Bodrum Gündem

Leros’ta İkinci Buluşma “Barış Sağlıktır” 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk ilişkilerini sosyal, ekonomik, kültürel ve sanatsal alanlarda daha da ileri seviyelere ulaştırmak amacıyla  uzun yıllardır Ege’nin iki yakasında çalışmalar yürüten Defne-Dafni Türk Yunan Derneği  12-13-14 Temmuz 2019  tarihlerinde komşu  Leros Adasında  “Barış Buluşmaları” etkinliğinin ikincisini düzenliyor. 

Bodrum Gündem Haber

Bu yıl “Sağlık ve Barış” temasıyla gerçekleşecek buluşmada panel, sağlık taraması, fotoğraf atölyesi, müzik dinletisi, dans gösterileri ve  “Barışa Kurulan Sofra” gibi kültür-sanat odaklı etkinliklerle Ege’ye bir barış çağrısı yapılacak.

Buluşma, 12 Temmuz Cuma günü Türk ve Yunan hekimlerin katılımıyla gerçekleşecek olan “Barış sağlıktır” temasını işleyen bir  panelle başlıyor. İki yakanın değerli hekimleri sağlık ve barış kavramları arasındaki yakın ilişkiyi sıcak bir sohbetle gündeme taşıyacak ve ertesi gün de gönüllü olarak sağlık taraması yapacaklar.

Tanınmış fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın  fotoğraf sergisi  ve fotoğraf atölyesi de Ege’nin iki yakasını bir araya getirecek. Atölye çalışmasına Çanakkale Pan Görsel Kültür  Derneği üyeleri ve Leros’lu fotoğraf sanatçıları  destek veriyorlar.

13 Temmuz Cumartesi günü Leros’ta bulunan Platanos meydanı barış etkinliklerinin  ana mekanı olacak.   Ada şarkıları ve danslarının  yanı sıra “Ege’de Barış” temasına uygun olarak Küçük Asya Derneği folklor ekibi de sahne alacak. 40 yıllık köklü bir kurum olan Artemis Dans ve Müzik Okulu orkestrası ise canlı müzik ile katkı verecek.

Ada’da yaşayan Avrupalı cemaatten bir sanatçının gitarıyla söyleyeceği farklı dillerden şarkılar ise etkinliğin çok seslilik, çok kültürlülük  mesajını öne çıkaracak. Leroslu kadınların hazırladıkları yerel lezzetler ve şaraplar katılımcılara ikram edilecek. Bu keyifli geceye İzzet Keribar’ın “İstanbul-Kentlerin Kenti” başlıklı dijital fotoğraf sergisi ayrı bir renk katacak. “Büyülü Ege Adaları” sergisi ise Karaflas Restoranın avlusunda görülebilecek.

Buluşmanın son günü olan 14 Temmuz Pazar programında ise bir gastronomi aktivitesi yer alıyor. “Barışa Kurulan Sofra” adını taşıyan bu etkinlik ortak kültüre odaklanan bir mutfak atölyesi. Önlüklerini takan katılımcılar masaların etrafında bir araya gelerek  Türkçe “Türlü” Yunanca ise ‘Turlu’ olarak bilinen enfes bir yaz  yemeğini  hazırlayacaklar. Böylece ortak bir sofrayı da paylaşarak son bulacak olan Barış Buluşmalarının Türkiye ayağı ise Eylül ayında  İmroz/Gökçeada’da gerçekleşecek.

Ana organizatörü Defne-Dafni Türk Yunan Derneği olan Barış Buluşmalarına Leros Metropolitliği, Leros Belediyesi, Artemis Dans ve Müzik Okulu, Küçük Asyalılar Derneği, AIAL Yunan-İtalyan Derneği de destek veriyor.

Bodrum’dan Leros Adası’na haftanın iki günü  direkt  ayrıca her gün Kos adası üzerinden aktarmalı tekne seferleri mevcut. 12-13-14 Temmuz’da  komşu Leros Adası’nda birbirinden anlamlı ve özel  aktivitelerle  “Sağlık ve Barış” için buluşulacak…

Bu çok özel etkinlik için kar amacı gütmeden haftasonu paketi hazırlayan Face to Face Travel -seyahat acentası sahibi Tuğba Eren, Defne ( İstanbul) ve Dafni ((Atina) Türk-Yunan Derneği yaklaşık yirmi yıldır Ege’de BARIŞ ve dostluk konusunda çalışmalar yapmakta olduğunun bilgisini vererek; “Başkanı Emekli Büyükelçi Yalım Eralp ve Yunanistan Ege Üniversitesi kurucusu Prof.Kostas Sofulis…” dedi.

Barış Buluşmaları 3 Gün 2 Gece Sürecek…

Face to Face Travel -seyahat acentası sahibi Tuğba Eren barış buluşmaları etkinliği ile ilgili şu bilgileri verdi; “İmroz / Gökçeada ve Leros ekseninde barış köprüleri kurmak amacıyla sivil toplumu, yerel yönetimleri, saygın entellektüelleri bir araya getiriyorlar. Amaç evrensel bir dil olan kültür ve sanata odaklanarak barışı yaymak. Türkiye ve Yunanistan arasında köprüler kurmakta. Birçok bölgede Kapadokya’dan Kavala’ya kadar Samos’tan Aydın’a kadar hiç el değmemiş birçok yerde önemli isimlerle önemli etkinlikler gerçekleştiren bu dernek, gittiği yerlerdeki sivil toplumu, yerel yönetimleri ve üniversiteleri de etkinliğin bünyesine katarak barışın yayılmasını, çoğalmasını ve büyümesini sağlıyor. İşte bu bağlamda bu yaz Leros’ta buluşuluyor…”

Gerçek Bir Şölen Yaşanacak…

“Ada’da yaşayan Avrupalılar ve dernekleri, yerel halk ve Türkiye’den gelecek olan turist ve katılımcılarla gerçek anlamda şenlik yaşanacak…” diye konuşan Face to Face Travel -seyahat acentası sahibi Tuğba Eren; “Kültür turizmi temelli bu aktiviteye Bodrum belediyesi de davet edildi. Önümüzdeki sene bu büyük kültür turizminin Bodrum’a da akmasını önemsiyorlar. Etkinlikte dans, Rembetika var. İki yakanın ortak şarkıları var. Nüfus mübadelesi sırasında 1923-24’te yapılan şarkılar. Halk dansları var, aynı olan sofra, gastronomi ve şarap kültürü ile ilgili etkinlikler de var. Özellikle ortaklıklar ve benzerlikler vurgulanıyor. Amacımız çocuklarımıza barış bırakmak. Bu arada barış ile ilgili söyleşiler de olacak…” şeklinde konuştu.

Face to Face Travel -seyahat acentası sahibi Tuğba Eren sözlerini “İlk kez, her Pazartesi, Bodrum-Leros arası direk bir tekne seferi başlatıldı. İlk kez üç günlük kültürel tur paketi hazırlandı. Face to Face Travel -seyahat acentası tarafından kar amacı gütmeksizin hazırlanan bu hafta sonu paketi herkese hitap ediyor…” şeklinde tamamladı.

Bu etkinliğe katılmak için Face to Face Travel  http://facetofacetravel.com.tr/tr/home/  0542-382 53 13 aranabilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.