Bodrum Gündem

Hocalı Katliamı Bir Soykırımdır…

Hocalı Katliamı Bir Soykırımdır…

İnsanlara zulüm yaparak milli ve dini kimliğine göre öldürmek, başka bir devletin toprağını ele geçirmek için yapılan Hocalı Soykırımı, insanlık tarihinin en acımasız cinayetlerinden biridir. Hocalı katliamı, Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak yarasıdır. 1992 senesi Şubat ayında Azeri Türklerinin tarihinin büyük facialardan birisini yaşandı. Çatışma sırasında Hocalı’da yüzlerce kişi hayatını vahşice kaybetti.

Bodrum Gündem Haber

Karabağ savaşı başladığı sırada en önemli tepelerden biri Hocalıydı. Buranın stratejik konumuyla Ermeni askerlerin hedefi haline geldi ve Ermeni birlikler bu bölgeye vahşice saldırdırdı. Ermeniler, 1991’in son günlerinde ablukaya aldıkları bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı’yı ele geçirmek için harekete geçti. Aylar süren vahşeti, 1992 yılının 25 Şubat’ında yoğunlaştıran Ermeniler, sivil halkı acımasızca katletti.

İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Time dergisine göre Hocalı Katliamı, Ermenistan’ın ve 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçler tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan’ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıkladı.

Azerbaycan’a göre, Hocalı Katliamı, 1949 Cenevre Sözleşmeleri’nin, Birleşmiş Milletler’in Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli karara göre Hocalı’da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eş değer eylemler olarak görüldü.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu; “Bu Bir ‘SOYKIRIM’dır…”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, “Hocalı’da Taşnak çeteleri tarafından gerçekleştirilen kıyım, belli bir ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir grubun kısmen ya da tamamen ortadan kaldırmak amacıyla işlenen suçlar içinde değerlendirilecek özellikler taşımaktadır. Özetle bu bir ‘SOYKIRIM’dır…” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.