Bodrum Gündem

Hızır Cem’inde Lokmalar Paylaşıldı, Dualar Edildi…

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından dernek merkezinde düzenlenen Hızır Cemi’nde lokmalar Paylaşılıp birlik ve beraberlik için dua edildi.  

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Şubat ayının ilk haftasında başlayan ve günümüzde 13-14-15 Şubat’ta oruç tutmak gelenek haline gelen Hızır ayına özel yapılan Hızır Cem’i Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğinin merkezinde gerçekleştirildi.

Alevi inanışına göre Allah’ın gizli sırlarını taşıdığına inanılan Hızır, Abı Hayat (Ölümsüzlük Şerbeti) suyu içtiği için ölümsüzdür. Temiz bir leğen veya sininin üzerine un elekten geçilerek döküldükten sonra, üzerine temiz bir tülbent veya çarşaf örtülerek evin el ayak değmeyeceği tenha ve yüksek bir yerine konulur. Ev halkı içindeki gençler genellikle, niyet tutarak bu işi zevkle yaparlar. Bir gün sonra tepsinin üzerindeki örtü açılır, şayet bir iz varsa, tutulan dileğin yerine geleceğine inanılır. O eve Hızır’ın uğradığı söylenir.

Farklı insan kılığında, kişileri imtihan ederek onların dertlerine çare bulan gizemli varlık olarak adlandırılan, diğer dini inanışlarda da yer bulan ve bazılarında Peygamber olarak geçen Hızır için tutulan oruçlar isteğe bağlı olup zorunluluk içermiyor.

Dernek Başkanı Cem Yalçın derneğin kurulduğu günden bu yana Alevi kültür ve inancını yaşatmak için gayret gösterdiğini dile getirdiği konuşmasında “Alevi inancında genellikle her yıl 13 Şubat’ta başlayan ve 3 gün süren Hızır orucu tutulur. Hızır’a adanan bu orucun ardından Hızır Cemi yapılır. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğinde de 3 gün süren Hızır Orucunun ardından 16 Şubat Cumartesi günü İzmir’den misafir gelen Özdoğan Sağlam Dedenin katılımı ve Mustafa Eyidoğan Dede ile Hızır Cemi yapıldı. Bu anlamda da gerek Nevruz’da, gerek Hıdır Ellez’de, gerek Hızır ayı içerisinde, gerek Muharrem ayı içerisinde ibadetlerimizi düzenli olarak yapmaya gayret ediyoruz. Hızır aynı zamanda Doğanın uyanmaya başlamasını ve bereketi simgelemekte olup Cem’e gelen canlar evlerinde yaptıkları çörek börek gibi lokmalarını da getirdi ve Cem sonrasında lokma paylaşımı da yapıldı” dedi.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.