Bodrum Gündem

Haberli Yorum / Bodrumlu İş İnsanları Rus Pazarının Önemini Kavradı

Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri’nin ikinci günü Rus ve Türk iş insanları temsilcileri bir araya geldi. Somut eleştiriler ve somut projeler konuşuldu…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Rusya ve Rusça Konuşan Ülkeler Kültür Günleri’nin ikinci günü, Rusya Federasyonu Ticaret Ataşesi Aydar Gaşigullin, Rusya Federasyonu Devlet Duması üyesi Evgeny Kondrahin, Rusya Türkiye İş Konseyi  üyesi Adam Lyanov, Spectr Gurubu CEO’su Sergey Klyuev ile birlikte 14 kişiden oluşan Rus heyeti ile BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, BODTO Genel Sekreteri Prof.Dr. Fuat Önder ve BODTO Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı bir toplantı gerçekleşti. Bodrum Ticaret Odasında yaklaşık iki buçuk saat süren toplantı oldukça verimli geçti.

İlk sözü alan BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan gerçekleşen toplantının Bodrum iş dünyasına çok büyük katkılar sağlamasını dileyerek “Burada tarih boyunca birlikte hareket ettiğimiz ve özellikle ticari anlamda iyi ilişkiler içinde olduğumuz Rus heyetini misafir etmekten dolayı onur duyuyoruz. Dilerim verimli bir toplantı olur…” dedi.

BODTO Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya Rusya ile her türlü işbirliği yapmak için Bodrumlu iş insanlarının hazır olduğunu ifade ederek; “Bölge itibarı ile yaşadığımız birçok zorluk var. Ancak Ruslar ve Türkler bu iki ülkenin dostluğunu her zaman öne çıkartmışlardır. İş insanları akıllı insanlardır ve iyi ilişkiler kurmak için mutlaka bir yolunu bulurlar. Her yıl Rusya’nın büyük bir kentinde Bodrum günleri yapalım. Ruslar da Bodrum’da Moskova günleri, Leningrad günleri gibi etkinlikler düzenleyelim birlikte…” dedi.

İbrahim Akkaya’nın somut önerilerinden oluşan konuşmasını dikkatle dinleyen Rus heyeti oldukça memnun kaldı.

Sırası ile Erdem Ağan Bodrum Gület ve Yat İmalat sektörü ile ilgili bilgiler verdikten sonra, sektörün tanıtımı için her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirtti. Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç de çok dikkat çeken bir konuşma yaptı. Dinç Bodrum’un deniz turizmi açısından benzersiz bir destinasyon olduğunu vurgulayarak, her gelir grubuna uygun deniz turizmi yapmaya muktedir olduklarını söyledi. Günlük ya da haftalık ya da sezonluk teknelere sahip olduklarını ve teknelerde de Türk mutfağının en özel lezzetlerini misafirlere sunduklarını da sözlerine ekledi.

Spectr Gurubu CEO’su Sergey Klyuev ise toplantıya damgasını vuracak şu sözleri söyledi; “Bu sene beşinci kez düzenlediğimiz bu etkinliklerden artık sonuç almayı bekliyoruz. Artık toplantılar yaparak iyi dileklerde bulunmak yerine somut öneriler ve projeler üzerinde çalışmaya başlamak zorundayız. Sürekli konuşuyoruz ama eyleme geçmiyoruz. Şu an itibarı ile konuştuklarımızı bir protokole bağlayalım ve harekete geçelim…”

Rus heyetinin temsilcileri de görüş ve önerilerini sundular.

Gastronomi ve eğlence sektörünü temsilen söz alan Deniz Eyinç ise Bodrum’un gastronomi ve eğlence konusunda Rusya’dan gelecek misafirleri tatmin edebilecek bir altyapı ve tecrübeye sahip olduklarını söyledi.

Toplantı sonunda kısa birer açıklama yapan BODTO Başkanı Mahmut KocadonSpectr Gurubu CEO’su Sergey Klyuev’in eleştirilerini dinledim. Kısmen haklı ancak ilk defa Bodrum Ticaret Odasında bu kadar kapsamlı bir toplantı yaptık ve somut kararlar aldık. Bu toplantıya katılan ve somut projelerini ortaya koyan Rus heyetine çok teşekkür ediyorum. Gördük ki Bodrum Rusya’da yeteri kadar tanınmıyor. Hatta Türkiye tanınmıyor. Ruslar için sadece Antalya var. Bu konuda Antalya çok yol almış. O nedenle ilk işimiz Rusya’nın çeşitli kentlerinde Bodrum’u tanıtmak için harekete geçmek olacak. Diğer yandan Ege mutfağının ne kadar önemli bir enstrüman olduğunu da anladık ve bu konuda da ayrıca çalışma başlatacağız…” dedi.

Haberli YORUM-Fatih Bozoğlu: Anlaşılan Bodrumlu iş insanları bazı şeylerin farkına vardılar ve somut projeler üzerinde derhal bir çalışma başlatacaklar diye düşünüyoruz. Bu toplantı sonunda konuşulanların özeti ve sonuç bildirgesi şu şekilde;

1- 5 yıldan bu yana Bodrum’da sürdürülen Rus-Türk Kültür günlerinin iki taraflı olarak geliştirerek sürdürülmesi,

2- Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ticari ilişkilerde ortak hedefler ve çözümler üreten platformlar oluşturması,

3- Türk ve Rus işadamları arasında işbirliği imkanlarına geliştirici ortamların sağlanması,

4- Türk ve Rus işadamları arasında iş ve kültür alanlarında diyaloğu geliştirmek ve turizmde yatırımlar artırması,

5- Enerji, inşaat, altyapı, tarımsal ürünler ticareti, turizm ve benzeri konularda ortak işbirlikleri üretilmesi,

6- İş adamlarının ortak nitelikteki sorunlarına Türk-Rus resmi kurumları ve kuruluşlarıyla işbirliklerinin artırılması,

7- Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaret turizm ve teknolojik ilişkileri katkı sağlaması,

8- Türk şirketler ile Rus şirketler arasında ekonomik ve ticari ortaklıklar kurulmasını ve geliştirilmesinin sağlaması,

9- Tüm havayolu şirketleri ile görüşülüp 2020 uçuş programlarını bodrum ma göre düzenlenmesini sağlamak

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.