Bodrum Gündem

Dr.Kerim Cangır’ın Babası Durmuş Ali Cangır Vefat Etti

Dr.Kerim Cangır’ın Babası Durmuş Ali Cangır Vefat Etti

Bodrum’un tanınmış isimlerinden CHP Bodrum geçmiş dönem Başkanlarından Dr.Kerim Cangır’ın babası Durmuş Ali Cangır vefat etti. 

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Kerim oğlu Durmuş Ali Cangır, 1928 Pınarlıbelen-Karanlık mahallesi doğumlu. 2017’de Karanlık köyde evinin bahçesinde yüzyıllık bir zeytin ağacının altında sohbet ettik ve bu sohbeti kayda aldım. Sonra BG Dergi’de de yayınladım. Yokluklar içinde yaşamış, gizli gizli sinemaya giden, çocuklarını okutmak için sigarayı bile bırakan koca yürekli bir Cumhuriyet çocuğu Durmuş Ali Cangır.

1952’de evleniyor ve biri kız beş evladı oluyor. Durmuş dede “İlk evladım Kerim, sonra Mehmet, Cavit ve Muammer. Sonra birde kızım vardı, Nesrin. O’nu da kaybettik.” diye övünerek anlatıyor evlatlarını. Ancak kızı aklına gelince mahsunlaşıveriyordu. Anlattıklarına bakılırsa Durmuş Ali Cangır evlatlarının okuması için çok çaba harcamış. Onları nasıl motive etti bilinmez, lakin her birinin zeki oluşunun çok büyük etkisi olduğu kesin. Zaten kendisi de “Kafaları zehir gibi çalışıyordu, her birinin kafası pek yamandı”diye övgüyle bahsediyor. Gururla ve sevgiyle bakıyor her birinin yüzüne.

Darbelere bu kadar sert ve pis bakan biri az bulunur. Durmuş dede ile söyleşimizde; 27 Mayıs’ı sordum, hiçbir şey anlatmadı. Sadece“Asmışlar” dedi Adnan Menderes’i, o kadar.

12 Eylül dediğimizde ise gözlerinde bir kıvılcım çaktı sanki. Yüzünde ki gülümseme gitti. O an gözlerindeki hınç ve kırgınlığı görmeniz lazımdı. Söylemedi ama o günleri hiç unutmadığı belliydi. 12 Eylül nefretini o gözlerde gördüm, hiç unutamam…

Durmuş Ali Cangır 2017’de yaptığımız o söyleşi boyunca ve öncesinde ve sonrasında hep güleç yüzlüydü. Geçen hafta ziyaretine gittiğimizde belli acı çekiyordu ama efeliği de elden bırakmıyordu ve gülümsemeye devam ediyordu.

Bu gün Kerim ağabeyim Durmuş dedenin ölüm haberini verdiği sırada, ben de ustam-babamın mezarı başındaydım. Bir insanın babasını kaybetmesi çok ağır. Yaşadım biliyorum, yaşayanlar da zaten çok iyi biliyor. Beklediğimiz bir haberdi lakin içim cız etti.

12 Ağustos günü saat 11:00 sularında bir bayram günü sonsuz yolculuğa çıktı o güleç yüzlü adam. 13 Ağustos günü öğle namazının ardından Pınarlıbelen, Karanlık Mahallesinde köy mezarlığında da toprağa verilecek.

Yokluklar İçinde Bir Yaşam / Fatih Bozoğlu “BG DERGİ” Söyleşileri…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.