Bodrum Gündem

Türk Kadınının 100.Yıl Seyri Tamamlandı…

Türk Kadınının 100.Yıl Seyri Tamamlandı…

Yaklaşık 5 etaptan oluşan Türk Kadınının 100.yıl Seyri; Bodrum-İstanbul, İstanbul-Samsun, Samsun-Hopa, Hopa-İstanbul ve İstanbul -Bodrum güzergahından oluşan 2350 deniz millik seyahat sona erdi.

Bodrum Gündem Haber

Tutkumm ekibinin,19 Mayıs 1919’un 100. Yılını kutlamak üzere Samsun’a gitmeyi hatta Samsun’dan sonra Türkiye’nin bütün Karadeniz kıyısını tekneyle geçmeyi içeren bu yıl ki; “Türk Kadının 100. Yıl Seyri” projesi, 23 Nisan’da Bodrum Milta Marina’dan çıkarak başladı.

Türk Kadınının 100.yıl Seyri; Bodrum-İstanbul, İstanbul-Samsun, Samsun-Hopa, Hopa-İstanbul ve İstanbul -Bodrum olmak üzere 5 etaptan oluştu, yaklaşık 2350 deniz mili ve 70 gün sürdü.

Bu seyir boyunca, Didim, Kuşadası, Çeşme, Çandarlı, Burhaniye, Bozcaada, Çanakkale, Kemer Koyu, Marmara Adası, İstanbul Win, İstanbul Kalamış, Şile, Kefken, Ereğli, Amasra, Cide, İnebolu, Helaldi, Sinop, Yakakent, Samsun, Ünye, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Hopa. Aynı rota ile dönüşte Çanakkale’den Midilli, Sakız, Sisam, Kalimnos olmak üzere toplam 35 durağa uğranıldı,

Bodrum-İstanbul etabı 505,3 deniz miliydi.

19 Mayıs ruhuyla 100 yıl önce Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk adımının atıldığı Samsun’a, kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün dümen suyunda yelken açıldı.

İstanbul Samsun etabı; 437,5 deniz miliydi.

Tutkum teknesi, Samsun’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 100.Yıl Atatürk Rallisi Kortejine Bodrum’dan katılan, iki tekneden biriydi. Tutkumm ekibi kortejdeki uzun seyir yapan tek kadın teknesi olarak, kortejin başında olma görevini üstlendi. Bu önemli ve gurur verici görev Samsun’da, başarıyla yerine getirildikten sonra, “Sözde değil, Özde izindeyiz” diyerek, Türk Kadınının 100. Yıl projesi tamamlanmak üzere Samsun’dan Hopa’ya doğru seyre devam edildi.

Samsun – Hopa etabı da 267 deniz mili. Böylece Ege’den Karadeniz’in sonuna kadar Türkiye’nin bütün kıyılarına uğranıldı.

Hopa – İstanbul etabı 692 deniz mil. 18 Haziran’da İstanbul’a ulaşılıp seçim molası verildi ve 23 Haziran’da ekibin İstanbul’da yaşayan Tutkumm Kadınları oylarını kullanarak, Bodrum’a doğru yelken açtılar.

İstanbul -Bodrum etabı da, İstanbul, Yalova, Avşa adası ve Çanakkale, Çanakkale’den Midilli, Sakız, Sisam ve Kalimnos adalarına uğrayarak, Eylül ayında gerçekleştirilecek “Türk-Yunan Kadınları Barış Seyri” için bir çalışma niteliğinde oldu. Son etap, 450 deniz mili yapılarak sonuçlandı.

Ekip Türk Kadının 100.yıl seyrinde, uğradıkları hemen hemen tüm kıyı kasabaları ve şehirlerde, çeşitli kadın dernekleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Eğitim Derneği ve Çağdaş Yaşam temsilcileriyle birlikte halktan çok yakın ilgi gördüler.

Deniz tutkusu Seyirde projesi; Türk kadınıyla denizi ve yelkeni buluşturan bir projedir. Adriyatik ve Akdeniz-Kıbrıs seyirlerinden sonra, bu yıl da Ege, Marmara ve Karadeniz’e ulaştılar ve Türkiye’nin bütün denizlerine kadın eliyle dokundular, çekirdek ekibe değişik etaplarda 24 kadın yelkenci eşlik etti. Kadınlar olarak yelkenle barış çağrısı yapmaya devam eden Tutkumm ekibi, kadınların gücünü ve üretkenliğini denizde de göstermek istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.