Bodrum Gündem

Denizde Birlik Platformu’ndan Çağrı; “Yatırımlar geliştirmek ilerletmek ve güzelleştirmek için yapılır…”

Adalıyalı Koyu’nda inşa edilecek “Maxx Royal Bodrum Oteli” inşaatı için yapılacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı öncesi, Denizde Birlik Platformu tarafından Denizciler Derneği Kafesinin önünde gerçekleştirilen kısa bilgilendirme toplantısının ardından yarın yapılacak toplantıya katılım için çağrı yaptı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem 

ETS Turizmin Adalıyalı Mevkiinde toplam 124 bin metrekarelik alanda inşa edeceği “Maxx Royal Bodrum Oteli” projesi için 8 Mayıs 2019 Çarşamba günü Aşağı Mazı Mahallesi’nde bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılacak.

Sabah saat 09.00’da gerçekleştirilecek toplantı öncesinde Denizde Birlik Platformu tarafından Denizciler Derneği önünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yaman Olgaç, “Burada bulunmamızın nedeni mavi yolculuğun, Gökova’nın kurtulması, parça parça bölünmemesi, yok olmaması için platform adına yaptığımız çalışma. Burada hepimiz birey olarak varız. Ama tabi bireylerin arkasında bazı güçlü dernekler ve odalar da var. Burada özellikle Deniz Ticaret Odası’nı da aramızda görmekten dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim…” çağrısını yaptı.

Oldukça az bir katılımın olduğu toplantıya Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan, HDP Bodrum İlçe Eş Başkanı Fulya Erdoğan, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek ve bir gurup çevreci katıldı.

Adalıyalı ile ilgili Denizciler Derneği ve Deniz Ticaret Odası adına açılan davaları ücretsiz ve gönüllü olarak takip eden Av. Betül Sümer Cinmen ise bölge ile ilgili hukuki girişimlerin 2005 yılında başladığını ifade ederek, o günden bugüne yaşanan süreci anlattı. Cinmen Mazı’da gerçekleştirilecek ÇED toplantısının özellikle küçük bir kahvede yapılacağına dikkat çekerek; “Ama önemli değil. Oraya gidip halkın ve Bodrumluların Adalıyalı’yı çok iyi bildiğini, öğretmeye de hazır olduğunu, itirazlarının neler olduğunu, sükunetle ve hiçbir şey atlamadan anlatacağız…” şeklinde konuştu.

Son olarak Denizde Birlik Platformu üyesi Tuna Altunkaya’da söz alarak “Turizme yapılan yatırım ve teşviklere elbette karşı değiliz. Ancak yapılan yatırım ve teşvikler; Birilerinin oda sayısını arttırırken diğer sektörün ekmek kapısını yağmalıyorsa; Cevat Şakir’in küreklerini çekip dizlerine taşıyarak ünlendirdiği; Bugün bu sıralarda oturan kişi ve kurumların imkan sahibi olmasını sağlayan mavi yolculuğu bitirmeye yönelik emsaller teşkil edecekse; Gelecek nesillere aktarılacak orman ve arkeolojik alanlar tahrip edilip yağmalanacaksa; Gökova’nın birbirinden değerli masalsı koyları talan edilerek peşkek çekilecekse; Denizcilerin sığınacağı limanlar coğrafi yapıları bozulduğundan korunaklı olmaktan çıkacaksa; Bizlerin ve müşterilerimizin hatıralarında onlarca anıya ev sahipliği yapan koylar evlatlarımızın hatıralarında yer alamayacak hale gelecekse; Yapılanları teşvik ve yatırım olarak algılamamız mümkün değildir. Çünkü yatırımlar geliştirmek ilerletmek ve güzelleştirmek için yapılır…” dedi.

Adalıyalı Koruma Girişimi tarafından bu güne kadar yapılan mücadelenin kronolojik olarak anlatıldığı bildiriler de yurttaşlara dağıtıldı.

Denizde Birlik Platformu olarak son dönemlerde oluşan gelişmeler sebebiyle, siz değerli katılımcıların uzun yıllardır yakinen bildiği ve takip ettiği Adalıyalı tahsisine ilişkin soruna çözüm yaratabilmek için bir koruma girişimi başlattık.

Adalıyalı Koyu Kissebükü olarak dillendirilen Alakışla Limanı’nın Kuzeybatı sahilinde içinde minik bir adası olan küçük bir koyudur. Koyun kara bölümü tamamıyla ormanlarla kaplı 2.Derece Doğal Sit olarak ve içinde 1.Derece Arkeolojik Sitlerin bulunduğu 3.Derece Arkeolojik SİT olarak tescillenmiştir.  Adalıyalı koyu Alakışla limanının yani Kissebükü’nün bütünselliği içinde ayrılmaz bir bölümüdür.

2005 yılında başlanılan koruma girişimleri bugüne dek pek çok değerli STK ve Platform tarafından korunmayı başarmıştır. Günümüzde gelişen yeni olaylar sonucu; çevre bilinci olan ve ekmeğini denizden kazanan biz Bodrumlu denizciler olarak Adalıyalı’yı koruma görevi yine bizlerin omuzlarındadır. Gelecek nesillere devredeceğimiz, denizcilik kültürümüzü ve koylarımızı bu ve buna benzer sosyal sorumluluk projeleriyle mümkün kılacağımıza inancımız tamdır.

14 senedir korunması için çaba sarf edilen ve bugüne dek korumayı başardığımız Adalıyalı’nın başına gelenleri ve bugün hangi tehdit altında olduğunu sizlere kronolojik olarak sıkmamaya çalışarak müsaadenizle aktarmak istiyoruz.

2005:

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı 2005/1 Tahsis şartnamesiyle Türkiye çapındaki tahsisleri arasında Alakışla Limanı (Kissebükü) Adalıyalı ve Narlıyalı Koylarını içine alan 2.Derece Doğal SİT bölgesinde 3 firmaya toplan 2.500 (1.000+1.000+500) yataklı 3 adet turizm tesisleri yapması için devlet arazilerini tahsis ediyor.

1.000 yataklı otel için tahsisi yapılan firmalardan birisi ETSGRUP/VOYAGE OTELLER grubudur.

 2005:

Tahsise açılan söz konusu bölgenin, doğa, çevre, tarihi doku ve deniz turizmini olumsuz etkileyeceğini gören Bodrum Sivil Toplum Kuruluşları Mavi Yol Girişimi adı altında bir platformda toplanarak çeşitli girişimlerle bu tahsislerin iptali için çalışmalar yaparak konuyu gündeme taşıyor.

2006:

Muğla İdare Mahkemesi’ne ve Danıştay’a tahsislerin iptaline ilişkin davalar açılıyor

2006-2007:

Bodrumlular ve denizciler Bodrum’un neredeyse tüm kuruluşları ile birlikte davranarak tahsislere karşı tavır alıyor ve Mavi Yol’un bu konudaki eylemlerine destek veriyor. Konu yurtdışına da taşınıyor. Tahsislerin iptali için açılan imza kampanyasında 130.000 imza toplanıyor.

2006 (05.12)

Antalya Barosunun açtığı davaya istinaden Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı veriyor ve orman alanlarının tahsisini yanlış bularak davayı Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor.

2007 (07.05)

Anayasa Mahkemesi Orman tahsislerini Anayasa’ya aykırı buluyor, bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı yurt çapında orman alanlarına verdiği 53 tahsisi iptal ediyor.

2008 (07.05)

Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizmi Teşvik Kanunu’na Geçici Madde 9- (Ek: 7/5/2008-5761/6 md.) ile

24/11/2007 tarihinden önce, ön izin ve kesin tahsis aşamasındaki orman sayılan yerlere ilişkin verilen izinlerden ilgilisinin otuz gün içerisinde talepte bulunması halinde bu Kanun hükümlerine uygunluğu tespit edilen tahsislere kaldığı yerden devam edilir. Hükmü getiriyor.

2008 (21.05)

ETSGRUP/Voyage otellerin sahibi Mehmet Ersoy; Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki geçici 9.Maddeye istinaden iptal edilen tahsisinin kaldığı yerden devamını istiyor.

Ancak Bakanlık 10.10.2007 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına söz konusu alanın “orman alanı” olarak işaretlenmesi ve anılan planların Danıştay 6.Dairesinin 18.12.2009 tarih ve E:2007/7166 sayılı kararı ile iptal edilmesi nedeniyle talebi reddediyor.

2013:

Geçmişte bakan ve müsteşar düzeyinde dahi defalarca bu bölgede yapılaşma izni vermeyiz diyen Kültür ve Turizm Bakanlığına rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladığı 1/25.000 ölçekli Revizyon çevre düzeni imar planında Adalıyalı’da daha önce iptal edilen tahsislerin yerinde bir alana Turizm Tesisi (T1) işareti koyuyor.   1/25 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni  İmar Planının iptali davası açılmış ve halen görülmektedir.

2013 (15.05)

ETS GRUP ve VOYAGE Otellerinin sahibi Mehmet Ersoy bir dilekçeyle Adalıyalı’da ETS Grubun iptal edilen 2005 ön tahsis alanının orman alanından turizm tesis alanına dönüştürülmüş olması nedeniyle ön iznin ihya edilmesini istiyor.

2014 (15.03)

Kültür ve Turizm Bakanlığı Başbakanlıktan ön izin işlemlerinin kaldığı yerden devamını, ön izin aşamasında yeni kurulacak şirket adına kesin tahsis işleminin yapılmasını, Maliye Bakanlığı da üst hakkı kurulmasına izin verilmesini Başbakanlıktan talep etmişler, söz konusu talepler 2012/15 sayılı  Başbakanlık Genelgesi kapsamında uygun bulunmuş ve ön iznin kaldığı yerden devamı onaylanıyor..

Böylelikle VOYAGE Oteller grubu Kissebükü’nün Adalıyalı Koy’unda 1.000 yataklı 490 odalı otel yapmak üzere planlama yapıyor.

ÇED Yönetmeliğinde 100 oda ve üzerindeki turizm tesislerine ÇED raporu alma zorunluluğu 03.EKİM.2013 tarihinde yayınlanan yeni ÇED yönetmeliğinde 500 odaya çıkartılıyor.

2014 (10.04) :

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Adalıyalı Mevkiinde yapılan inceleme sonucunda bölgenin 1. Ve 3. Derece Arkeolojik si alanı olarak tesciline karar veriyor. Tahsis yapılan arazinin içinde 3 adet alan 1. Derece sit alanı olarak tescillenmiş oluyor.

2014 (21.11) :

Firmanın Talebi üzerine Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2.Derece Doğal Sit, I. ve III. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilen Adalıyalı’daki bu yer için ÇED araştırmasına gerek görmeyerek “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı  veriyor.

2014 (12.12) :

DTO Bodrum Şubesi ve Denizciler Derneği bu kararı da mahkemeye taşıyor.

2014 (20.12) :

Akparti dahil 6 partinin yerel örgütleriyle 50 Sivil Toplum Kuruluşunun desteklediği basın toplantısı düzenleniyor. İmza kampanyası başlatılıyor ve ünlülerle hazırlanan film duyuruluyor.

2015:

1/1000 ve 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Muğla Valiliğince Askıya çıkarılmıştır. Bu plan gerek bizim açtığımız ve gerekçe Muğla Büyükşehir Belediyesi  tarafından açılan davalar neticesinde iptal edilmiştir.

Trizm Bakanlığı ETS- Ersoy Otelcilik A.Ş ‘ye ek Adalıyalı’da 25.000. m2 daha arazi tahsis etmiştir.

2018:

Bu tahsis üzerine yeniden 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma maçlı Nazım ve Uygulama planı  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı ve Muğla Valiliği tarafından askıya çıkarılmıştır. Bu planın iptali ile ilgili dava tarafımızdan açılmıştır.

2018:

Muğla Valiliği tarafından ek tahsis konusu 25.000.m2 alanla ilgili 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği Teklifi askıya çıkartılmıştır. Bu planın iptali  için dava açılmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3.04.2019  tarihli  uygunluk yazısı ile Ersoy Otelcilik İnşaat Turizm Aş. ‘nin talebi üzerine ADALIYALI ÇED sürecini başlanmasına karar vermiştir.

Muğla Valiliği  Adalıyalı Çevre Etki Değerlendirme  ilk toplantısı tarihini önce 2 Mayıs ve daha sonra 7 Mayıs 2019 olarak duyurmuştur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.