Bodrum Gündem

Aleviler 6 Gündür Oruç Tutuyor…

Aleviler 6 Gündür Oruç Tutuyor…

Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak katledilen 72 kişi için tutulan 12 İmam Orucu (Muharrem orucu); 27 Ağustos’ta Masum-u Paklarla başlayıp, 30 Ağustos’ta Fatma Ana orucunun ardından 31 Ağustos’ta da Muharrem orucu ile devam etmekte.  Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 27/10/2014

Sessiz sedasız altıncı gününe girilen Muharrem ayında Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından, Konacık’ta bulunan dernek merkezinde dernek üyeleri tarafından gönüllü olarak verilen yemeklerde Bodrumlular bir araya gelmekteler.

Hz. Muhammed’in  göz bebeği olan torunu, İmam Hüseyin’in susuz bırakılması, 72 can yoldaşı ile Yezit ordusu tarafından katledilmesi sonucu, İslam Tarihinin en acı günü olan Kerbela  Olayı nedeniyle, 12 Muharrem ve Yası matem orucu olarak günümüze kadar gelen Muharrem Ayı etkinlikleri çerçevesinde Bodrum Alevi  Bektaşi Kültür Derneği tarafından geleneksel hale gelen oruç açma yemekleri dernek merkezinde altıncı gününü doldurdu. 12 gün boyunca tutulan yas orucunun ardından aşure dağıtılacak.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği olarak geleneksel hale getirdikleri etkinlikle ilgili olarak  “12 gün boyunca isteyen gönüllü olan canlarımız dernek merkezlerimizde yemek vermektedir. Tüm halkımız davetlidir. Bu 12 gün boyunca sürmektedir. Yemeğin ardından da Muharrem ayı üzerine çeşitli sohbetler düzenleniyor. Muharrem ayı orucunun bitiminde de her zaman olduğu gibi aşure yapıyoruz. Bu sene de aşuremizi Dernek Merkezimizde 15 Eylül Pazar günü gerçekleştireceğiz. Şimdiden tüm Bodrum halkını aşure törenimize davet ediyoruz” dedi.

Muharrem ayının Aleviler için ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü “Hz. Hüseyin’in şehadetiyle birlikte tutmuş olduğumuz bir yas orucumuz vardı. 12 İmam Orucu (Muharrem orucu); 27 Ağustos’ta Masum-u Paklarla başlayıp, 30 Ağustos’ta Fatma Ana orucunun ardından 31 Ağustos’ta da Muharrem orucu ile devam etmekte. İnancımızda Muharrem’in 10. Günü yani 9 Eylül’de İmam Hüseyin’in şahadetinin olduğu gün kabul edilir.  12 günlük yas-ı matem orucumuzun ardından bu yıl 15 Eylül’de de aşuremizi Bodrum yarımadasındaki tüm canlarla paylaşacağız” dedi.

İslam dinin peygamberi Hz. Muhammed’in torunu İmam Hüseyin nezdinde günümüzde tüm mazlumlar adına da tutulan 12 İmamlar orucunda saf su içilmezken eğlenceden de uzak duruluyor. Alevi inancında oruç tutulurken sahur yapılmaz, oruç açma saatleri de güneşin batışına denk gelir. Oruç açma yemeklerinde lükse kaçılmazken, 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri etkinlikler ertelenir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.