Bodrum Gündem

Köy Enstitülü Devrimci Öğretmen Ramazan Kansu Bodrum Karaova’da Toprağa Verildi

 

Aksu Köy Enstitüsü mezunlarından Mumcular-Sazköy İlkokulu öğretmeni Ramazan Kansu toprağa verildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Cumhuriyet tarihinin aydınlanma hareketi Köy Enstitülerinde yetişmiş ve aldığı ışığı Karaova bölgesine yaymış aydınlık yüzlü öğretmen Ramazan Kansu bir süredir Antalya’da evlatlarının yanında yaşamını sürdürmekteydi. Kansu yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeni ile 23 Eylül 2019 Pazartesi günü yaşama veda etti.

Türkiye’nin aydınlanma hareketinin öncülerinden Ramazan Kansu 1932 yılında Antalya’nın Korkuteli ilçesi Yazır köyünde doğmuş. Antalya Aksu Köy Enstitüsünden mezun olduktan sonra Karaova-Mumcular bölgesine geldi. Mumcular, çamlık, İrmene, Ekinambarı köylerinde öğretmenlik yaptı. Nazime hanımla evlendi, Muhittin adında bir oğlu ve Ülkü adında bir kızı oldu. Kansu 70’li yılların başında evlatlarının eğitimi için İzmir’e yerleşti. Emekli olduktan sonra yeniden öğretmenlik yaptığı bölgeye gelerek, Karaova-Sazköy-Yarangöl’e yerleşti.

Sazköy Camiinde İkindi namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cumhuriyet’in ışığını köylerimize kadar taşıyan Devrimci öğretmen Ramazan Kansu, 2000 yılında vefat eden Nazime Kansu’nun yanıbaşına defnedildi.

Cenaze törenine CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, ÇYDD Bodrum Onursal Başkanı eğitimci Hatice ve Ali İhsan Yücel, ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, doğduğu köyü Pınarlıbelen’e kendi olanakları ile bir İlkokul yaptıran Dr.Kerim Cangır ve eşi ÇYDD Yönetim Kurulu üyesi Nilgün Cangır, İş insanı Bekir Sami Turan, Karaova bölgesi köylüleri ile Ramazan Kansu’nun akrabaları ve arkadaşları katıldı.

D.Cangır; “Cumhuriyetimiz bugünlere onlar sayesinde geldi…”

Cumhuriyetimizin devrimci öğretmenlerinden birisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını kaydeden Dr.Kerim Cangır duygularını şöyle dile getirdi; Ramazan Kansu Antalya/Aksu Köy Enstitüsü mezunuydu. Mesleğinin en verimli yıllarını benim de İlkokul Öğretmenim Kızılçullu Köy Enstitüsünün ilk mezunlarından olan İbrahim Uygur ile birlikte Bodrum/Mumcular Bölgesinde eğitim ve öğretim vermeye çalışan cumhuriyetimizin devrimci öğretmenlerindendir. Elleri öpülesi öğretmenlerimiz ışıklarda uyusunlar. Cumhuriyetimiz bugünlere onlar sayesinde geldi. Kazanımlarını her şart altında devam ettireceğiz…”

Saraçbaşı; “Her fırsatta yanımızda oldu…”

ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı da Ramazan Kansu’nun vefatından dolayı çok üzgün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “İki tarafı ağaçlıklı yoldan mezarlığa doğru yürürken bilge bir insanın yitiminden duyduğum acı tarifsizdi. Çağdaş Yaşamı özümsemiş, bilgi ise bilgi, çözümse çözüm, destekse destek, her fırsatta yanımızda oldu. Yaptığımız sohbetleri anımsadım. Keşke yaşadıklarını yazsaydı dedim, keşke kaydedebilseydik dedim. Onu diğer Köy Enstitülü arkadaşlarının yanına uğurladık bugün.  Ramazan Kansu gibi öğretmenleri tanıyan şanslı bir kuşak olarak bize düşen görev gerçek Cumhuriyet öğretmenlerini gelecek kuşaklara tanıtmak yaşatmak olmalı…”

Bodrum Gündem Gazetesi olarak; Cumhuriyetimizin aydınlık hareketinin neferlerinden Köy Enstitülü Devrimci öğretmen Ramazan Kansu’nun devri daim olsun…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.