Bodrum Gündem

Turizmde Dijitalleşemeyen Kaybeder…

“Turizmde Dijital Dönüşüm” konusunun masaya yatırıldığı toplantıda dijitalleşmeyi gerçekleştiremeyen kurumların sektöre uzaktan bakmak zorunda kalacağı ifade edildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

2019 sezonunun ilk toplantısının Bodrum’da yapıldığı “Turizmde Dijital Dönüşüm” toplantısına katılması beklenen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gelmezken Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Bodrum TÜRSAB BYK Başkanı Yüksel Aslan, Turizmci Dr. Cem Kınay ve Paramount Otel’in İşletmecisi Geylan Dursunoğlu tarafından turizmde dijitalleşme ve gelecek yılların trendleri konuşuldu.

BODTO Başkanı İlçemiz Tek Başına Muğla’nın %40’lık Büyüklüğüne Sahip.”

TOBB E-ticaret Meclis Başkan Yardımcısı Merter Özdemir moderatör olduğu toplantının açılış konuşmasını Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon gerçekleştirdi.  BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon konuşmasında gelişen ve değişen bilgi toplumunda turizmi geliştirmenin yollarını Bodrum’da konuşmaktan dolayı mutuluk duyduklarının altını çizerek şunları kaydetti: “Turizmde geçmiş yıllara göre 2018 yılını yaklaşık %43’lük bir artışla tamamladık. Geceleme ve turizm gelirlerimizi de gelen turist sayısının artmasına bağlı olarak daha yukarıları çıkartmalıyız. İlçemiz tek başına Muğla’nın %40’lık büyüklüğüne sahip. Bu payın artması, katma değeri ve verimliliği artırıcı faaliyetlere yönelmemiz, turizmin sürdürülebilirlik ilkesinin en temel faaliyetidir. Artık turizmde turistin seyahatini kolaylaştıran ve sorunsuz hale getiren dijital dönüşüm çağı başlıyor. Turistin seyahatini kolaylaştıran ve sorunsuz hale getiren bir evreye geçiyoruz. Bunu ilk olarak havacılık sektöründe gördük. Online check-in ile zaman kazandık” diyen BODTO Başkanı turizmin dijital dönüşüme en çok ihtiyaç duyan sektörler arasında olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yerli üretim ve iş gücünü kullanıp katma değeri yükseltmenin yolu teknolojiyi kullanmaktan geçiyor. Elimizdekini dijitalleştirip katma değeri artırmalıyız. Otelin iklimlendirilmesinden misafir analizlerine, otel dekorasyonundan, işletim sistemine kadar yeniliklere kapı açacak bir döneme girmiş bulunuyoruz. Turistin istek ve bilgileri toplanıp analiz edilerek misafire her şey hazır hale getirilecek böyle “akıllı şehirlerin ve akıllı otellerin, kısacası akıllı seyahatin başladığı bir döneme geçmeliyiz.”

Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz konuşmasında “Dijital dönüşüm sadece turizm değil tüm sektörler için çok önemli bir konu. Dünya çok farklı evrim ve seyirlerle değişmeye devam ediyor. Bu nedenle dijital dönüşümü kaçırmamamız gerekiyor, turizm ile birlikte diğer sektörlerde bu değişimi dönüşümü hızla gerçekleştirmeliyiz. Turizmde dijitalleşmenin Türkiye’yi olduğundan çok daha üst noktalara taşıyacağına inanıyorum” dedi.

“Turistlerin %95 i Tatil Yerlerini Belirlerken Dijital Platformları Kullanıyor… “

Bodrum TÜRSAB BYK Başkanı Yüksel Aslan, dijitalleşme ile birlikte tesislerin çok ciddi bir veri bankasına sahip olduklarını ve bu veriler çerçevesinde kendilerini analiz etme olanakları bulduklarını kaydetti. Yüksel “ Dijitalleşme en çok turizm sektöründe kendini hissettirdi. Dijitalleşmeyi takip edip yatırım yapanlar kazanırken diğerleri ilelebet buna seyirci kalacak. Turizmde özellikle dijital mecralarını akıllı telefonlara kayması ile çok ciddi bir evrim geçirdi. İnsanların karar verme alışkanlıklarında gözle görülür bir farklılık oluştu.  Hootsuite in verilerine göre dünya nüfusunun %45 i aktif sosyal medya kullanıcısı ve günlük hayatta insanların bu platformları kullanım oranı keskin bir şekilde devam ediyor. İnsanlar artık dijital platformun sunduğu bilgiler ışığında karar veriyor ve seyahatleri konusunda içerik tüketmeye devam ediyor. 2018 yılı sonu itibari ile mobil cihazlar ile 6apılan rezervasyonların önceki yıllara göre %35 arttığını gösteriyor. TripAdvisor verilerine göre turistik amaçla ziyaret yapacak insanların %95 mobil cihazları aracılığı ile seyahat edecekleri lokasyona dair içerikleri araştırıp en az o yerle ilgili yorum okuyorlar” dedi.

“Makineler Trendleri Belirleyecek…” 

Turizmci Dr. Cem Kınay ise toplantıda gelecek yılların trendlerini ve bu trendleri belirleyen faktörleri açıklarken doğasız turizm olmayacağının altını çizdi. Kınay sözlerine şöyle devam etti “Yelleşme dünyada çok önemli bir trend. Doğasız bir turizm yok. Ne hata yaptıysak artık onu düzeltmemiz kazım, sürdürebilir bir turizmde doğa bu işin olmazsa olmazı. Doğa ve doğallık. Her şey değişse bile lezzete önem vermemiz gerekiyor. Tasarım da bu işin paydaşları arasında. Bir diğer trend de sosyalleşme. Eğer karşısında sosyalleşecek kimseyi bulamazsa internet üzerinde tüm dünya ile sosyalleşiyor. Turizmci Dr. Cem Kınay, turizmin dinamiği olan doğru otelciliğin kıstasları arasında en önemli faktörün tün dünyada dijitalleşmenin ileri boyutta olmasına rağmen birinci sırayı her zaman güvenlik unsurunun alacağını ifade etti. Kınay “İnsanlar bir yere ait olma arayışı içinde. Duygusal deneyim dedikleri olay bu. Akıllı oteller, destinasyon ve şehirler olacak. Büyük oteller lokal satın almalarla daha da büyüyecek ve bu devam edecek. Google, Facebook, Amazon ve Apple gibi makineler trendleri belirleyecek. Bağımsız ve küçük otellerin sayısı hızlı artarken kişisel hizmete önem veren oteller tercih edilecek ve İnsan faktörü hala en öneli unsur. Otellerdeki fiziksel özellikler değil eğitimli personel konusu daha da önemli olacak. Sizin yanınızda çalışanlara karşı empati geliştirmeniz ve kaliteyi ön plana çıkartan takım çalışması ile mümkün olacak. ” dedi.

Toplantıda ayrıca  Hotel Runner YK Başkanı Ali Beklenen, Related Dijital CEO’su Sedat Kılıç, Hotech CTO’su Hamdullah Turgut, Goodjob Marka Mühendisi Ömürden Sezgin ve Dijital Dönüşüm Lideri, Akademisyen Kozan Demircan Dijital Pazarlama Yöntemleri, Turizmde Data ile Dijitalleşme, Dijital Dünyada Markalaşma Stratejileri ve Turizmde Dijital Dönüşüm konularında detaylı bilgiler aktardı.

Toplantı katılımcıların söz aldığı soru-cevap bölümü ile sonlanırken Akbank turizm Buluşmalarının Bodrum’un ardından 2019 sezonunda Antalya, Marmaris ve Manavgat’ta devam edeceği öğrenildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.