Bodrum Gündem

Muğla’nın Kalbi neresidir? Ya Bodrum’un Kalbi Neresidir? Fatih Bozoğlu yazıları…

Muğla’nın Kalbi neresidir? Ya Bodrum’un Kalbi Neresidir? Fatih Bozoğlu yazıları…

Muğla Türkiye’nin rantı en yüksek kentlerinden birisidir. Bence İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alır. Bu nedenle siyasi partiler için Muğla ve Bodrum bir semboldür.

*****

Peki Muğla’nın kalbi neresidir?

Merkez olduğu için Menteşe’mi? Yoksa Sakar altı mıdır? Antik çağlardan bu yana merkez olan Milas mıdır yoksa?

Muğla’nın merkezi Bodrum’dur. Elbette karşı çıkanlar olacaktır. Fethiye diyenler olacaktır, Milas, Marmaris diyenlerde olacaktır. Lakin kim ne derse desin Muğla’nın kalbi Bodrum’dur.

Türkiye’nin en büyük rantının olduğu ilçe ise Bodrum’dur. Yatırımcılar ağızlarını suyu akarak bakarlar hem Muğla’ya, hem Bodrum’a.

Bodrumlular son günlerde şöyle konuşup duruyorlar; “Yaklaşık 135 bin seçmeni vardır ama bir tanecik bile Bodrumlu milletvekili yoktur 87’den bu yana. İl başkanı da yoktur. Seçim zamanları milletvekilleri adayları ben Bodrumlu sayılırım diyerek gelir oy isterler ve alıp giderler. Bodrum yalnız, Bodrum yoksun, Bodrum ilgi bekler. Bodrum Totem tabelalarının kaldırılmasını, çöp sorunun çözülmesini, koylarının ve sit alanlarının korunmasını, rantiyecilerin önünün kesilmesini bekler. Bodrumlular bu sefe,r her isteyene oy vermeyeceğiz derler…”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayları bilmem Bodrumluların mesajını anlayabildiniz mi?

******

Peki Bodrum’un kalbi neresidir?

Çarşı Mahallesi mi? O eskidendi. Şimdi esamesi bile okunmuyor. Turgutreis midir kalbi, yoksa Yalıkavak-Gündoğan mı? Ortakent’mi yoksa?

Bodrum’un kalbi Karaovadır.

Yine hadi canım sende diyenler olacaktır. Başım üzerine. Lakin Bodrum’un kalbi Karaova’dır. Köyler oradadır, su da orada. Tarım, hayvancılık, domates, hıyar, ıspanak, zeytin, süt ve hatta üzüm ile şarap bile Karaova’dadır. En iyi kahvaltıyı Etrim Doğa Restoran’da üstelik el emeği göz nuru halılar dokunurken, Kırsofrasında, Zıp Zıp’ta, Tomato Bodrum’da yaparsınız, teneke kebabını da, kavurmayı da Karaova’da yiyebilirsiniz.

İnsanı da merttir, konukseverdir, vefalıdır Karaova’nın…

******

Sanırım bu kadar lafın arkasından ne diyecek diye merak ediyorsunuz.

Diyeceğimi kıvırmadan söyleyeyim; Büyükşehir Belediye Başkan adayları ve Bodrum Belediye Başkan Adayları eğer Muğla’nın kalbi Bodrum’u ve Bodrum’un kalbi Karaova’yı siyasetinizde es geçerseniz ki, öyle görünüyor, Karaovalı sizin feleğinizi şaşırtır, hesaplarınızı alt üst eder. Karaovalı kızgın, Karaovalı kırgın bilesiniz.

Öyle gelip “Pazar yerini dolaşarak, iki fotoğraf çektirerek olmaz bu işler..” diye konuşuyorlar ve şöyle devam ediyorlar; “Biz Karaovalılar yıllar önce Bodrum’un su ve besin deposuyduk. Ekonominin atar damarıydık. Şimdi de öyleyiz. Lakin şimdi rantın da merkezi oluyoruz. Tarlalarımıza evler, apartmanlar yapılıyor. Hatta mapushaneyi bile Karaova’nın böğrüne bıçak gibi sapladınız. Unutmayın bunların hepsinin elbet bir bedeli olacaktır.

Biz Karaovalılar Muğla’nın ve Bodrum’un yönetiminde görev istiyoruz. Bakıyoruz bizi köylü bellemişsiniz, nasılsa iki bağırır gene oy verirler sanıyorsunuz. Lakin bu işler artık böyle değil. Karava’dan, bizim içimizden çıkanları, bu güne kadar cenazemizde düğünümüzde bizi yalnız bırakmayanları, bizim siyasetçilerimizi dikkate almazsanız, biz de sizi dikkate almayız. Başında dediğimiz gibi; seçim zamanları pazar yerini dolaşıp, iki fotoğraf çektirerek olmaz bu işler…”

Bodrum Belediye Başkan adayları, Karaovalıların mesajını bilmem anlayabildiniz mi?

Yorumlar

  1. tolgay dedi ki:

    Karia,Roma imp.,pers imparatorluğu,beylikler, anadolu selçuklu osmanlı ve cumhuriyet döneminden itibaren merkez ilçe her zaman muğla olmuştur.(Milas ise Menteşe beyliği dönemi ve karia imp.luğunun kısmen merkez ilçesi olmuştur.)Böyle bir il oma geleniğine sahip Türkiye’de onaltı ilden birisidir Muğla.Bodruma sonradan göçmüş insanlar Muğlayı benimsemedi diye Muğlanın kalbi Bodrumdur sözü slogandan öte gitmeyecektir.

  2. Tolgay Bey
    Çok güzel bir yorum yapmışsınız. Muğla Menteşe’nin merkez olduğu konusunda sizinle hemfikirim.
    Ben sadece siyaseten bir değerlendirme yazısı yazdım. Yoksa bu yazı tarihi gerçeklere karşı bir yazı değil.
    Muğla’nın en fazla seçmeni Bodrum’da. Sadece bu açıdan Muğla’nın kalbi Bodrum. Elbette marka değeri açısından da Bodrum Muğla’nın kalbidir. Yazıdaki değerler açısından ve seçmenin tercihleri düşünüldüğünde Bodrum’un da kalbi Karaova’dır…
    Bilgilendirme için çok teşekkürler…