Bodrum Gündem

Heredot Kültür Merkezi Kapılarını Eclectic Project İçin Aralıyor…

Heredot Kültür Merkezi Kapılarını Eclectic Project İçin Aralıyor…

Hayat Köprüce Sertel ve Sebla Akbulut’un uzun yıllara dayanan dostluklarından hareketle 2010 yılında “Makamlarla arp” ismiyle başlattıkları Türk müziği projeleri, yenilikçi bir bakış açısıyla evrilerek ve elektro arp ile harmanlanarak “Eclectic Project” adıyla dinleyiciyle buluşuyor.

Vokalde Hayat Köprüce Mertel, elektro arpta Sebla Akbulut’un yer aldığı projede; Türkçe sözlü hafif batı müziği eserlerinden, unutulmayan türkülerimize; Türk tangolarından, neo-klasik dönem Türk müziği eserlerine uzanan geniş repertuarıyla eklektik, eğlenceli, yenilikçi, dinamik, çok sesli ve alışılagelmişin dışında bir üslupla dinleyiciye farklı bir deneyim vaat ediyor.

Hande Şan’ın elektro kemanıyla, Kaan Mertel’in vurmalı çalgılarıyla eşlik edeceği Türkiye prömiyeri 15 Ekim 2019’da saat 20:00’da Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Biletler Oasis İmge Kitabevi ve Avenue Bodrum AVM’de…

Sebla Akbulut…

Müziğe 6 yaşında piyanoyla, arpa ise 11 yaşında Prof. Sevin Berk (İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası) ile başlayan Sebla, ‘Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ orta-lise-lisans derecesi arp bölümü, ‘Yeditepe Üniversitesi’ yüksek lisans derecesi müzik eğitmenliği, ABD’nin Boston şehrinde bulunan “Boston Conservartory at Berklee” tam burslu yüksek lisans derecesi arp bölümü mezunudur.

Cynthia Price-Glynn (The Boston Ballet), Ina Zdorovetchi ( Boston Lyric Opera), Felice Pomeranz (Berklee College of Music), İpek Mine Sonakın ( Borusan Filarmoni Orkestrası), Sevin Berk (İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası) gibi önemli isimlerle lisans ve yüksek lisans yıllarında çalışmış, yurtiçi ve yurtdışında birçok projede yer almıştır.

Sebla Akbulut’un elektro arpın ses olanakları ve kullanım alanlarına karşı duyduğu ilgi ikiliyi bir araya getirmiştir. Elektro arp (Sebla Akbulut), elektro keman (Zeynep Kalınkaya) enstrümanlarından oluşan “Electric Project” eğlenceli, dinamik, yenilikçi, eklektik, çok sesli yapısı ve son teknoloji enstrümanlarıyla Türkiye’nin ilk arplı “elektro duo” grubu olma özelliği taşımaktadır. Electric Project; Broadway müzikallerinden film ve dizi müziklerine, geleneksel Türk müziği eserlerinden unutulmayan klasiklere, Japon anime müziklerinden Kelt müziğine farklı coğrafyaları ve müzik türlerini bir araya getiren, kültürleri birleştirmeyi amaçlayan bir müzik yolcuğu sunmaktadır. 2017’de bir araya gelen ikili, arpı ve kemanı daha önce duymadığımız şekliyle dinleyiciyle buluşturmaktadır.

Arp enstrümanı, kendine özgü ses rengi ve yaydığı ses frekansı sebebiyle ‘arp terapi’ adıyla iyileşme türü olarak nitelendirilmektedir. Sebla, Boston Conservatory at Berklee’de aldığı eğitimle Dana Farber Hospital ve Tufts Medical Center hastanelerinde başladığı canlı arp terapi çalışmalarına 2014 yılında Medicana Hastaneleri’nde, 4 yılı aşkın süredir Acıbadem Hastaneleri’nde devam etmektedir.

Arp (Sebla Akbulut), kemençe (Nagme Yarkın) ve vokal (Hayat Köprüce Mertel) ‘den oluşan grup 2009 yılında bir araya gelmiştir. Grup, repertuarını neo-klasik dönem Türk müziği eserlerinden günümüz bestekarlarına uzanan geniş yelpazesiyle çok sesli bir perspektiften yorumlamaktadır. Başlıca konser verdikleri mekanlar arasında Boston Art Festival – Boston, Adnan Saygun Kültür Merkezi, Göktürk Kültür Merkezi, Eyüp Kültür Merkezi, Büyükçekmece Kültür Merkezi vb. yer almaktadır.

Sebla Akbulut, 2005 yılından bu yana solo arp çalışmalarına devam etmektedir. Yer aldığı konser mekanları arasında Boston Art Festival -Boston, World Harp Congress -Vancouver, Fransız Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu vb. bulunmaktadır.

Hayat Köprüce Mertel…

Müziğe erken yaşta çocuk korolarında şarkı söyleyerek başlayan Hayat Köprüce Mertel,1993 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı yarı zamanlı Türk müziği bölümünü kazanarak, 2 sene süresince Süheyla Altmışdört, Fatih Salgar, İsmail Hakkı Özkan gibi değerli hocalarla çalışmış, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı korosu ile birçok konser vermiştir. 1995 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın ses eğitimi bölümünü kazanan Hayat, eğitimi boyunca Prof. Dr. Selahattin İçli, Prof. Dr. Alaattin Yavaşça, Öğr. Gör. Tülin Korman, Ögr. Gör. Erol Uras gibi Türk müziğine önemli katkıları olan hocalarla çalışmış, 2001 yılında ”Doğru Ses Eğitimi ve Ses Hastalıklarının Şan Egzersizi ile İyileştirilmesi” isimli bitirme çalışması ile başarıyla mezun olmuştur.

Profesyonel sahne çalışmalarına İ.T.Ü Devlet Konservatuarında eğitim aldığı yıllarda başlamış, birçok sanatçıya albüm kayıtlarında ve sahne performanslarında eşlik etmiştir. 2004-2006 yılları arasında ENBE Orkestrası’nda solist olarak yer almış, 2006 – 2013 yılları arasında çalışmalarını “Engin Titiz – Orkestra Vals” ile sürdürmüştür. Yurtiçi ve yurtdışında sayısız konserlerde yer almış, Star, Kanal D, TNT, TVem gibi birçok televizyon kanalının kültür ve sanat programlarında orkestra solistliği yapmıştır. 2010 yılında DJ Harun Erkezen ile ortak çalışmaları ”Sanma Dönmez Dünya” şarkısını yayınlamış, şarkı birçok radyo ve televizyon kanalında dinleyiciyle buluşmuştur. Sanatçı, 2013 yılından bu yana oluşturduğu ‘Hayat ve Orkestrası’ ismiyle çalışmalarına devam etmektedir.

2009 yılında Arpist Sebla Akbulut, Kemençe sanatçısı Nağme Yarkın ile oluşturdukları ”Makamlarla Arp” projesi ile Türk müziğine yeni bir bakış açısı getirmiş, neo – klasik dönem eserlerden günümüz bestekarlarına uzanan geniş repertuarı ile klasik Türk müziğini çok sesli bir perspektiften yorumlamışlardır. Başlıca konser verdikleri mekanlar arasında Boston Art Festival, İzmir Adnan Saygun Kültür Merkezi, Göktürk Kültür Merkezi, Eyüp Kültür Merkezi, Beylikdüzü Kültür Merkezi vb. yer almaktadır.

2015 yılında 3 Adım Müzik etiketi ile “Eski Günlerdeki Gibi” adıyla dört şarkıdan oluşan bir maksi single albüm yayınlamıştır. Albümde Türkiye’nin önemli müzisyenleri ile çalışılmış ve iki video klip yayınlamıştır.

2001-2009 yılları arasında konservatuar eğitimi süresince görmüş olduğu pedagojik formasyon eğitimine Orff Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde aldığı sertifikalı eğitimleri de ekleyerek çeşitli eğitim kurumlarında kadrolu müzik öğretmenliği yapmıştır.

Sanatçı halen Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Şan Pedagogu Dr. Nilgün Onat’la çalışmakta, 2014 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde koro şefliği görevini sürdürmekte, aldığı Türk müziği eğitiminin yanı sıra Dünya müziğine duyduğu ilgiyle birçok dilde şarkı söyleyerek, “Hayat ve Orkestrası” adıyla çalışmalarına yurt içi ve yurt dışında devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.