Bodrum Gündem

Bodrum’un Sandalet Ustası Bahçeşehirli Öğrencilerle Buluştu…

Bodrum’un Sandalet Ustası Bahçeşehirli Öğrencilerle Buluştu…

Kültürel geçmişimize ayna olan zanaatkârlar ve meslekleri günden güne unutuluyor. Bodrum Bahçeşehir Koleji bize hatıralar bırakan, geçmişimizde çok önemli yer edinmiş ustalarımızı, öğrencileri ile tanıştırıyor.

Bodrum Gündem Haber

Öğrencilerin geçmişe ve tarihi kültüre yolculuklarında misafir ettikleri ilk kişi Bodrum’un en eski Sandalet Ustalarından Ali Özsu oldu. 67 yıllık mesleğini ve eski Bodrum’u anlatan Ali Özsu, deneyimlerini ve kıymetli fikirlerini öğrencilerle paylaştı.

Eskiler iyi bilir, yeniler kulaklarına aşina eder. Bodrum denilince akla deniz, kum, güneş, tarih ve kültür akla gelir. Bu kültürün en önemli öğelerinden biri de ünü Bodrumu aşmış sandaletlerdir.

Bodrum’un ilk sandalet ustası Ali Güven’in saygıyla anıldığı söyleşide, Ali Özsu, ‘Bodrum modeli’ dedikleri tek bant üzerine dönülen ilk modelin nasıl ortaya çıktığını ve kendisinin kunduracılıkla başlayıp sandaletçiliğe evrilen hikayesini paylaştı.

Sandaletin hammaddesi olan derilerin elde yapıldığı dönemin zorlukları, Muğla’da Tabakhanede yapılan deri üretiminin koku yapması nedeniyle şehrin dışına taşınmak istenmesi, deri üreticilerinin imkansızlıkları nedeniyle taşınamayıp kapanması, ustaların el yapımı deriye ulaşmak için alternatif arayışları, Kuşadası, Milas, Aydın Karacasu, Yalvaç’tan deri getirtilmesi ve giderek fabrikasyon deri üretimine teslim oluşun hazin hikayesiydi bu. Ali Özsu’ya göre artık onların geçmişte yaptıkları el yapımı sandaletler değil bugün giydiklerimiz.

Bodrum Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin ‘Bu işi çok uzun yıllar yapmışsınız hiç sıkılmadınız mı?’ şeklindeki sıcak ve samimi soruları karşısında bir anda eskilere gidiyor Ali Usta. ‘Biz severek yaptık işimizi, geçimimizi sağladık, ailemize baktık, çocuklarımızı okuttuk. Ailemin imkansızlıkları sebebiyle okuyamadım ama işimi hep severek yaptım. İnsan sanatını sevmez mi?’ dedi. Duygusal ve gerçek bir hikayeyi birinci ağızdan dinlemenin heyecanı öğrencilerin gözlerinde görünüyordu.

Sandaletçiliğin yanı sıra 20 yıl Eskiçeşme Mahallesi Muhtarlık görevini yürüten usta, emeklilik günlerinde; yaşamını adadığı sanatının genç kuşaklar tarafından ilgi ve değer görmesi karşısında çok duygulandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.