Bodrum Gündem

Turgutreis Festival Komitesi Başkan Ahmet Aras’ı Ziyaret Etti…

Turgutreis Festival Komitesi Başkan Ahmet Aras’ı Ziyaret Etti…

Festival komitesi,Turgutreiste 27-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek Turgutreis Festivali için Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Belediyedeki etkinlikler için görev yapan kurul üyelerini ziyaret etti.

Bodrum Gündem Haber

Ziyarete: Gülsen Cengiz Sanatçı – Festival Direktörü ( ArToros Derneği Başkanı) , Mahmut Kaya (Turder Derneği Başkanı),  Burhan Ersan Sanatçı  -Sergi Sanatçıları Koordinatörü (ArToros Derneği Başk. Yard), Setenay Özbek Sanatçı – Sergi Sanatçıları Koordinatörü, Arif Aymutlu (TURDER Üyesi), Mualla Kaya (TURDER Üyesi), Levent Karaduman (TURDER Üyesi), Güner  USAK (Turder Üyesi), Hasan GÜVEN – Turizm Danışmanı, Yüksel Ünver  Festival basın danışmanı katıldı.

Bodrum Belediyesi ile birlikte Turgutreis Şevket Sabancı Parkı – Şevket Sabancı kültür merkezinde gerçekleştirilecek olan ”Turgutreis Festivali” etkinlikleri ve sergiler ilk defa bu yıl 27-30 Haziran tarihleri arasında hayata geçecek.

Yapılan ziyarette Başkan Aras ve Belediye kurul üyelerine festival hakkında bilgilendirme yapıldı. Verilen bilgiler arasında festivale katılan yerli ve yabancı sanatçılar ile, yapılacak sergi, konferans, panel ile ücretsiz halk konserler detayları anlatıldı.

ArToros Derneği Başkanı ve Festival Direktörü Sanatçı Gülsen Cengiz yaptığı konuşmada şunları söyledi: Başlangıçta Turder Derneğİ (Turgutreis Güzelleştirme ve Koruma Derneği) ile ArToros Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği’ni birleştirerek yola çıktık. Kendi alanlarında uzman olan birçok yol arkadaşımız var. Festivali kendi içerisinde büyüyen, paylaşan, eğiten, öğreten, sürükleyen ve sürdürülebilir, genişleyip büyüyen, halk ve sanatçıları bütünleştiren, kurumları ve yerel yönetimleri bir araya getiren bir festival olması için güç birliği oluşturduk. Daha çok paydaş olsun, daha çok ortak akıl platformları olsun, deneyim ve tecrübeleri paylaşalım istedik.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, göreve gelir gelmez bu tür etkinliklerin Bodrum’a yakışır olması için bir kurul oluşturduklarını ifade ederek ”Bu festival bizim ilk etkinliğimiz olacak. Benim daha önce bir festival deneyimim oldu. Bodrum’da özellikle her beldeye bir festival, bir etkinlik kazandırmak için projeler hazırladık. Bu festival ve etkinliklerin kalıcı ve uluslararası olması için özen gösteriyoruz. Bu yüzden Turgutreis’te uluslararası bir festival olmasını önemsiyoruz.

Ancak yaşadığımız bazı olumsuzluklar bizlerin bu konularda daha dikkatli davranmamıza neden oldu. Mesele bu sene Pedesa şenliklerine izin vermedik. Çünkü Pedesa şenlikleri arkeolojik bir alanda pehlivan güreşlerinden tutun deve gezdirmeye çeşitli stantlarda incik boncuk satmaya dönmüştü. Bu yüzden bu tür şenliklere izin vermeme kararı aldık. Bodrum’un ismini kullanarak hayal kırıklığı yaratan gereken etkiyi göstermeyen etkinlikler istemiyoruz. Biz bunların hepsinin önüne geçtik.

Sizlerle yaptığımız ilk görüşmede Turgutreis’te yapılacak festivalin önemli olduğunu vurgulamıştım. Turgutreis’te derneklerin ve sivil toplum örgütlerinin içinde olduğu her etkinliği destekliyoruz. Bu festivalin yapılması bizim için de çok önemli. Bizler bu tür organizasyonları bir takvime bağlı olmasını istiyoruz. Sadece yaz sezonunda değil, tüm yıla yayılmış, önceden belirlenmiş, planlı ve programlı olmasını sağlayacağız. Festival komitesinin sanatçıların yol, konaklama misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri sezon ortasında çözüm üretmelerini takdirle karşılıyoruz. Bu yüzden bu etkinlikleri sezon başında ve sezon sonunda da yapmak istiyoruz.

Esnaf ile otellerin boş sezonda daha çok yararlanabileceği etkinlikler yapmak istiyoruz. Bu festivalde gereken ayarlar yapılmış. Biz seneye inşallah bizim sanat komisyonumuzla ve kültür sosyal müdürlüğümüzle takvime uygun daha özenli bir festivali daha hep birlikte hayata geçireceğiz”. Dedi.

Bodrum Belediyesi ile birlikte Turgutreis Şevket Sabancı Parkı – Şevket Sabancı kültür merkezinde gerçekleştirilecek olan ”Tutgutreis Festivali” etkinlikleri ve sergiler ilk defa bu yıl 27-30 Haziran tarihleri arasında hayata geçecek.

Festival İçeriği

Turgutreis Uluslararası Birinci Kültür Sanat Turizm Festivali, Bodrum Yarımadasında kültür ve sanatı, tarih ve turizmle bütünleştirerek Bodrum’u dünyaya tanıtmayı amaçlamaktadır. İçinde yaşadığımız toplumda bu coğrafyada yaşayan, yerli ve yabancı insanların festival boyunca bir araya gelmelerini sağlayacaktır. Bu festivalle turizm sezonunun uzamasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

Bodrum’un tarih, medeniyet ve kültür değerlerinin öne çıkarıldığı Turgutreis Uluslararası Birinci Kültür Sanat Turizm Festivali ulusal ve uluslararası sanatçıların katkılarıyla gerçekleştirilecektir.

Bu festivalde yer alacak sanatsal ve kültürel etkinlikler, Bodrum’un dünyaya duyurulmasına, bu değerlerin korunmasına, geleceğe aktarılmasına ve turizmin gelişmesine, kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Festivalde düzenleyeceğimiz panellerde de turizmin gelişmesine yönelik çözümler üretebilecektir. Profesyonel Turizmcilerin, Akademisyenlerin, Şehir Komitesinin, İş Adamlarının, Yerel ve Ulusal Basının, Gençlerin hazırladığı oturumda, Tarihi Yapının, Sanatın Kültür Turizmine kazandırılması ve Turizmin kalkındırılması konuları yer alacaktır. Festival aracılığıyla çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara ulaşılacak ve desteklenmeleri sağlanacaktır. Barış, sevgi ve huzur temalarının toplumsal olarak işleneceği sergiler ve konserlerde festival alanlarında yer alarak halkın beğenisine sunulacaktır.

Sergi Konsepti “Zamanın Geldiği Yer” adlı uluslararası sergiyle kültürel ve sanatsal etkileşimin sağlandığı geçmişten geleceğe uzanan zamanda bir yolculuk… Bu sergiyle kültürel miraslarımızı sanatla dünyaya ve geleceğe aktarıyoruz. Turgutreisin Uluslararası alanda tanıtılması ve Tarih, medeniyet, kültür değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve ihyası amacıyla Anadolu kültürünün evrensel sanatla buluşması. Bunun yanı sıra Uluslararası sanatçıların katılımı, toplumla halkla içi çe sanat üretimleri yaparak toplumsal dayanışma, dostluk barış içinde yaşayabilme etkileşimlerini sağlamak sanatçıların festivalde buluşmaları amaçlanmıştır.

Sanat yapıtları etkileyici gücünü devamlılığından alır. Sanat yapıtları birbirine en zıt görünümlerde bile ortaya çıksalar, birbirleriyle etkileşim halindedir. Bu etkileşim bütün insanlık tarihinin belli bir düzen içerisinde ve estetik değerler aracılığıyla kuşaklardan kuşaklara aktarılarak ortak değerlerin yok olmasının önüne geçildiği gibi yaratıcı alanların gelişmesine olanak verir. Ortak coğrafyanın, ortak kültürün bin yıllardır oluşturduğu felsefi ve teknik değerlerin estetik yansımasıdır, sanatta gelenek. Günümüz sanat dünyasıyla geleneği bir araya getirmek izleyicide yeni bir bakış ve beğeni ortamı yaratacağı gibi sanatçılara da çalışmalarında yeni ufuklar açacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.