Bodrum Gündem

1 Mayıs’tan 6 Mayıs’a, 19 Mayıs’tan 27 Mayıs’a Farklı Duygular Arasında Gidip Gelen “Mayıs Ruhum”… /Yılmaz Bozkurt BG Yazıları

Mayıs ayıyla birlikte doğada başlayan devinim zirveye ulaşır. Ağaçlar meyve vermeye başlar, buğday başakları  dolgunlaşıp  hafiften sararmaya, kuzuların, oğlakların melemeleri ortalığı kaplar. Havalar da iyice ısınmaya başlar. Bu değişim ister istemez insan ruhunda da kendini gösterir. İnsanlarda tıpkı yenilenen doğa gibi kendilerini yeni mevsime hazırlamaya başlar.

Bunun yanında Mayıs ayı benim açımdan, iç inde sevinçleri ve hüzünleri barındıran tarihlere sahip olması bakımdan önemlidir. Bu yüzden benim Mayıs ruhum bu günlere göre gelgitler içerir.

1 MAYIS

Emeğin ve alın terinin kutsallığına inanan milyonların meydanları doldurduğu gündür 1 Mayıs. İşçinin , emekçinin bayramıdır. 1 Mayıs .Burjuvaziye ve sömürüye karşı işçi – emekçi sınıfın gücünü gösterdiği gündür 1 Mayıs. Türkiye’de şahlanan devrimci uyanışı önlemek için 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda emekçilerin üstüne kurşunların sıkılıp 34 kişinin öldürüldüğü ‘’Kanlı 1 Mayıs’’ın  yaşandığı  gündür 1 Mayıs.12 Eylül faşist darbesine giden taşların döşenmeye başladığı gündür 1 Mayıs.

Özünde, ABD’nin Chicago kentinde işçilerin 1 Mayıs 1886’dan itibaren iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadele olan sürecin, , ülkemde de  emekçi katliamı sonucunda (Kanlı 1 Mayıs -1977) mücadele  coşkusunu tetiklediği gündür  1 Mayıs.

6 MAYIS

Bir gün öncesinden yaşadığım doğum günü çoşkumun hüzne dönüştüğü bir tarihtir 6 Mayıs. ’’Kahrolsun ABD Emperyalizmi , Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye ‘’ diyen gençlerimizin idam edildiği gündür 6 Mayıs. İlkokul beşinci sınıfta okul defterimin kaplı olduğu gazete kağıdının üstünde  üstünde  ‘’Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan idam edildiler ‘’ haberinin yer aldığı gündür 6 Mayıs. TBMM’nin ABD güdümündeki galdyoya teslim olup onadığı idamların infazının gerçekleştiği gündür 6 Mayıs. Mücadeleleri ve duruşlarıyla darağacında can veren üç fidanın tarihe geçtiği gündür 6 Mayıs.

14 MAYIS.

Türkiye’de tek parti iktidarından ,gerçek anlamda çok partili düzene geçildiği, ’’Beyaz Devrim’’  olarak adlandırılan günün  yaşandığı  gündür 14 Mayıs. Adnan Menderes’in karşı devrim sürecini başlattığı gündür 14 Mayıs. Türkiye’nin NATO’ya girerek ; Kurtuluş Savaşı sırasında ‘’Ya istiklal ,ya ölüm‘’ diyerek reddettiği Amerikan mandası altına girdiği gündür 14 Mayıs, NATO’ya girebilmek için TBMM’den izin alınmadan Kore’ye asker yolladığımız gündür 14 Mayıs. ’’Türk Rönesans’’ı olarak adlandırılan Köy Enstitülerinin kapatıldığı gündür 14 Mayıs. Yukarıda belirttiğimiz gelişmelerin yaşanmasını başlatan gündür  14 Mayıs.

19 MAYIS.

Türk halkının Mustafa Kemal’in önderliğinde kendisine biçilen kefeni yırtıp attığı gündür 19 Mayıs. Umutsuzluğun ve karamsarlığın üstüne bir güneş gibi doğan gündür 19 Mayıs. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkarak kurtuluş meşalesini ateşlediği gündür 19 Mayıs. İşgallere karşı direnişin başladığı, uyanan Kuvay-ı Milliye Ruhu’nun örgütlendiği gündür 19 Mayıs.

Mustafa Kemal’in işgalcilere, İstanbul Hükümeti’ne ve yerli işbirlikçi hain isyancılara karşı meydan okuduğu gündür 19 Mayıs. Derelerin ve çayların birleşip nehirlere dönüştüğü ve önüne çıkan engelleri yıkarak ilerlediği günün başlangıcıdır 19 Mayıs. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılıp harcının karılmaya başlandığı gündür 19 Mayıs.

27 MAYIS.

Kör topal olarak da olsa , işlemeye başlayan demokrasimizin ilk darbeyi yediği gündür 27 Mayıs. Güç sarhoşluğunun getirdiği ruh haliyle kendi sonunu hazırlayan Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti iktidarının bir ihtilalle görevden uzaklaştırıldığı gündür 27 Mayıs. İsmet İnönü’nün onca uyarıları ve ‘’ Böyle giderse sizi ben bile kurtaramam’’ çıkışına kulak asılmayan çıkışın  sonucudur 27 Mayıs.

Basını susturup ,toplumsal yasakları dayatmanızın sonucudur 27 Mayıs. ’’Vatan Cephesi’’ni oluşturarak toplumu ikiye böldüğünüz günün hesabıdır 27 Mayıs. Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam edilmelerini sağlayan sürecin başladığı gündür 27 Mayıs. Bütün olumsuz gelişmelere rağmen  keşke yaşanmasaydı dediğimiz gündür 27 Mayıs.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.