Bodrum Gündem

Kocadon, Son Mecliste Herkese Hakkını Helal Etti…

Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye başkanı olarak son kez Meclis toplantısına başkanlık yaptı. Veda niteliği taşıyan toplantıda duygusal anlar yaşanırken Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un konuşması esnasında göz yaşlarına hakim olamaması toplantının en dikkat çekici anları oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Bodrum Belediye Meclisi Mart ayı olağan meclis toplantısında oturmak için boş koltuk kalmazken gelenlerin çoğunluğunu belediye çalışanları oluşturdu.

“Bodrum Bu Saygısızlığı Hak Etmedi…”

Mehmet Kocadon, 31 Mart’tan sonra görev süresini dolduracağı Bodrum Belediye Başkanlığında son kez belediye meclisine başkanlık yaptı. Mecliste gündeme geçmeden önce yaklaşık 23 dakikalık bir konuşma yapan Kocadon, Ortakent’te belediye başkanı olmasından Bodrum’a Belediye başkanı olarak görev yaptığı toplam 20 yılla ilgili süreci aktardı. Mehmet Kocadon konuşmasının önemli bir bölümünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu sürece aktarırken 2016 yılından itibaren çıktığı bu yolda hiçbir zaman Bodrum Belediyesine başkan adayı olmadığının özellikle altını çizdi. 6 Aralık’tan 3 Mart’a kadar CHP saflarında sancılı bir süreç yaşandığına da dikkat çeken Mehmet Kocadon, Bodrumluların böylesi sıkıntılı bir süreci hak etmediklerine vurgu yaptı. Kocadon, “CHP’de bana güvenen ve belediye başkanlığına aday olan 8 arkadaşımı her platformda sonuna kadar destekledim. Hiç kimsenin seçim öncesi Bodrumlulara bu gerginliği yaşatmaya hakkı yok. Bu Bodrum halkına yapılmış bir saygısızlıktır. Bodrum 6 Aralık’tan 3 Mart’a kadar Bodrumumuza, bu kadar medeni olan bir yere karşı yapılacak tavırlar değil.  Genel merkezin kendine göre bir düşüncesi vardır ama ben Muğla Büyükşehire adaydım ve bu adaylığım da devam ediyor. Kendime, Bodrum halkına, bugüne kadar yaptıklarıma güveniyorum” dedi.

“Büyük Düşünün, Bodrum için Mücadeleden Vazgeçmeyin…”

Görev yaptığım 20 yıl boyunca hiçbir komisyona müdahale etmedim, özellikle İmar Komisyonunun hiçbir toplantısına girmedim. Tüm başkanlık sürecim boyunca sadece meclis üyem Taner Uslu’yu 2010 yılında bir kere aradım gurup kararı ile ilgili, onun dışında kalan hiç kimseyi arayıp herhangi bir talepte bulunmadım. Kimseye gel seni partime kayıt edeyim demedim.  Taner kardeşim o zaman da şimdi olduğu gibi CHP’nin gurup sözcüsüydü. Tüm meclis üyesi arkadaşlarım kendi vicdanlarına göre el kaldırdılar. Zaman zaman bir çok suçu üstümüze aldık. Ama şunu bilin ki beni eleştirdiğiniz hiçbir kararın altında benim imzan yok. Ben hiçbir yeri imara açmadım, imara açılan yerlerin hepsi bakanlık onayı ile açılmıştır. Ben en büyük mücadeleyi bu yetkilerin bakanlığa geçmemesi adına yapmıştım” derken Büyükşehirle ilk sıkıntıları Bodrum’un dinamiklerinin bürokrasi eliyle yerelin elinden alınmasının ardından yaşanmaya başlandığına dikkat çeken Mehmet Kocadon, kendisinden sonra başkan olacak adayın da kendisi gibi Bodrum için büyük düşünüp mücadeleden vazgeçmemesini istedi.

“Hakkımı Helal Ediyorum…”

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, belediye başkanlığı sürecinde hiç kimsenin kalbini kırmamaya çalıştığını, odasına giren herkese bir çözüm üretmeye çalıştığını, hep çözümün bir parçası olarak 20 yıla yakın görev yaptığını kaydetti. Kocadon “Bu süreçlerde yanlışlarımız da olmuştur. Bilmeyerek bir kardeşimizi kırdıysak özür dilerim. Ama kimsenin elinden yasal yetkisini almadım, kimsenin ekmeğiyle oynamadım. Bodrum halkına, çalışan tüm personelime, 1999 yılından bu yana benimle birlikte çalışmış siyasi arkadaşlarıma, meclis üyelerime hepinizin huzurunda hakkımı helal ediyorum” dedi.

20 yıldır yaptığı belediye başkanlığı süresince en büyük muhalefeti hiçbir zaman belediyeye ve meclis toplantılarına gelmeyen eşi Hülya Kocadon’dan gördüğünü dile getirdiği esnada göz yaşlarına hakim olamadı. Kocadon “Kızma insanlara, yapma, söyleme derdi. Belediyeye ve meclis salonlarına gelmezdi. İlk defa geldi.” Diyebildi.

“Emekleriniz İçin Teşekkür Ediyoruz…”
Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Şakir Açıkgöz söz alarak Kocadon’a hitaben yaptığı konuşmada “Bodrum’a sunduğunuz 25 yıl için, emekleriniz için teşekkür ediyorum. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığınız için de hayırlı olsun diyorum. Yolunuz açık olsun. Allah sizi ve Bodrum’u utandırmasın. Burada 5 yıl boyunca çok tartışmalarımız oldu. Ben sizden, belediye meclis üyelerinden, belediye çalışanlarından helallik istiyorum. Ben burada yasalar çerçevesinde kendi ilke ve doğrularımı söyledim. Kabul oldu, olmadı. Ben bunları kimseyi kırmak için söylemedim, Bodrum yararına söyledim. Bilmeden kırdıysam özür diliyorum. Hepsi hakkını helal etsin, benden yana helal olsun” dedi.
Bağımsız Belediye Meclis üyesi Süleyman Mazı 5 yıllık görev süresince alınan kararlarda bilgileri ve vicdanları ile karar vermeye gayret ettiklerini belirtti. Mazı, “Bize yetki veren Bodrum halkının hiçbir zaman için başını öne eğecek kararın altına imza atmadığımızı düşünüyorum. Bundan sonra aday olan siz ve diğer arkadaşlara başarılar diliyorum” dedi.
CHP’den Bodrum Belediye Başkanı olarak gösterilen daha sonra YSK tarafından adaylığı düşürülen CHP’li meclis üyesi Mustafa Saruhan söz alarak şunları söyledi “Bu veda meclisi gibi oldu ve duygusal anlar yaşandı. Hepimiz bu coğrafyada birlikte çalıştık ve yaşadık. Amacımız yaşadığımız bölgeye emek vermek, hizmet etmekti bu düşüncelerle yola çıktık. Ama bazı talihsizlikleri ben çok yaşadığım için bunu ifade etmek istiyorum. Hayatta asla pes etmemek gerekiyor. Bugüne kadar bütün meclislere katılmaya özen gösterdim. Meclis üyeliğim devam ediyor ama seçimlere giremedim, ben bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin” dedi.

“Ülkemizde Kadın Siyasetçiler Kolay Yetişmiyor…”
CHP’li Meclis üyesi Funda Pekdemir Akçalı veda konuşmasında kadınların siyasi hayattaki sayıca azlığına dikkat çekerken “3 Mart 3 devrim yasaları laiklik yolunda atılan en önemli adımlardır. Bu yasaların 95. Yılında TBMM’nin geldiği durum gözler önündedir. Bunu herkes vicdanlarında sonra da çevresinde sorgulamalıdır. 8 Mart’ı bir bayram, şölen havasında kutlayamıyoruz. Nedenine gelince de kadın cinayetleri ve tacizleri ile karartılan yıllardır. Türkiye’de kadın siyasetçilerin kolay yetişmediğini de kabul etmemiz gerekiyor. Kadın siyasetçide ahde vefa, emek, bilgi, birikim ve liyakat göz ardı ediliyor ve önemsenmiyor. Erkek siyasetçiler tarafından elinin hamuru denilip bir kenara bırakılıyor. Kadına verilen değerde bir adım bile ileri gidilmiyor. Biz Bodrum gibi medeni bir yerde yaşamanın övüncü ile konuşurken meclisimizdeki kadın sayısının azlığını bu dönem görev yapan kadın meclis üyeleri olarak yaşamaktayız. Bundan sonra umarım her şey çok daha iyi olur. 8 Mart’ı bayram gibi kutlayabilmek için kadın erkek bu kazanımları savunmamız gerekir “ dedi.

“Ortak Paydamız Bodrum İçin Çalıştık…”
2009-2014 yılları arasında meclisteki oy birliği oranının %90’lara ulaştığı dönem ve sonrasındaki süreçte CHP Gurup sözcülüğü de yapan başkan yardımcısı Taner Uslu’ya söz veren Mehmet Kocadon “Başkan yardımcılığı gibi zor bir görevi üstlendi. Geniş bir görev alanı vardı ama gece gündür benim yetişemediğim yerlere katıldı. Özellikle arka arkaya yaşadığımız sel felaketinde neredeyse 24 saat uykusuz kaldı. İmkansız gibi görünen bir çok işin üstesinden geldi. Zaman zaman başkan ve yardımcısı, zaman zaman da abi kardeş diyaloğu ile bu işlerin üstesinden geldik” dedikten sonra söz alan başkan Yardımcısı Taner Uslu, kendisi ile birlikte görev yapan meclis üyelerine, tüm birimlere ve personeline teşekkür etti. Uslu sözlerine şöyle devam etti “Bugün alnımız açık yürüyebiliyorsak çalışma arkadaşlarımız sayesindedir. 2009-2014 döneminde 9, 2014-2019 dönemindeki 15 arkadaşımla birlikte yaptığımız çalışmanın eseridir bu başarı. Bu dönem de o dönem olduğu gibi ortak paydamız Bodrum sevgisi ile hareket etmiştik. Hiçbir zaman bireysel olarak düşünmedik. Sizin de değindiğiniz gibi kabul ya da ret ettiğimiz şeyler Bodrum halkını ilgilendiren kararlardı. Eksiğimizle fazlamızla birlikte kararlar aldık. Bağımsız meclis üyesi arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz, zaman zaman tartışmalarımız oldu ama bunlar medeni çerçevenin dışına çıkmadı, tartışmalarımız da Bodrum içindi.”

CHP Bodrum gençlik Kolları Başkanı Alkım Denizaslanı başkan Kocadon’a ve meclis üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür edip tek tek çiçek verirken, Bodrum Belediye Meclis Toplantısının ardından salonda bulunanlar Kocadon’la hatıra fotoğrafı çektirmek için dakikalarca sıranın kendilerine gelmesini beklediler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.