Bodrum Gündem

Karialılar Savaşçı Karakterlerinin Yanı Sıra Taş İşlemesini Bilen Yetenekli Taş Ustalarıydı… 

Karialılar Savaşçı Karakterlerinin Yanı Sıra Taş İşlemesini Bilen Yetenekli Taş Ustalarıydı… 

Arkeolog Canan Küçükeren, The Bodrum Cup etkinlikleri kapsamında  “Gurbetçi Karialılılar” adlı son kitabını okurları için imzaladı ve Karilılar ile ilgili oldukça dikkat çeken bilgiler verdiği bir söyleşi yaptı. Küçükeren “Eğer geçmişimize sahip çıkmazsak geleceğimize nasıl sahip çıkacağız…” dedi.

Bodrum Gündem Haber

  1. The Bodrum Cup etkinlikleri kapsamında gerçekleşen birçok etkinliğin yanında Arkeolog Canan Küçükeren’in son kitabı “Gurbetçi Karialılar” imza günü gerçekleştirildi. Zai Bodrum’da düzenlenen etkinlikte, Arkeolog Canan Küçükeren Karia Uygarlığını anlattı.

Arkeolog Küçükeren kitabı ile ilgili olarak “MÖ 10. yüzyıldan itibaren gerek paralı askerler gerekse taş ustaları olarak Mısır, İran ve İsrail’de çalışan Karialıların izlerinin sürüldüğü, kalıntılarının belgelendiği bir projedir…” dedi.

“Mozole” Sözcüğünü Dünya Literatürüne Hediye Ettiler…

Küçükeren Gürbetçi Karialılar kitabı ile ilgili şunları söyledi; “Güneybatı Anadolu’nun yerleşik ilk halklarından biri olan Karialılar, dünyanın ilk kadın amiralleri I. ve II. Artemisia’yı yetiştiren, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Satrap Mausolos’un mezar binası Mausoleion’u bizlere bırakan ve bu anıtsal mezar binasına istinaden “mozole” sözcüğünü dünya literatürüne hediye eden, kültür ve geleneklerini binlerce yıl korumayı başaran bir uygarlıktır…”

Savaşçı Karakterlerinin Yanı Sıra Taş İşlemesini Bilen Yetenekli Taş Ustalarıydı…

Küçükeren Karyalıların coğrafyalarına uygun olarak hem anakarada hem adalarda hem de denizaşırı ülkelerde yaşamış, korkusuz, denizci ve savaş yeteneği gelişmiş korsanlar olarak da anılmakta olduklarının bilgisini vererek; “Antik Mısır kaynaklarına göre, Mısır’a çalışmak için gelen Karialılar, “denizden gelen tunç adamlar”dır. Halikarnassoslu Herodotos’a göre, tarihte ilk defa kalkana kulp, miğfere sorguç ve püskül takan, kalkanı süslemeyi ve boyamayı bu dünyaya miras bırakan bir kavimdir. Eski Pers kayıtlarına göre ise, savaşçı karakterlerinin yanı sıra taş işlemesini bilen yetenekli taş ustaları, sanatkâr, zanaatkâr ve ağır malzemelerin taşınmasında ehil insanlardır…” dedi

Gurbetçi Karialılar Kitabı Önemli Bir Kaynak Niteliğinde… 

Karialılar’ın Anadolu’nun en ilginç kavimlerinden biri olduğunu söyleyen Küçükeren sözlerini şu şekilde tamamladı; “Taşların üzerine Karia alfabesiyle yazdıkları inisiyallerle gittikleri ülkelerdeki varlıklarını kanıtlamışlar, yaşadıkları ve kamp kurdukları yerler, sefer güzergâhları hakkında önemli bilgiler bırakmışlardır. Karialıların Mısır, İran ve İsrail’deki izlerinin titizlikle sürüldüğü, büyük zorluklara rağmen müze ve ören yerlerindeki kalıntılara ulaşılarak belgelendiği GURBETÇİ KARIALILAR, gerek içeriğindeki araştırma hikayeleri gerekse Karia arkeolojisine sunduğu bilgilerle önemli bir kaynak niteliğindedir…”

Arkeolog Canan Küçükeren’in Bodrum Zai’de gerçekleşen ve katılımcıların dikkatle dinlediği Gurbetçi Karialılar söyleşisinin ardından, okurları için kitabını da imzaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.