Bodrum Gündem

Muğla Seçmeni Bağımsız Aday Behçet Saatcı Seçer mi?

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerine pek az bir süre kaldı. Adaylar son düzlüğe girmek üzere. Doğal olarak her aday bu son düzlükte bir kazaya kurban gitmemek için sağlam adımlarla ilerlemeye çalışıyorlar.

Biz yerel gazeteciler de en zor günlerimizi yaşıyoruz.

Muğla ilçelerinin bazılarında kimin kazanacağı yavaş yavaş belli olmaya başladı. Lakin Bodrum ve Marmaris gibi iddialı adayların yarışı sanıyorum son sandık açıldığında belli olacak.

Muğla Büyükşehir de ise Osman Gürün, Mehmet Kocadon, Mehmet Nil Hıdır ve Behçet Saatcı yarışıyor. Her bir aday yoğun bir kampanya yürütüyorlar. Şu ana kadar sokaklardan ve köşe yazarlarından edindiğimiz bilgileri sentez yaptığımızda Osman Gürün ve Mehmet Kocadon biraz daha önde görünüyor. Hemen kızmayın.

Behçet Saatcı’nın önde olduğunu söyleyenler de az değil.

Ama en çok konuşulan aday; sessiz ve sakin bir şekilde seçim kampanyasını yürüten AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır’ın diğer adayların arasından sıyrılıp ipi göğüsleyeceği ifade ediliyor.

Bu günden itibaren her bir aday ile ilgili görüşlerimi seçime kadar paylaşacağım.

Bu gün Behçet Saatcı ile ilgili sokağın sesi ve gözlemlerimden oluşan fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Burada yazdıklarım sokak, Muğla’nın önde gelen köşe yazarları ve kendi görüşlerimin bir sentezidir.

******

Fethiye Belediye Başkanı Saatcı, kendine özgü tarzı ve siyasi görüşü ile Muğla siyasetinde önde gelen isimlerden birisi.

Behçet Saatcı denildiğinde aklıma hep CHP’nin hırçın çocuğu Emrah Doğu ile olan rekabetleri aklıma geliyor. Emrah Doğu şimdilerde ezeli rakibi Behçet Saatcı’yı destekliyor diye söylentiler var. Doğru mudur bilemem, lakin çok inandırıcı gelmiyor.

Bir de Oral Karakaya’nın Behçet Saatcı ile birlikte hareket ettiği ve hatta seçilmesi durumunda Behçet Saatcı’nın Yardımcısı olacağı da konuşuluyor. Bu da çok inandırıcı değil. Zira Oral Karakaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu ve en iddialı adaylardan birisiydi. Oral Karakaya eğitimi ve deneyimleri ile gerçekten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına yakışan bir isimdi.

Tanıdığım kadarı ile Oral Karakaya asla hedef küçültmez. Sanıyorum Oral Karakaya’nın adaylık sürecinde birlikte olduğu bazı arkadaşları, CHP’den istifa ederek Behçet Saatcı ile yol alma kararı vermişler. Bu da Oral Karakaya’nın Behçet Saatcı ile birlikte olduğu algısını yaratmış olabilir. Oral Karakaya Ankara’ya dönüyor olsa bile, bir kaç aylık düzeyli kişiliği ve kaliteli kampanyası ile Muğla siyasetinde çitayı yükseltmiş bir isimdir. İnanıyorum bundan böyle de Muğla siyasetinde her zaman bir yeri olacaktır.

******

Diğer bir konu ise bağımsız adaylık. Bu oldukça sıkıntılı bir durum.

Çünkü;

Geçmişten bu güne Türk seçmeni “bağımsız” adaylara hep temkinli yaklaşmıştır. Bağımsız Milletvekili adayı, Bağımsız Belediye Başkan adayı bu güne kadar, özellikle Türkiye’nin batısında hiçbir şekilde tutmamış. Türk seçmeni, bağımsız adayın kim olduğuna bakmaksızın kazanma şansı olmasa bile, bir parti ve o partinin adayına oy vermeyi tercih etmiş.

Belki İstanbul Ankara gibi kozmopolit iller ile Doğu ve Güneydoğu’da durum biraz farklılık gösterebilir. Oralarda etnik görüşü öne geçmiş partileraşiret reisleri ve köy ağalarının yönlendirmesi ile bağımsız adaylar çıkabilmektedir. Ya da Mehmet Ağar gibi çok özel şahıslar, çok özel durumlarda bağımsız aday olarak seçilebilmektedir. Anımsayın Ağar  Nisan 1999 seçimlerinde yaklaşık 69 bin oy alarak Elazığ Bağımsız Milletvekili seçilmişti.

24 Haziran seçimlerini analiz edelim; 32 ilden toplam 74 aday, bağımsız milletvekilliği için seçime girdi. Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Mardin, Rize, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Zonguldak, Batman, Şırnak ve Şanlıurfa. En fazla bağımsız aday İstanbul, Diyarbakır ve Ankara‘daydı.

Peki bu 74 adaydan kaç tanesi milletvekili olarak meclise girebilmeyi başardı dersiniz?

Sıfır.

24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde AK Parti: 293, CHP: 146, MHP: 49, HDP: 67, İYİ Parti: 45 milletvekili çıkartırken, 74 bağımsız adaydan hiç biri meclise girmeyi başaramadı.

Peki 2014 Yerel Seçimlerinde 81 İlden kaç bağımsız belediye başkanı seçildi? Sadece bir tane. O da Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet Türk.  

Sonuç; Eğer Behçet Saatçi herhangi bir partiden aday olsaydı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanma olasılığı artacaktı. Hele hele Turkuaz Kıyılar İttifakı bozulmasaydı, bel kide Muğla’nın kaderi değişecekti.

Lakin bağımsız aday olması sıkıntılı. Ne yazık ki gerçek bu…

Yolu açık olsun Behçet Saatcı, başarılar dilerim…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.