Bodrum Gündem

Kaçak Faaliyetlerin Cezai Yaptırımı Yüksek Olacak…

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Yöre Temsil Kurulu (BTK) üyeleri sohbet kahvaltısında bir araya geldi.
Bodrum Gündem Haber
Sabah saatlerinde Bodrum Belediyesi Bitez Kafe’de gerçekleştirilen sohbet kahvaltısına yoğun bir katılım oldu.
Toplantıda konuşan TÜRSAB Bodrum Yöre Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, göreve geldikleri 2018 Temmuz ayından beri yaptıkları faaliyetler hakkında bilgiler vererek şunları dile getirdi: “TÜRSAB’ta denetim mekanizması değişti. Denetim Birimi diye bir birim kuruldu. Bodrum’da bu birimde görevli 2 arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımız acenta denetimi, yol denetimi yapıyor. 28 Temmuz’dan bu yana 98 tane yol denetiminde yer aldık. 165 tane acenta denetimi yaptık. Bunlardan 92 tanesinde kaçak acenta faaliyetini tespit ettik. Bunları yanı sıra Bodrum BTK olarak diğer sivil toplum kuruluşlarına ve devlet makamlarına 45’e yakın ziyarette bulunduk. 1618 sayılı yasada acentacılığında daha prestijli bir meslek haline gelebilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu yasa yeniden yazılıyor. Bu ziyaretlerimizde de fikirlerimizi sunduk…”
Yeniden düzenlenmesi için çalışmalar yapılan 1618 Sayılı seyahat acentaları ve acentalar birliği kanunun çeşitli avantajları olacağını da ifade eden Yüksel Aslan, “Kaçak acenta faaliyetleri veya diğer kaçak faaliyetler konusunda önleyici, cezai yaptırımı yüksek olacak. Denetimlerle bu kadar çok uğraşmayacağız çünkü cezası yüksek olacak. Dolayısıyla caydırıcılığı yüksek olacaktır. Sayın bakanımız yasanın yerel seçimlerden sonra meclise geleceğini ifade ediyor. Mayıs ve Haziran ayına kadar da geçerli olacağını düşünüyoruz…” dedi.
TÜRSAB Bodrum Yöre Temsil Kurulu Üyesi Nedim Önal da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi(UETDS) hakkında bilgiler verdi. Önal, tarifesiz yolcu taşımacılığı yapan firmaların, kanunda belirtilen “Taşınacak yolcuların bakanlığa bildirilmesi” sorumluluğunun sağlanması amacıyla hazırlanan UETDS’nin kaçak faaliyetin önüne geçilmesinde büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Yorumlar

  1. Mehmet Güner dedi ki:

    Türsabın yol denetimlerinde taşımacı esnafını denetleme yetkisi yok bu denetimlerde taşımacı esnafına acenta belgen yok diye kabahatler kanunundan cezalar kesilmekte.taşımacılık 4925 sayılı karayolu taşıma kanunu ve yönetmeliği ile yapılmaktadır.1618 sayılı Türsab yasası ile acentaları denetlemek ilçe turizim müdürlüğü ve türsabın yetkisindedir.taşımacılık yapan esnaf taşıma yapabilmek için karayolu taşıma kanunundaki ve yönetmeliğindeki kuralları yerine getirmek zorundadır.Yol denetimlerinde her araçta acente belgesi aranması yanlıştır.çünkü taşınan her yocu acente yolcusu değildir.bireysel taşımalarda olmaktadır.bizler zaman zaman acente işleride yapmaktayız acente sözleşmemiz işin olmazsa olmazıdır.acente transfer elemanı ve türsab levhasını araca koymak zorundadır.yapılan iş gezi ise bir profosyonel rehber acente levhası tur programı acente tarafından sağlanacaktır.t aşımacılık yapan esnafa acente belgesi sormak doğru değildir.taşımacılık kanunu ayrıdır.ben acente belgem yok diye 2 defa kabahatler kanunundan cezaya maruz kaldım birisi Dalaman havalimanında diğeri Milas hava limanı kapısında her iki davayıda kazandım.üçüncü ceza geçen yaz Türkbükü kavşağında gerçekleşti onada dava açtım bekliyorum sonucunu hepbereaber göreceğiz.Ben denetimlere karşı değilim bizzat destekçisiyim.Bu denetimlerin başlayabilmesi için Şöförler odası başkanlığım döneminde yoğun çaba gösterenlerdenim.eski dönem yöneticiler bunu çok iyi bilirler.D2 yetki belgesi yurtiçinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapanlara verilir hükmü amirdir.başkada bir kurumdan izin alınmasına gerek yoktur demektedir.D2 yetki belgesi denetimi polis jandarma otogarlarda zabıta gümrüklü sahalarda gümrük muhafaza memurları tarafından yapılabilir.bunun dışında kanunda yetki devri olmadığı için kabahatler kanunundan ceza kesilmesi mümkün değildir.Tekrar ifade etmek isterimki denetimlere karşı değilim fakat yasal iş yapan bireysel taşımacılık yapanlardan suçlu yaratmaya çalışma yanlışından dönülmesi gerekmektedir.Acentelerin kendilerine ait araçlarda acente belgesi aranabilir fakat benim gibi bireysel taşımacıların acente olma mecburiyeti yoktur.aslolan acente ile yapılan taşıma sözleşmesidir.acenteciliğin kanunu ayrıdır.taşımacılığın kanunu ayrıdır.Denetimler bu iki kanun arasındaki fark tespit edilerek yapılırsa başarı gelecektir.Bu denetimlerin en önemli eksiği ise ulaştırma bakanlığı personelinin bu denetimlere davet edilmemesidir.işbirliği için telefonum.05415414863 .