Bodrum Gündem

60’lık Öğrenciler Bodrum’da Ders Başı Yaptı…

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde 2017 yılından bu yana faaliyet gösteren Tazelenme Üniversitesinin Bodrum Kampüsü, bugün Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonunda yapılan açılışla ilk öğrencilerine kapılarını açtı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Yaşam Vakfı desteği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Koordinatörlüğü’nde ki Bodrum Kampüsün açılış törenine Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Yaşam Vakfı yöneticisi Tuğcan Altuğ, Muğla Üniversitesi yetkilisi Prof. Dr. Muammer Tuna, yeni kayıt yaptıran öğrenciler ve Muğla’daki diğer kampüslerden gelen öğrencilerle birlikte yaklaşık 300 kişi katıldı.

Haftanın iki günü teorik diğer iki günü de fiziksel aktivitelerin olduğu bir eğitim görecek olan öğrencilerden 4 yıl sonunda mezun olanlarına diploma verilecek. Notun değil, bilginin peşinden koşacak olan 60 yaş üstü öğrenciler için hazırlanan müfredatın asıl amacı; İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına odaklı, özel olarak hazırlanan öğretim programıyla, yaşlıların öğrenme merakı ve isteği sadece teşvik edilmeyecek, aynı zamanda kendisine ve topluma hala faydalı olabilen, bağımsız ve katılımcı “yeni yaşlılar” bu yeni girişimin katma değeri olarak hedeflenmiş.

Kampüsün açılış konuşmasını Bodrum Yaşam Vakfı’ndan Tuğcan Altuğ yaptı. Altığ “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi konusunda bir atak yaptı. Muğla’da güzel kampüsler açıldı. Bodrum’da bir arayış içindeydiler, bizimle temasa geçtiler. Biz de seve seve bunu üstlendik. Biz ev sahipliği yapıyoruz. Sizlere faydalı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Bodrum’un da Tazelenmeye İhtiyacı Var… “

Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kendisinin de göreve hazır olduğunu vurguladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı “Bugün Bodrum için çok önemli bir gün. Hep ‘Her şeyin başı eğitim’ diyoruz. Ama eğitimin yaşı da olmaz. Muammer Hocam bu projeyi bana ilk anlattığında çok heyecanlanmıştım. Bu projenin içinde bizzat yer alacağımı söylemiştim ama sağ olsun Yaşam Vakfımız bu işi sahiplenerek buralara kadar getirdi. Biz de belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Bizim de tazelenmeye çok ihtiyacımız var. Bodrumumuzun tazelenmeye, tedaviye ihtiyacı var. Biz de şu anda bütün gücümüzü bunun için harcıyoruz. İnşallah yakın zamanda kentimizi tazeleyip daha yaşanabilir, daha huzurlu ve doğaya, çevreye, insana saygılı bir kent haline getireceğiz.”

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da çağımızda insan ömrünün uzadığını belirterek “Yaşlılığın da tarifi değişti. Son tariflere göre orta yaş, 60 ile 80 arası. Yaşam kalitesi arttıkça yaşın bir önemi yok. Önemli olan sağlıklı yaşayabilmek. Bazen 20-30 yaşında olursunuz ama sağlığınız olmayınca hiçbir anlamı yok. Öğrenmenin de yaşı ve zamanı yok. İnsanlar ömür boyu bir şeyler öğrenebilir” dedi.

Muğla Tazeleme Üniversitesi 3. Sınıf öğrencisi Abdulkadir Bozacı, üniversitede dersler öncesinde zihinlerinin açılması için yaptıkları basit hareketleri Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonunda bulunan yaklaşık 300 kişi aynı anda tekrarladı.

Yaş 70, İş Bitmemiş…

Daha sonra kürsüye gelen Tazelenme Üniversitesi Koordinatörü Prof. Dr. Muammer Tuna “Bugün Bodrum için önemli bir gün. Biz bu projeyi 3 yıl önce Muğla’da başlattığımızda kendi aramızda, sessiz sedasız başlattık. Bizim de kültürümüzde var olan bir şey var; ‘Yaş 70, iş bitmiş.’ Yani insanlar yaşlı olunca bir kenara çekilir. Çok fazla bir şeylerle uğraşmazlar. Onlara çok fazla fikirleri sorulmaz. Onlardan beklediğimiz karınları tok olmaları, temiz tutmamız. Saygı duyarız, bayramlarda elini öperiz, hallerini hatırlarını sorarız. O kadar. Toplumda böyle yaygın olan bir yaşlılık algısı. Bu üniversitenin ortaya çıkış sebebi bu. Biz ‘Yaş 70 iş bitmiş’ ifadesini kabul etmiyoruz. ‘Yaş 70, iş bitmemiş, yaş 70 iş yeniden başlamış’ diyoruz. Bu bizim temel prensiplerimizden birisi.” Derken sözlerine şöyle devam etti  “Tazelenme Üniversitesi’nin temel ortaya çıkış gerekçesi, ülkemizde hızla artan yaşlı nüfusun sosyal sorunlar verisk unsurları oluşturmasıdır. Refahın artması ile birlikte ömür beklentisinin uzaması ve buna bağlı olarak sağlığının bozulması, yalnızlık, dışlanmışlık, aktif yaşamdan geri çekilme gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Ayrıca değişen aile yapısı gereği aile yapısı küçülmekte ve bundan dolayı yaşlılar yalnızlaşmakta, küçülen bireyselleşen aile yapısı içinde yaşlılara bakım oldukça zorlaşmaktadır. İşte tüm bu sorunlar önerilen eğitim sisteminin ortaya çıkış gerekçesini oluşturmaktadır”.

Tuna’nın ardından Muğla’dan gelen Tazelenme Üniversitesi’nin öğrencileri de konuşma yaptılar.

Tazelenme Üniversitesi Hakkında Kısa Bilgi;

Tazelenme Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan’ın önderliğinde geliştirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Proje, Prof. Dr. Tufan tarafından 2000 yılından bu yana sürdürülen ve 2023 yılında tamamlanması beklenen Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasından elde edilen verilere dayanarak yapılandırılmıştır.
Kim katılabilir?
60+ Tazelenme Üniversitesi, 60 yaş ve üzeri bireylerin gönüllü olarak katıldığı bir programdır. Sorularımız daha önemli
İnsanın öğrenme yaşı doğumu ile ölümü arasındaki her andır. Tazelenme Üniversitesi, ömür boyu öğrenme temeline dayanmaktadır. İnsan içinde yaşadığı toplumun kendisine sunduğu olanaklar ölçüsünde gelişebilir. Gelişme, ömür boyu devam etmektedir. Ancak bu sürenin anlamlı bir gelişme olabilmesi için yaşlılık döneminin anlamlı şekilde yapılandırılması “bilgi” ile olabilir. Bilgi sayesinde sağlıklı aktif ve başarılı yaşlanma olasılığı belirgin şekilde artmaktadır. Tazelenme Üniversitesi bu açıdan bakıldığında “yaşlanmayan gönüllerin” (merhum Hatice Aktaş, 103 yaşında) okuludur.Bilgiyle yaşlanmak bilgisizce genç kalmaya çalışmaktan iyidir
Notun değil, bilginin peşinde
60+ Tazelenme Üniversitesi’nde not ve rekabet yoktur. Amaç sadece öğrenmektir. Gençler üniversiteye ender hallerde öğrenmek amacıyla gelir. Onlar, daha ziyade meslek, kazanç ve kariyer kavramlarına odaklıdırlar. Yaşlılar üniversiteye geliyorsa, o zaman bunun yegâne sebebi öğrenmektir. İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına odaklı, özel olarak hazırladığımız öğretim programıyla, yaşlılarımızın öğrenme merakı ve isteği sadece teşvik edilmeyecek, aynı zamanda kendisine ve topluma hala faydalı olabilen, bağımsız ve katılımcı “yeni yaşlılar” bu yeni girişimin katma değeri olacaktır

Tazelenme Üniversitesi’nin temel felsefesi, yaşam boyu öğrenme ve yaşam boyu üretkenliktir. İnsan yaşamının her döneminde olduğu gibi, yaşlılık döneminin de anlamlı bir şekilde yapılandırılması, ancak bilgi ve üretkenlik ile mümkün olabilir. Araştırmalar, bilgi ve üretkenlikle, sağlıklı, aktif ve başarılı yaşlanma olasılığının belirgin şekilde arttığını göstermektedir. Bilgi ile yaşlanmanın, bilgisizce genç kalmaya çalışmaktan iyi olduğu kolaylıkla söylenebilir.

Gençler üniversiteye ender hallerde öğrenmek amacıyla gelir. Onlar daha ziyade meslek, kazanç ve kariyer kavramlarına odaklanırlar. Tazelenme Üniversitesi’nde not ve rekabet yoktur. Amaç sadece öğrenmektir. İhtiyaçlarına ve ilgi alanlarına odaklı, özel olarak hazırlanan öğretim programıyla 60+ yaş grubundaki öğrencilerin öğrenme merakı ve isteği sadece teşvik edilmeyecek aynı zamanda kendisine ve topluma hala faydalı olabilen, bağımsız ve katılımcı bireyler olmaları yolunda destekleneceklerdir.

Tazelenme Üniversitesi’nde, ömür boyu öğrenme felsefesiyle, bireysel düzlemde bilgi ve tecrübe sistemleri tazelenerek zamana anlam, yaşama kalite kazandırılabilir. Yaşam memnuniyeti, yaşam kalitesi ve yaşamın anlamı bireysel düzlemde önemlidir ancak yaşamında anlam gören ve yeni boyutlarını keşfederek kendisini tazeleyen kişilerin bunu ömür boyu yapmaları, aynı zamanda tazeliğini koruyan toplumları da hazırlayacaktır.

İnsan entelektüel varlıktır. Sadece ekmekle değil bilgiyle de beslenir. Bu yüzden taze bilgiyle yenilenebilir. Tazelenme Üniversitesi’ni kısaca tanımalamak gerekirse, yaşlanmayı yaş kavramından kurtarıp davranış ve tutum düzlemine taşıyarak bireyden topluma doğru gelişen bir tazelenme hareketidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.