Bodrum Gündem

Fotoğrafçının Kafasındaki Resim: Gümüşlük Halet-İ Ruhiyesi

Fotoğraf sergileriyle tanıdığımız Sinan Göksel’in bu sergisi, fotoğraf ve resim sanatının buluştuğu karma bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Fotoğraf çalışmalarında ve sergilerinde hep bir resimsellik olan, hep bir pentür tadı yakaladığımız Sinan, bu sergisinde ilk kez resim sanatının ürünlerini fotoğraflarına doğrudan uyguluyor.

Bu sergi Sinan’ın, İstanbul’un sanat başkenti olma ihtimalinin ortaya çıktığı zaman, İstanbul temasıyla yaptığı bir çalışmasını 2018 yılında Gümüşlük’e uygulaması sonucu ortaya çıkıyor. 2004 yılındaki çalışmasında Brugel’in Karda Avcılar eserini Defterdar Yokuşu’ndan çekilen ve tüm Tophane’yi kadrajına alan fotoğrafıyla birleştiren Sinan, bu çalışmasında yaşadığı yer olan Gümüşlük’ü fotoğraf ve resim sanatlarını iç içe geçirerek sergiliyor. Yaşadığı yeri hayal gücüyle birleştirerek kendi gözünden göstermek istediğini söyleyen Sinan, çalışmasının ilk adımında hem sevdiği hem de işleri için uygun olan görüntü ve açıları tespit ediyor ve tespitleri doğrultusunda uzun bir fotoğraflama sürecine giriyor. Sonrasında çektiği yüzlerce fotoğraf arasından bu sergi için seçtiklerini bilgisayar kullanarak Van Gogh, Sisley, Monet gibi ünlü ressamların tablolarıyla birleştiriyor. Serginin amacı Sinan’ın kendi kafasındaki Gümüşlük’ü bizlerle paylaşması olduğu için olacak ki serginin adı GÜMÜŞLÜK HALET-İ RUHİYESİ / Gümüşlük State of Mind.

Bence bu çalışmanın en etkileyici yanı yüz yıldan daha eski zamanlarda ressamların doğaya bakarak ortaya koyduğu resimlerin, bu günün fotoğraflarıyla buluşması. 2018 yılında çekilen köy manzaraları ve günümüz fotoğraf sanatçısının gözü, yüz yıl ve öncesinin ressamlarının elinden çıkan denizlerle, gökyüzüyle, otlarla, ışıklarla ve o dönemin resim sanatçılarının gözleriyle bütünleşiyor. Sergi de bir diğer ilgi çeken unsur da çerçeveler. Sanatçı kullandığı resimlerin sergilendiği gerçek çerçevelere elinden geldiğince sadık kalmaya çalışmış, bu da izleyene müzede sergilenen bir resme baktığı duygusunu ve geçmişin ihtişamını hissettiriyor.

Sanatla teknolojiyi, geçmişle bugünü, fotoğrafla resmi, dünyanın bir çok yeriyle Gümüşlük’ü bir araya getiren Gümüşlük Halet-i Ruhiyesi 25/31 OCAK 2019. tarihleri arasında, ZEYNEP GALERİ  BODRUM adresinde sizlerle buluşmayı bekliyor.

Sinan Göksel  Kimdir?

1952 İzmir de doğdu. Y.T.Ö.O. Okudu 1980 de Fotoğrafa başladı…

SERGİLERİ

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ İZMİR SUDAN FOTOĞRAFLAR-1985

SİYAH BEYAZ GALERİ ANKARA SUDAN FOTOĞRAFLAR-1993

ATATÜRK KİTAPLIĞI İSTANBUL SUDAN FOTOĞRAFLAR-1994

AMERİKAN KÜLTÜR MERKEZİ ANKARA  SUDAN FOTOĞRAFLAR-1995

THE MARMARA İSTANBUL       SUDAN FOTOĞRAFLAR-1994

HABİTAD İSTANBUL-1996

İSTANBULMÜZAYEDEGALERİ TERSPEKTİF-2013

ART CONTEMPORIN PARİS-2014

Yorumlar

  1. Erol altinbas dedi ki:

    Sinan on numara adam asla yaslanmiyan hep ayni yasda 20 yil onceki yasda dogru arkadas
    Adam gibi adam onu en cok herhalde orhan pamuk sevmiyordur nedenmi onuda ona sorun.