Bodrum Gündem

AYŞEN GRUDA’YI KAYBETTİK

AYŞEN GRUDA’YI KAYBETTİK

 

Türk tiyatro ve sinemasının efsane ismi Ayşen Gruda bir süredir tedavi görmekte olduğu hastanede hayata veda etti. Sanatçımıza rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Bugün her evden bir cenaze çıktı…

 

AYŞEN GRUDA İLE YAPILMIŞ BİR SÖYLEŞİDEN

Ayşen Gruda, babasının ölümü sonrası ablasının rol aldığı tiyatro ekibine dahil olarak oyunculuğa başlamıştı. Turnelere çıkıp para kazanmak zorunda kalan Gruda için süreç bu evreden sonra hızla ilerlemişti.

Öyle ki oyunculuk kariyerimin evrimi dediği süreç tam da sahneye ilk çıktığı gün başlıyordu onun için: “Benim oyunculuk hayatımın dönüm noktası ilk gün. İlk sahneye çıktığım gündü. Dört replik sonra alkış aldım. Tüm ustalar beni kucakladılar öptüler. Böyle başladım ve devamı geldi. Dönüm noktam o gün ve aldığım o alkışlardı”

Tiyatroda başarılı giden kariyeri, Devekuşu Kabare ile devam etmiş işte tam da burada Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Kemal Sunal ile yolları kesişmişti. Tiyatroda fırtınalar estirdiği bu dönemde, artık belki isteyerek belki de istemeyerek sinemaya doğru adım atar.

Bunun için kapısını çaldığı isim ise komşusu Adile Naşit olur. Her şeyim dediği Adile Naşit’e filmlerde rol almak istediğini söyleyen Gruda’ya hiç düşünmeden el uzatır bu ton ton kadın.

Hababam Sınıfı’nın birinci filminin çekildiği dönemde Eğilmez, Naşit’i dinler ve Gruda’yı sete çağırır. Ayşen Gruda o günü şu sözler ile anlatıyordu: “Adile Naşit ile çok iyi arkadaştık, dosttuk. Aynı apartmanda altlı-üstlü oturuyorduk. Tiyatroya, sinemaya beraber giderdik. Ertem Eğilmez’e bahsetmiş benden. Çağırdı, sete gittim. On, on beş gün gittim, ama hiç kimse bir şey söylemiyor. Hangi rolü alacağımı da kaç para alacağımı da bilmiyorum. Meğer Ertem Abi uzaktan beni izliyor, “kadroya uyum sağlar mıyım?” diye düşünüyormuş. Ertem abinin çekirdek kadrosuna girdim, hemen hemen bütün filmlerde oynadım.”

Nitekim Gruda bu film de bilgi yarışması sunucusu rolünü alır. Bu film onun sinemaya ilk adım attığı projesi olur. Devam eden süreçte ise hemen hemen tüm Eğilmez, filmlerinde rol alır. Çoğunlukla da evin evde kalmış kızı rollerine hayat verirdi.

Gruda’ya sinemaya ilk başladığı süreç ve yer aldığı kemik kadro sorulduğunda ise şu yanıtı veriyor: “Sinema yeni deneme idi tabii. Ben kamera önüne geçmemişim, kamera önü görmemişim, kamera oyunculuğunu bilmiyorum. Yeni bir deneyimdi. Bildiğim bir şey var ki, samimiyetle yapılan her şey güzel olur, oluyor. Bazen soruyorum kendime, bizim yerimize başkaları gelebilir mi? Evet diyorum sonra. Yeniler gelebilir ve ben çok umutluyum. Saydığımız Adile Naşit, Münir Özkul, Ayşen Gruda, Kemal Sunal, Şener Şen daha birçokları hepsinin yerleri farklı olacak, farklı kalacak”

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.