Bodrum Gündem

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü 7. Bodrum Briç Festivali Başlıyor

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü 7. Bodrum Briç Festivali Başlıyor

Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü 26-29 EYLÜL 2019 tarihleri arasında, Kadıkalesi’nde, Yasmin Resort Hotel’de, Bodrum Belediyesi sponsorluğunda 7. Beynelmilel Briç Festivalini düzenledi.

Bodrum Gündem Haber

İlk altı sene Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden, çok sayıda briç ustasının katılımıyla Briç Camiası’nda bilinir hale gelen, klasikleşmiş bu festivale bu sene de yoğun katılım beklenmektedir. Dünya briç ustaları arasında, Bodrum tabiat güzelliğinden daha fazla, bu festivali ile tanınır hale geldiği ifade ediliyor.

1994 yılında kurulmuş olan, BODRUM BRİÇ İHTİSAS SPOR KULÜBÜ Türkiye Briç Federasyonuna kayıtlı kulüplerden biridir. 125 üye ve çok sayıda lisanslı sporcusuyla tanınmakta ve Bodrum’a yolu düşen briç ustalarının uğrak yerlerinden birisi haline gelmiş.

BBK’da Briç Dersleri Veriliyor…

Kulüpte Pazar günü hariç her gün sertifikalı direktörlerin nezaretinde briç turnuvaları düzenlendiğini kaydeden Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü Başkanı Gracy Sorel Kohen “İki yıldan bu yana kulüp bünyesinde açılan kurslarla briçi hiç bilmeyen veya ileri düzeyde ders alarak briçi geliştirmek isteyen kişilere ders verilmekte. Ayrıca Briç artık okullarda aktivite dersi olarak yer almaktadır…” dedi.

Bodrum Briç Festivali her geçen yıl daha fazla güç kazanıyor… 
Bodrum Briç İhtisas Spor Kulübü Başkanı Gracy Sorel Kohen Bu yıl katılacak ustalarımızın yanı sıra,  PEPSI lakaplı Polonya asıllı Amerikalı Profesyonel Briç Oyuncusu JACEK  PSZCZOLA  (1998 Açık Çiftler Dünya Şampiyonu) ve QUEEN OF THE BRIDGE lakaplı  Lübnan asıllı MAY SAKR (2016 PATTON Briç Turnuvası Şampiyonu),  İtalyan, Lübnan ve Polonya Briç Federasyonuna mensup briççiler festivalimize geleceklerini bildirmişlerdir…” bilgisini verdi.

 

BRİÇ SPORU  

Briç (bridge: köprü) kendi topraklarımızda doğmuş, fakat daha sonra topraklarımıza gelmiş bir oyundur. Bu tuhaflık nasıl böyle olmuştur? Briçi İstanbul’un işgali sırasında İstanbul’a yaşayan küçük bir İngiliz grup yaratmıştır. Birbirlerinin evine oyun oynamak için giderlerken Galata köprüsünden geçiyorlarmış. Biraz da muziplik olsun diye, bu nedenle, oyunun ismini briç  (BRIDGE) koymuşlardır. Yani en azından isminin kaynağı bizden. Daha sonra briç önce İngiltere’de gelişmiş ve oradan bütün dünyaya yayılmıştır. Bir zekâ, iletişim, koordinasyon oyunudur. Dünyanın birçok ülkesinde bir spor dalı olarak kabul edilmektedir ve federasyonları vardır. Türkiye’de bugüne kadar sporcu lisansı almış briç oyuncusu sayısı 16.000’i geçmiştir. Türkiye Briç Federasyonu oldukça faal ve iyi örgütlenmiş bir kurumdur. Hatta dünya briç olimpiyatlarından birine ve 2019 yılında 9. Avrupa Açık Briç Şampiyonasına   da büyük bir başarıyla ev sahipliği yapmıştır.

Türkiye’nin en eski briç üstatlarından, tüm briççilerin ismini gayet iyi bildiği Şiar Yalçın usta bir briç kitabı yazmıştı ve ilk cümlesi “briç 52 kağıtla oynanır” idi. Briç dört kişinin oynadığı, karşılıklı iki kişinin ortak olduğu bir zeka oyunudur. Diğer kağıt oyunlarının aksine dağıtılan kağıda bağlı olarak değişen bir şans oyunu değildir. İki aşamadan meydana gelir, birinci aşamada ortaklar birbirlerinin kâğıtlarını görmeden, rakiplerine karşı alabilecekleri el sayısını tahmin yarışmasına girerler. Kozlu ve kozsuz oynanabilen oyunda bir sistem içersinde (konvansiyon) artırma usulü kullanarak en fazla eli alacağını iddia eden ortaklık oyunun ikinci aşamasında en az taahhüt ettiği sayıda eli almak için oyuna başlar. Diğer ortaklık onların bunu sağlayamaması için savunmaya geçer. Böylece iki ortaklıktan biri başarı sağlamış olur. Turnuvalarda bu şekilde dağıtılmış en az 24 ayrı kâğıt setini çeşitli ortaklıklar, çeşitli rakiplere karşı oynar. Böylece 24 eli de herkes oynamış olur, şans faktörü ortadan kalkar. En yüksek başarıyı elde etmiş ortaklık turnuva birincisi olur.

Briç eğitimi zorlu bir eğitimdir. Onlarca kitap okumayı gerektirir. Bu kadarla kalmaz, sistemler sürekli gelişir, yenilikleri yakından takip etmek gerekir

Briç bugün Türkiye’de yaygın şekilde oynanmaktadır. Örneğin sadece Bodrum’da Türkiye Briç Federasyonu’na bağlı dört kulüp vardır. Son 25 yılda kadınların briç oynaması hızla yaygınlaşmıştır. Briç hocalığı yaparak geçimini sağlayan çok sayıda usta vardır. Avrupa ve dünya çapında düzenlenen turnuvalarda milli takımlarımız ve bireysel oyuncularımız ülkemizi başarıyla temsil etmektedirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.