Bodrum Gündem

Muğla’nın Sesi… / Emin Varol BG Yazıları…

Türkiye’nin 2020 yılı bütçesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor.

Bu görüşmelerde Muğla’yı CHP Milletvekili Süleyman Girgin temsil ediyor.

Komisyon üyesi olan Girgin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tarafından hazırlanan 2020 yılı bütçesini çok sert ifadelerle eleştiriyor.

Sendikacı kökenli  olan Girgin, bakanlık bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmalarla, Muğla’nın tüm sorunlarını da komisyonun gündemine taşıyor ve bakanlara sorular yönelterek dikkatlerini çekiyor.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 6 Kasım’da başlayan bütçe müzakerelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yüzüne, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2020 yılı bütçesinin, “bir borç ve faiz bütçesi olduğunu söyledi.

Yolunacak kaz..

Girgin konuşmasını,” 2020 bütçesi emekçiyi, emekliyi, işçiyi, köylüyü, memuru, dürüst işvereni yolunacak kaz yerine koyan; yandaş şirketleri ve rant çetelerini kurtaran ve zenginleştiren bir bütçedir.” diyerek sürdürdü ve bütçe üzerindeki eleştirilerini şöyle sıraladı:

2020 bütçesi, çiftçinin de hakkını gasbeden bir bütçedir.

2020 bütçesi, bu hâliyle vatandaşa sırt çeviren, yüzünü bir avuç şanslı azınlığa dönen bir bütçedir.

2020 bütçesi, oğluna okul pantolonu alamadığı için hayatına son veren İsmail Devrim’in değil, “Erdoğan’a aşığım.” diyerek servetine servet katan Ethem Sancak’ların ve Katarlı dostlarının bütçesidir.

2020 bütçesi, tanzim çadırlarının, seçim yatırımlarının, hasta garantili şehir hastanelerinin, araç geçişi garantili köprülerin, sit alanlarını imara açan Turizm Bakanlarının, halkı açlıktan ölürken hanelerin geliri 3 kat arttı diyerek her haneyi kendi hanesi gibi zanneden ve milletin aklıyla dalga geçen Hazine Bakanlarının bütçesidir.

2020 bütçesi, gariban vatandaştan alınacak vergilere bel bağlayan bütçedir.

2020 bütçesi doğrudan ya da dolambaçlı yollardan halkın cebindeki son kuruşa kadar el koyan bütçedir.

Asgari ücretin 3 kuruşunu yağmalayan bütçedir.

Vatandaşın pazar sepetini yağmalayan bütçedir.

Emeklinin mutfağına, aşına göz diken bir bütçedir. ”

Bu nasıl iştir sayın bakan?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Muğla’nın temsilciliğini yaapan CHP Milletvekili Süleyman Girgin, bakanlıkların bütçlerinin görüşüldüğü günlerde de Muğla’nın sorunlarını dile getirdi ve bakanlara şu soruları yöneltti:

Sağlık Bakanlığı bütçesi:

— Sayın Bakan, yeni açılacak olan Menteşe Devlet Hastanesinin kapasitesini artırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? 2019 Temmuz ayı için açılmasının planlandığı ifade edilmişti. Vatandaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi bakımından Menteşe Devlet Hastanesi ne zaman açılabilecektir?

Muğla Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında uzman doktor sayısı ciddi anlamda yetersiz ve bu durumda hem hekimler hem de hastalar mağdur olmaktadır. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?

Sayın Bakan, Siz kendi ailenize,

çoluk çocuğunuza bu zehirleri solutur musunuz?

Çevre ve Orman Bakanlığı bütçesi.

Sayın Bakan, ben bölgesinde 3 tane termik santral bulunan bir bölgenin Milletvekili olarak konuşuyorum. Size termik santral bölgelerinde yaşayan tüm insanlarımız adına soruyorum “Sayın Bakan, Siz kendi ailenize, çoluk çocuğunuza bu zehirleri solutur musunuz? Siz, ailenizin bu bölgelerde yaşamasını ister misiniz? Cevabınız “Hayır”sa bu tasarıyı bir daha gündeme gelmemek üzere geri çekin lütfen. Hiç kimsenin, ailesinin ya da çocuğunun sağlığı sizinkinden daha az önemli değildir. Lütfen, biraz daha insan odaklı düşünelim.

Bu nasıl iştir Sayın Bakan? Kendi insanının sağlığını hiçe sayan bir devlet olabilir mi? Bu yasa tasarısını, santraller çevresinde yaşayan insanlara nasıl anlatabileceksiniz? “Elektrik üretimi sizin sağlığınızdan daha önemli” mi diyeceksiniz? Bunun izah edilebilir bir yanı var mı?

Yatağan, Milas ve tüm santrallerin olduğu bölgelerde hava ölçümleri düzenli yapılıp sonuçların anlık duyurulması sağlanmalıdır. Bu konuda hassasiyet bekliyoruz.

AKP, rant ve talan politikalarına son vermelidir.

— Muğla’da doğal sit alanlarının derecelerinin düşürülmesi aynı bir matruşka bebek misali; yani ormanlık alanların yakılıp kesilmesi, yok edilmesi, Karabağlar Yaylası gibi doğal sit alanlarının bile maden aramalarına açılması ve vahşi turizm ile yapılaşmaya açılması da büyük bebeğin içinden çıkan küçük matruşkalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

AKP, rant ve talan politikalarına son vermelidir. İstanbul şehrinin sokaklarından Muğla’nın denizlerine, kıyılarına; Karadeniz’in ormanlarından Kaz Dağları’na AKP elini milletin ortak değerlerinden çekmeli; yüzünü ranta değil, yeniden halka ve doğaya dönmelidir.

MUÇEV soruları..

— Sayın Bakan, Muğla il sınırları içerisinde bulunan, 14 adet kıyısal alan, hiçbir yasal ve nesnel gerekçe olmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından MUÇEV isimli şirkete kiralanmıştır.

— Muğla ili kıyılarında bulunan ve kamu elinde bulunması gereken günübirlik alanlar ve iskeleler hangi mevzuat hükmüne dayanılarak bir sermaye şirketine devredilmiştir? Anayasa’nın 127’nci maddesi uyarınca, kamu tüzel kişiliği niteliğindeki mahalli idareler yerine kamu otoritesini kullanma yetkisine sahip olmayan, özel hukuk kişisi niteliğindeki MUÇEV Turizm Limited Şirketine devir konusunda ısrar edilmesinin sebebi nedir?

MUÇEV’in, kurulduğundan bu yana elde ettiği gelir toplamı ne kadardır?

Gelirinin tamamını Muğla’dan sağlayan MUÇEV bu gelirin ne kadarını Muğla için harcamıştır?

Sayın Bakan, Fethiye Körfezi’nin temizlenmesi yönünde çalışmalar hangi aşamadadır? Fethiyeli hemşehrilerimiz de, en kısa zamanda ödeneğin çıkartılarak, Körfez’in temizlenmesini beklemektedir.

— Sayın Bakan, MUÇEV Muğla ili içerisinde faaliyet gösteren spor kulüplerine maddi destek sağlamakta mıdır? Eğer destek sağlıyorsa bu desteğin miktarı ne kadardır? MUÇEV tarafından Muğla dışındaki spor kulüplerine maddi destek sağlanmakta mıdır, sağlanmışsa hangi kulüplere, ne kadar destek sağlanmıştır?

Muğla‘ya yeni stadyum

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi

Sayın Bakan, Muğla Milletvekili olarak ilimizi ilgilendiren birkaç konuyu da dile getirmek istiyorum.

1) Marmaris önemli bir turizm merkezi olmasına rağmen spor tesisleri bakımından zayıf durumdadır. Turizmin on iki aya yayılmasında spor organizasyonlarının önemi büyüktür. Bu nedenle, Beldibi’nde yapımı için projesi hazır olup ihale aşamasında bulunan tesisler için ödenek tahsisi gerekmektedir. Proje kapsamında 3 bin kişilik spor salonu, futbol sahası, atletizm pisti ve gençlik merkezi bulunmaktadır. Ödenek tahsis edilmesi konusu ne aşamadadır Sayın Bakan?

2) Muğla merkezde yeni stadyum projesinin yatırım programına alınması ve ödenek ayrılması hakkında son durum ne aşamadadır?

3) Muğla ili turizm potansiyeli, sahip olduğu 2 uluslararası havalimanı ve bölgenin kış turizmine olan gereksinimi nedeniyle hokey sporu noktasında ciddi anlamda yatırım yapılabilecek bir bölgedir.

 Dalaman, Ortaca, Menteşe, Kavaklıdere ve Yatağan olmak üzere 5 ilçemizde hokey oynanmakta ve ilimizde 625 lisanslı sporcumuz mevcut olup Muğla ilimiz üç yıldır Türkiye 1’incisidir. Bu bağlamda, ulusal ve uluslararası spor organizasyonları düzenlenebilecek hokey sahası yapılması için bir çalışmanız var mıdır?

4) Muğla, ülkemizde kıyı uzunluğu en fazla olan ilimizdir. Bu nedenle, su sporlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yüzme, kürek, kano, yelken, yat yarışları, plaj voleybolu gibi birçok etkinlik için tesislerin yapılması turizm için de büyük önem taşımaktadır. Bu konuda çalışmalar var mıdır?

5) İlimizde Milas Güreş Eğitim Merkezi, Köyceğiz Su Sporları Merkezi bulunmaktadır ancak bu tesisler son derece yetersizdir. Bunlara ilave olarak gerek su sporları alanında gerekse diğer spor alanlarında millî takımlarımızın kamp yapabileceği tesisler konusunda yatırım çalışmalarınız bulunmakta mıdır?

——————-

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.