyor.  Öğretmenlerimize büyük iş düşüyor. Çünkü bu çocuklarımızın disleksi olduğu çoğunlukla öğrenim hayatına başlaması ile anlaşılıyor. Öğretmenlerimiz dişlektik olan çocuklarımıza karşı olumlama yolu ile destek olurlar ise göreceklerdir ki çocuğumuz da kendinde özgüven hissedecek ve kendini öğrenmeye kapatmayacaktır.” Dedi.

“Disleksi olmam normal çocuk olmama engel değil”

Etkinliğin düzenleyen Çökertme Gazetesi İmtiyaz Sahibi Miyase Karlıova da “Uzun zamandan beri disleksi konusuna dikkat çekmeye çalışıyoruz. Toplumdaki bu bilinci geliştirmeye çalışıyoruz. Buna istinaden hocamızı davet ettik” diye konuştu.
Seminerin başında sahneye çıkan disleksi Sevinç Su Karlıova ise “Disleksi bir hastalık değildir. Ben de bir çok zorluk yaşıyorum ama üstesinden gelmeyi başarabiliyorum. Eğitim, okuma yazmayı öğrenmek benim için zor oldu ama artık her şeyi yapabiliyorum. Ben normal bir çocuğum. Disleksi olmam normal çocuk olmama engel değil” diye konuştu.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Özel Eğitim Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, semirede disleksi tanısı konulmuş çocukların eğitim ve sosyal hayatta başarılı olmalarında ailelerin ve eğitimcilerin iş birliği yapmalarının da önemine değindi.

Toplantının devamında Doç. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu, katılımcıların sorularını yanıtladı. Seminer yaklaşık 2 saat sürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.