Bodrum Gündem

Mevlana’nın Torununa Dibeklihan’da Sürpriz Doğum Günü Kutlaması…

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru,  Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde  “Evet Aşk Güzel Şeydir” Kitabı üzerine imza günü ve söyleşisi gerçekleştirdi.  Gecede ayrıca 70 yaşına giren Esin Çelebi Bayru’ya sürpriz doğum günü kutlaması yapıldı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Dibeklihan’da bulunan Dibek Sofrası’nda gerçekleşen söyleşide Esin Çelebi Bayru, Mevlana’ya ve öğretilerine dair birçok konuyu katılımcılarla paylaştı.

Şimdiye kadar ulusal ve uluslararası TV programlarına, yurt içi ve yurt dışındaki üniversite ve okullara da konuşmacı olarak davet edilen Esin Çelebi Bayru; Hz. Mevlana’yı, O’nun evrensel fikirlerini, örnek yaşam tarzını ve edep yolu olan Mevlevi kültürünü anlattığı söyleşinin ilerleyen bölümlerinde konukların sorularını da yanıtladı.

Dibeklihan Kültür Sanat Köyü adına konuşan Uluç Tezer,  bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi Sanat Köyünün kurucusu Cenap Tezer’in izinden giderek birbirinden özel organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini belirtirken, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’yu misafir etmekten onur duyduklarını kaydetti. Tezer, Dibeklihan Kültür Sanat Köyü olarak misyonları gereği sanatçıları ve sanatseverleri buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, söyleşinin ardından kitabını imzaladı ve doğum günü için hazırlanan sürpriz pastanın mumlarını üflerken aşk ve muhabbet dolu günler diledi.

Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru, 2 Nisan 1949 tarihinde Halep’te dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul Özel Işık Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi bölümünde tahsil gördü.

1996 yılında kurulan Uluslararası Mevlana Vakfı’nın Başkan Vekili oldu. Vakıf bünyesinde,  hazırladıkları iki önemli projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile UNESCO’ya sundular. “Sema ve Mevlevi Müziğinin” “İnsanlığın Sözel Kültür Mirası Başyapıtı” seçilmesini,  2007 yılının “Dünya Mevlana’yı Anma Yılı” ilan edilmesini sağladılar. Yapılan çalışmalar neticesi Vakıf UNESCO tarafından AKREDİTE edildi.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Danışmanlığı da yapan Esin Çelebi Bayru, babası Celaleddin Bakır Çelebi’nin konferans ve sempozyum bildirilerinden oluşan “Hz. Mevlana Okyanusundan” ve Mevlevi âdab, erkân, sema ve musikisi konusunda saha bilim adamları tarafından kaleme alınan “Yüzyıllar Boyu Mevlana ve Mevlevilik” ile yurtdışındaki yabancı Mevlevileri konu alan “Mevlâna’dan Mevla’ya Ulaşanlar” adında editörlüğünü yaptığı üç kitabı ve gelirini Uluslar arası Mevlana Vakfına bıraktığı Evet Aşk Güzel Şeydir isimli kitabı; çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri ile söyleşileri vardır. Ulusal ve uluslararası TV programlarına, yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversite ve okullara da konuşmacı olarak davet edilmekte; Hz. Mevlâna’yı onun evrensel fikirlerini, örnek yaşam tarzını ve edep yolu olan Mevlevi Kültürünü anlatmaya gayret sarf etmektedir.

Esin Çelebi Bayru’ya Mayıs 2011 tarihinde “Dünya Birliği, Barış ve Adalet” konularında yaptığı çalışmalar ve katkılarından dolayı Berkeley California Star King School For The Ministry tarafından ABD’de Fahri Doktora “Dr. (h.c.)” ünvanı verildi.

Esin Çelebi Bayru evli ve iki çocuk annesidir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.