Bodrum Gündem

III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivali Başladı

“Oasis Alışveriş Kültür ve Eğlence Merkezi, 11-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Anadolu’nun yerel ve geleneksel peynirciliğini tanıtmayı hedefleyen III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivaline ev sahipliği yapıyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivali OASİS Heykelli Yol’da, Bodrum Zeybeği eşliğinde açılan peynir stantlarında, coğrafi işaret almış ve Slow Food listesine eklenmiş peynirler ile yerel gıdalar yer aldı.

OASİS Alışveriş Kültür ve Eğlence Merkezi, Slow Food Yaveş Gari Bodrum işbirliği ile Anadolu’nun geleneksel peynirlerinin tanıtımı, yerel ve kültürel değerlere sahip çıkmak, doğru gıdaya ulaşmak amacıyla, Türkiye’de ilki 2015 yılında düzenlenen ve bu yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi katkılarıyla üçüncüsü gerçekleşecek festivale ev sahipliği yapıyor. III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivalini Bodrum belediye Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu ile birlikte CHP Kadın Kolları da ziyaret ederek çeşitli peynir lezzetlerini tadarak alışveriş yaptılar.

Ülkemizin Kalkınması İçin Çiftçimizin Kalkınması Gerekli…

Ülkemizin kaybolmaya yüz tutmuş peynir, yoğurt, sadeyağ ve bal üreticilerinin katılacağı, coğrafi işaret almış ve Slow Food’un Nuh’un Ambarı listesine eklenmiş peynirler ile Bodrum’a özgü yerel gıdaların yer aldığı festivalde yer alan Karkon Karadeniz Tokat Reşadiye Yağsiyan Köyü Gıda Tarım Hayvancılık ve Süt Ürünleri Kooperatifi kolaylaştırıcısı Doç.Dr.İlknur İşeri  Tokat Peynirlerini tanıtmak üzere Bodrum’a geldiklerini kaydederek şunları söyledi; “Ülkemizin kadim lezzetlerini ülkemizin her yerine yaymak gibi bir girişimimiz var. Kooperatif oluşturmak üzereyiz. Sadece süt ve süt ürünleri değil, asıl amacımız tarım ve hayvancılığı geliştirmek, dolayısı ile ülkemizi kalkındırmak. Bodrum’da gerçekleştirilen bu etkinliğe kısa bir zamanda hazırlanmaya çalıştık. Tamamen katkısız ve doğal olarak üretilmiş süt ürünlerimiz evlerde üretilmiştir. Türkiye’nin her yerine bu ürünleri ulaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin saklı kalmış bu kadim lezzetlerini herkesin öğrenmesini ve tadabilmesini hedefliyoruz. Ülkemizin kalkınması ve ekonomik refaha ulaşmak için tarım ve hayvancılığımızı geliştirmemiz gerekmektedir. Eğer çiftçilerimiz kalkınmaz ise ülkemiz de kalkınamaz…”

Festivalde Tokat’ın kadim lezzetleri tanıtmak için Bodrum’a gelen Tokat Reşadiye Yağsiyan Köyünde yaşayan üreticiler ise evde doğal yöntemler ile peynirleri ürettiklerini, bu işlemleri de ninelerinden, annelerinden öğrendiklerini söylediler.

Avrupa Peynir Çeşitlerini Fethiye’de Üretiyorlar…

Fethiye’den Bodrum’a gelerek III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivaline katılan ve oldukça farklı lezzette peynirlerin tanıtımını ve satışını yapan Fethiye Tangala Keçi Çiftliği sahibi Cem Aybek, 50 civarında keçi sahibi olduklarını ve butik üretim yaptıklarını ifade etti. Cem Aybek; “Avrupa peyniri çalışıyoruz. 2012’den bu yana üretim yapıyoruz. Günlük 100-150 litrelik süt işliyoruz. Taze ve yaşlandırılmış peynirlerimiz var. Toprak altında bir mahzenimiz var ve peynirlerimizi orada olgunlaştırıyoruz…” dedi.

Aybek esas ustanın eşi olduğunu kendisinin de asistanlık yaptığını da sözlerine ekledi.

Koyun Derisi İçine Basılıyor, İki Yıl Dayanıyor…

Çorum Kargı’dan III. Slowcheese Bodrum Peynir Festivaline katılan bir üretici olan Veteriner Hekim Hüseyin Büyükçorak peynirlerinin çiğ sütten yapıldığını ifade ederek; “Peynirlerimiz koyun keçi ve inek sütlerinin karışımından imal edilmektedir. Peynirimiz sağımdan hemen sonra, sütün kendi sıcaklığı ile mayalanır. Bir gün bekledikten sonra bez torbalara alıyoruz. Daha sonra bir kabın içine dökülüyor ve tuzla yoğuruluyor. Sonra da büyük oturaklara basılıyor. Dört beş ay sonra peynirimiz olgunlaşıyor. Olgunlaşan bu peynirler özel üretilmiş koyun derisi üzerine basılır. Sonra da satışa sunulur…” dedi.

Peynirlerin iki yıla kadar dayandığının da bilgisini veren Veteriner Hekim Büyükçolak “Peynirlerimiz iki yıla kadar dayanabilir. Peynirin üzerinde bir küf oluşur ve bu küfü temizledikten sonra yemeye devam edebilirsiniz. Bu peynirimiz 190o’lü yıllardan gelen geleneksel bir peynir türüdür. Deri içine basıldığı için, deriden de hava alır ve peynirimiz fire verir ama bozulmaz…” şeklinde konuştu.

Trabzon’dan, Bodrum’a ve Antakya’ya kadar çok çeşitli ve farklı lezzetteki peynir çeşitlerinin tanıtımı yapılırken yoğun bir şekilde de satışlar gerçekleşti. Bazı stantlardaki ürünler yoğun ilgi gördü ve birkaç saat içinde tükendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.