Bodrum Gündem

Nevruz’u Muhabbet Cemi ile Kutladılar…

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından organize edilen ve Dertli Divani tarafından yürütülen Nevruz Muhabbet Ceminde canlar bir araya geldi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Miladi takvime göre yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak kutlanan ve 21 Mart geniş bir coğrafyada kutlanan  Nevruz Bodrum’da Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Cem yapılarak kutlandı.

Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Nevruz’da Alevilerde kendi gelenek ve inanç örgüsü içinde Nevruz bayramını kutlamaktadırlar. Alevi söylencelerinde Nevruz gününde gerçeklesen önemli olaylar söyle sıralanır: dünya kuruluşunu bugün tamamlar, tabiat bugün uyanır, baharın başladığı gündür ve Hz. Ali  bugün doğmuştur.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından organize edilen muhabbet Cemini UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak seçilen, Dertli Divani mahlasına sahip Veli Aykut yürüttü.

Dertli Divani, Nevruz’da muhabbet Cemi için bir araya gelen canların sorularını yanıtladı. Dertli Divani, Nevruz bayramının tüm dünyada ve Alevi inancındaki yeri ile ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı “İnancımızda yol bir, sürek bin birdir. Alevi inancındaki 3 yöntemde de Cemin özünde bir farklılık yoktur. Bazı hizmetlerin farklı yapıldığını gözlemliyoruz. Hızır ve Nevruz cemi bazı bölgelerimizde uygulanırken bazılarında yer almıyor. Hızır Cemi daha çok Dersim bölgesinde yaygınken Nevruz Cemi genellikle Balkanlarda uygulanmaktadır. Babagan süreğinde göze çarpar. Etkileşim sonucunda hemen hemen ülkemizin her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Nevruz; yeni bir gün, aynı zamanda tabiatın uyanışı, baharın başlangıcı iken bunun yanı sıra inancımızdaki Hakkın tecelligahı olan Şahı Merdan Ali’nin dünyaya gelişi olarak tabir edilir. Ama bizim inancımızda Ali evvel, Ali Ahir, Ali Batın, Ali Zahirdir. Ali ezelde de vardı, sonsuzlukta da var olacaktır. Hakkın bir adı da Hızır, o da Ali’dir. İsa’da Ali, Musa’da Ali… Ali’ye böyle bir anlam yüklenmiş. Bugün sosyal medyada bazı şeylere tanık oldum; başkalarının Kadir Gecesi kutlamaları gibi Hz. Ali’nin doğum gününü aynı dil ve üslupla kutlamaları inancın özünden hızla uzaklaşmayı ve kendimize yabancılaşmayı getiriyor. Biz Ali’yi sadece 21 Mart’ta mı anacağız? Çok yüzeysel bir durum. Özden, manadan, batından kopuyoruz, şekle ve yüzeysel şeylere dönüştürüyoruz bazı olguları. Bu da başka türlü yozlaşmaları getirir diye bir endişe taşımıyor değilim açıkçası. Nevruz’u sadece Alevi inancındakiler değil, başka inanışlara sahip toplumlar ve kültürler de kutluyorlar. Dünyada farklı ibadet anlayışında insanlar da var. Onlar da Nevruz denilince çok farklı şeyler söyleyebilir. Nevruz Cemi Abdal Musa kapsamına giren cemlerdendir, aynı Hızır Cemi ve muhabbet cemleri gibi “ dedi.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Merkezinde yapılan Nevruz Cemi sonrasında, ceme katılanların getirdiği lokmalar dede tarafından dualandıktan sonra birlik içinde paylaşıldı. Son olarak dernek merkezinin bahçesinde yakılan ateşin üstünden atlanarak tabiatın uyanışını simgeleyen Nevruz Muhabbet Cemi programı sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.