Bodrum Gündem

Haberli Yorum / Rus-Türk Günleri Etkinliğinin Bodrum Turizmi ve Ticaretine Verdiği Ders

Bodrum’a Rusya ve Rusça konuşan ülkelerden gelen turist sayısını ve buna bağlı olarak turizm gelirlerini artırmak, Bodrum’u Rusya’da tanıtmak amacıyla 26-27 ve 28 Eylül günleri Bodrum Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri’nin beşincisi düzenlendi.

Haber Yorum; Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Beşincisi düzenlenen bu etkinliğin Bodrumlu turizmcilere ve iş insanlarına çok şey kazandırması bekleniyor.

Lakin Bu nasıl olacak?

Bodrum Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri etkinliğini neredeyse baştan sona izledim ve gözlemledim. Çok önemli tespitlerim oldu. Bu nedenle sadece haber yapmak yerine biraz da yorumlamak ve belli noktalara da dikkat çekmek istedim.

Açılış Konuşmalarında Çok Önemli Noktalara Dikkat Çekildi…

“Bodrum Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri Etkinlikleri” açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmaların ortak noktası geçmişe dayanan bir dostluk olduğu özellikle vurgulanırken, somut, yaşama geçirilebilecek çalışmalar yapılması gerektiğinin üzeri kalın çizgiler ile çizildi.

En çok dikkat çeken konuşma bana göre Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın konuşmalarıydı. Her birinin yaptığı konuşmada çok derin anlamlar ve mesajlar vardı.

Gürün: “Nazım’ı Rusya’ya Emanet Ettik…”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün; “2019 yılının Türkiye – Rusya Kültür ve Turizm Yılı ilan edilmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirilmesi açısından çok önemli. Türkiye’de mal ve ev sahibi olan Ruslarında sayısı artıyor. Deniz kum güneş turizminin kültür ve tarih turizmine önümüzdeki dönemde dönüşeceğine inanıyorum. Tabiiki deniz kum güneş turizminden vaz geçmeyeceğiz. Şunu net olarak belirtmek isterim; Bodrum Muğla turizminin Amiral gemisidir. Diğer önemli bir konu da; Biz Türkiye’nin en değerli şairi Nazım Hikmet’i onlara emanet ettik. Bu bile Rusya ve Türk dostluğunun iyi olması için yeterli bir nedendir…” dedi.

Aras: “Rusların Kurtuluş Savaşında Verdiği Destek Çok Değerli…”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Milli Kurtuluş Savaşında Rusların Kuvayı Milliye hareketine verdiği silah ve mühimmat desteğine vurgu yaparak; “İki ülke zaman zaman karşı karşıya geldi ama bu uzun sürenin birçok zamanında dosttuk, omuz omuza yürüdük. Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’e, bizlere verdikleri destek bizim bağımsızlığımızın da çok önemli mihenk taşı olmuştur. Biz bunun değerini de her zaman gönlümüzde hissetmişizdir. Biz Rus vatandaşlarımızı yılın 12 ayı Bodrum’da görmek istiyoruz, bunun için Bodrum’ un tüm potansiyeli buna hazır. Rusya’dan akademisyenler iş insanları sanat elçileri buraya gelebilmeli. Biz Bodrum’u böyle görmek istiyoruz…” dedi.

Polonkayev: “Türkiye Rusya İş İlişkileri Yüzde 35 Oranında Arttı…”

Rusya-Türkiye İş Konseyi üyesi Ahmet Polonkayev “Bu toplantı iki ülkenin ilişkilerinde geldiği noktayı göstermektedir. 2018 yılında Türkiye ticaret ilişkilerde 6. Sırada yer aldı ve Türkiye Rusya ticaret ilişkilerini yüzde 15 oranında arttırdı. Bu yıl ise bu oran şimdiden yüzde 35 çıktı. Çıkarların daha iyi anlaşılması ile iki ülkenin daha da yakınlaşmasını sağlandı. Rusya iş turizminin gelişmesi amaçlandığı için, şu anda ülkemize çok başvuru yapılıyor. İş diplomasisine daha çok önem vermemiz gerekiyor…” dedi.

Büyükelçi Yerhov; “Türkiye Rus İlişkilerinde Hedef 100 Milyar Dolar”

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ise yaptığı konuşmada  “İlişkiler çok hızlı gelişmekte ve iyi bir seviyeye ulaştı. Erdoğan ve Putin sık sık görüşüp adeta rekorlar kırıyor. İkili ilişkilerin bu etkisi 25 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. İlişkilerimizin ortak çabaları stratejik planlamalara yansımakta. Karşılıklı kültür ve turizm alanında sınırsız ilişkiler sayesinde binlerce Türk ve Rus ülkelerimizi ziyaret etmişlerdir. İşbirliğimizi daha da ileri götürmek ve derinleştirmek için iki ülke arasında işbirliği toplantıları yapmaktayız. Bu toplantının organizatörleri iki konu üzerinde yoğunlaşmaları ekonomi ve  kültür konularında çok önemli. İki ülke arasında konulan ticari potansiyel ve hedef ise 100 milyar dolardır. Geçen yıl 6 milyon turist tatil bölgelerine geldi. Hep birlikte bu turistlerin daha fazla gelmesi için kafa yormalıyız onların konaklamalarını konforlu ve emniyetli olmasını sağlamak hedeflerimiz arasında…” dedi.

Belki Çok Önemli Konular Konuldu Ama İlgi Görmedi…

“Bodrum Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri Etkinlikleri” kapsamında açılış konuşmalarının ardından “Bodrum’da Türk-Rus günleri etkinlikleri kapsamında “2019 Türkiye Rusya karşılıklı kültür ve turizm yılı; işbirliğinin geliştirilmesi” konulu iki panel yapıldı. İlki Rus heyetinin katıldığı bir paneldi. Doğrusu simültane çeviri yapılmasına karşın çok ilgi görmedi. Protokol de açılış konuşmalarının ardından salondan ayrılınca Rus heyetin konferansı biraz etkisiz kaldı.

Lakin şunu da söylemeden geçmeyeceğim, Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras protokolü gönderdikten sonra salona döndü ve Rus heyetinin katıldığı paneli dikkatle takip etti ve notlar aldı.

İkinci Bir Antalya Yerine Bodrum’un Eşsiz Güzelliklerini ve Farkını Anlatmalıyız…

İkinci panele ise Türk heyetinin temsilcileri katıldı. Bu panelin yöneticiliğini yapan Turizmci Ahmet Biçer ise adeta panele damga vuracak bir açılış konuşması yaptı. Biçer özetle; “Aldık misafirlerimizi havaalanından otellere getirdik. Onların bütün gereksinimlerini de orada karşılayıp, tatilleri bittiğinde tekrar havaalanlarına götürüp yolcu ettik. El salladık. Türkiye haritasına bakmadılar bile. Nerede olduklarını bilmelerine gerek yoktu. Aynı Oteli Cezayir’de bir denizin kenarına taşıyabilseydik fark etmezlerdi bile. Bunları söyledim diye sakın böyle yatırımları eleştirdiğimi düşünmeyin. Ne iyi oldu da bu tesislerin sahibi olduk. Dünya ölçeğinde bir Turizm Bölgesi yarattık. Antalya hepimizi gururlandıracak kadar büyük ve kaliteli. Bu bir yöntemdi. Doğru yaptık. Sizce bir doğru yapmışsak bir tane daha yapamaz mıyız? Başka bir yöntem yok mu? Hep, birbirimizi taklit etmek zorunda mıyız? Bir Antalya’ya daha ihtiyacımız yok bizim, ondan zaten bir tane var hem de mükemmelinden…” dedi.

Buradaki ortak görüş Rusların Antalya’yı Türkiye’den daha çok tanıdığı ve herşey dahil sistemi tercih ettikleri yönündeydi. Bodrum’un tanıtımı ve tanınması konusunda sıkıntı olduğu özellikle ifade edildi.

Rus Mutfağı ve İki Ülkenin Ortak Lezzeti Çay…

Akşam Rus mutfağının çok özel çeşitleri konuklara sunuldu. Yalıkavak’ta Mynos Restaurant’da gerçekleşen akşam yemeğine Bodrum kaymakamı Bekir Yılmaz, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras, Rusya Federasyonu Ticaret Ataşesi Aydar Gaşigullin, Rusya Federasyonu Devlet Duması üyesi Evgeny Kondrahin, Rusya Türkiye İş Konseyi  üyesi Adam Lyanov, Spectr Gurubu CEO’su Sergey Klyuev, BODTO Meclis Üyesi Toros Demirdöven, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, ODEON Genel Müdürü Ozan Somaklar, BODER Başkanı Halil Özyurt ve turizm sektöründen önde gelen isimler katıldı.

Çok özel bir menü ile Rus mutfağının tanıtımı yapılırken, Rus Türk ilişkilerinde gastronominin önemi dile getirildi. Gecenin sonunda iki ülkenin de ortak lezzeti olan çay ikramında bulunuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.