Bodrum Gündem

Bodrum’un Efsane Denizcisi Söyleşisi “Kızılhisarlı Kaptan Mustafa Paşa”…  

Bodrum’un Efsane Denizcisi Söyleşisi “Kızılhisarlı Kaptan Mustafa Paşa”…  

2 Ocak Cumartesi günü, saat 16.00’da Bodrum Deniz Müzesinde, Bodrum denizcilik tarihine ışık tutacak birçok konu belgeleriyle ele alınacak.

Bodrum Gündem Haber

Eğriboz-Kızılhisar, Kaptan Mustafa Bey, 18. yüzyılda Akdeniz, savaşlar, göçler, Bodrum, Osmanlı Tersanesi ve daha pek çok konu 12 Ocak Cumartesi günü belgeleriyle ele alınacak.

Nasıl ki Herodot’a dayanarak, “Halicarnassos’u  Dorlar kurmuştu” demek yanlış olmazsa; Osmanlı yazılı belgelerine dayanarak, “Bodrum’u Kızılhisarlı Kaptan Mustafa Paşa kurmuştu” demek de yanlış olmaz.

O, bununla da kalmamış; donanma için imal ettirdiği gemilerle, engin derya bilgi ve tecrübesi, arslan yüreğiyle 1736-1739 yılları arasında Karadeniz’de Ruslarla yapılan deniz muharebelerinin kazanılmasında çok büyük rol oynamıştı. Oysa bugün, İskele Meydanı’nda 1723’te yaptırdığı caminin inşa tarihini gösteren tabelanın anlaşılmaz biçimde 1720 yazılmış olması bile tarihimize ne kadar önem verdiğimizin yüz kızartıcı bir göstergesi olarak senelerdir orada öylece sırıtıp durmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.