Bodrum Gündem

Cenap Tezer Vefat Etti…

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün kurucusu Cenap Tezer 10 Şubat pazar sabahı vefat etti. 

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Cenap Tezer’in, nam-ı diğer Dibeklihan Sanat ve Kültür Köyü muhtarının yaşam öyküsü 1943 yılında, ekim ayının 13’üncü günü başlamış. Beşiktaş’ta doğmuş altı yaşına kadar da orada yaşamış. İlk ve Ortaokulu Dikili’de Liseyi de İzmir’de okumuş. Lise yıllarını kendi cümleleri ile “Sınıf geçmesi oldukça zor olan liseyi de, zaman zaman etüt hocasından gizli ders kitaplarımızın içine koyarak okuduğumuz Texas, Tommiks, Kinova gibi resimli dergileri de okumayı ihmal etmeden, 3 yılda bitirdim…” diye anlatırdı.

Cenap Tezer önce Denizcilik Yüksek Okuluna başlıyor ve sonra İTÜ Petrol Mühendisliğini kazanıyor ve Petrol Mühendisi olarak mezun oluyor. 1966 yılında Batman’da TPAO’da çalışmaya başlıyor. 1967’de askerlik ve 1969 yılında İzmir’de yol, su, elektrik (YSE) kamu kurumunda çalışırken, kamuda çalışmayı bırakıyor ve serbest çalışmaya başlıyor. 1972 yılında kızı Senem, 1974 yılında da oğlu Emrah dünyaya geliyor.

1980 yılında kısa bir tutukluluk ve Bodrum’a yerleşiyor. Hayat arkadaşı Yüksek Mimar Gülay Tezer ile evleniyor. 1982 yılında da üçüncü evladı Uluç Tezer dünyaya geliyor.  Dibeklihan’ın kuruluşunu da şu cümleler ile anlatıyor; “1990’larda Yaka köyde satın aldığımız 40 dönüme yakın bir arazimiz vardı. O arsayı bir kültür ve sanat köyü yapmaya niyetlendik. Dibeklihan kuruluşu böylece başlamış oldu. Çünkü temelleri çok sağlam kurulmuş dünya görüşüme, Türkiye cumhuriyetine, Atatürk ilke ve devrimlerine ve ülkemi muhasır medeniyete taşıyacak aydınlanmanın, kültür ve sanattan geçeceğine olan inancım ilerleyen yaşıma rağmen hiç değişmemişti…”

Cenap Tezer Dibeklihan’ın şu manifestosunu hazırlıyor ve duvara asıyor;

DİBEKLİHAN KÜLTÜR VE SANAT KÖYÜ MANİFESTOSU;

Bodrum yarımadasının, o güzelim doğasını hoyratça harcayarak betonlaştıran. Sosyal yaşantısını, paparazi kültürüne malzeme olma uğruna yozlaştıran bir değişime karşı başkaldırıdır DİBEKLİHAN…

DİBEKLİHAN Varlıklı olmak için değil, var olmak için uygulanmış bir projedir…” 

Cenap Tezer yaşamını şu sözler ile özetliyor; “Bu yaşımda bildiğim tek şey; Ülkemi çok seviyorum. Dünya görüşümü hiç değiştirmedim ve hiç kul olmadım. Çocuklarımın kursağına hiç haram lokma sokmadım, kazancımın hepsi her daim emek ağırlıklı oldu. Bu nedenle mutlu ve huzurluyum…”

Cenap Tezer şairin dediği gibi “Ne zaman, nerede ve hangi koşullarda noktayı koyacağımı bilmiyorum…” diyen Cenap Tezer, 10 Şubat sabah saatlerinde uzun zamandır mücadele ettiği çağımızın hastalığı savaşı kaybederek yaşama veda etti. Cenazesi 12 Şubat 2019 Salı günü öğle namazını müteakip Bodrum Ortakent Kerem Aydınlar Cami’nde kılınıp, Yakaköy mezarlığında da toprağa verilecek.

Bab-ı Ali Kitabevi’ne, Bodrum Gündem’e ve BG Dergi’ye her zaman destek  ve devam etmek için cesaret veren güzel insan Cenap Tezer’i saygı ve sevgi ile anacağız, unutmayacağız. Devri daim olsun. Nur içinde huzurla yatsın…

“Benim Hikayem” Cenap Tezer yaşam öyküsü; https://www.bodrumgundem.com/2017/02/05/cenap-tezer-benim-hikayem/

Yakın Dostlarından gelen ilk mesajlar; 

En yakın dostu Gazeteci Can Pulak Cenap Tezer’in ölüm haberini; “Değerli dostumuz,kardeşimiz Cenap Tezer’i bu sabaha karşı kaybettik.Cenazesi 12 Şubat Salı günü öğle namazını müteakip Ortakent Kerem Aydınlar Camiinden kaldırılarak Yaka köyü mezarlığında toprağa verilecektir.Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun…” mesajı ile dostlarına duyurdu.

Yakın dostu sanatçı Erdinç Bakla; “Kıymetli arkadaşım, can dostum yolun açık olsun hepimizin başı sağolsun…” 

Gazeteci Yılmaz Özdil; “Değerli ağabeyim güle güle, bir gün yine kucaklaşmak üzere…”

Piyano Sanatçısı Gülsin Onay; “Ah güzel insan, hepimizi yasa boğdun.. Seni çok özleyeceğiz.. Kalbimizdesin ilelebet, mekanın cennet olsun.. Ailesinin ve sanat camiasının ve hepimizin başı sağ olsun, ülkemiz büyük bir değerini kaybetti…”

Devrimci şair Ataol Behramoğlu: “Olmadı…”

Araştırmacı Gazeteci Uğur Dündar: “Cenap Bey, Şu yalan dünyada sen ne güzel, ne içten, ne değerli dostumuzdun. Yerin hiç dolmayacak. Ve seni hep özleyeceğiz…”

Tarihçi Sinan Meydan: “Arkasında eser bırakarak gitti, arkasında minnet duyan insanlar bırakarak gitti, üretti de gitti. Hayatı anlamlı yaşadı. Bu nedenlerle Unutulmaz . Onu tanımış olmak büyük şanstı…”

Emekli Paşa Çetin Doğan: “Sevgili Dostumuz, hoş sedan her zaman dostlar arasında, Bodrum semalarında yankılanacak, gönlümüzde yaşarken seni hep özleyeceğiz…”

Gazeteci Nükhet Tatari: “Arkadaştan dosttan fazla seçtiğimiz kardeştin sen. Bizlere çok önemli değerler bıraktın. Hepimizi candan kucakladın birleştirdin . Bu çirkin dünyada hayatımıza ışık veren bir yıldızdın kalbimizde yaşayacaksın kardeşim. Nurlarda yat…”

Mimar ve Sanatçı Filiz Otyam: “Değerli dostum, can kardeşim Cenap huzurla uyu, herzaman kalbimde olacaksın. Yaşamıma kattığın güzellikler için çok teşekkür ederim…”

 

Yorumlar

  1. Can Pulak dedi ki:

    Değerli dostumuz,kardeşimiz Cenap Tezer’i bu sabaha karşı kaybettik.Cenazesi 12 Şubat Salı günü öğle namazını müteakip Ortakent Kerem Aydınlar Camiinden kaldırılarak Yaka köyü mezarlığında toprağa verilecektir.Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.

  2. Alparslan Özerkan dedi ki:

    Yaşamıyla, san’atıyla ve çevresindeki insanları etkileyici olumlu katkılarıyla andığımız saygıdeğer ağbeyimizin kaybedilmesi haberi bizleri derinden üzmüştür. Tüm sevenlerine ve tanişlarına sabırlar dilerim

  3. Nasfet iristay dedi ki:

    Okul arkadaşım değerli insan ,arkadaştanda öte arkadaşımı kaybettim.mekanı cennet olsun.

  4. Mustafa Açıkel dedi ki:

    Cenap Abi sizi çok seviyorum mekanin cennet olsun.
    Allah Rahmet eylesin.

  5. Lale Erkal dedi ki:

    Cenap Tezer ve Gülay Tezeir’iDibeklihan’ı bir ziyaretımde onlara imzaladığım iki çocuk kitabını takdim etmiştim Beni çok sıcak karşılamışlardı. Her yaz ziyaret ettiğim Dibeklhan hayran olduğum sanat mekanıdır Cenap Tezer’in ölüm haberini okuyunca çok üzüldüm . Ailesine sabırlar diliyorum
    Işıklar içinde uyusun !Lale Erkal