Bodrum Gündem

Haluk Bilginer’le 32 Yıl Önce… / Emin Varol BG Yazıları

Haluk Bilginer’in, “En iyi erkek oyuncu” Emmy Ödülü aldığını duyunca, bir kez daha “zaman makineme” bindim. Yani, Gazetecilik arşivimi açtım..

32 yıl öncesine gittim.

1 Mart 1987 tarihinde Londra’dayım.

Bir odasında pansiyoner olark kaldığım evin sahibesi  Mrs Norine; heyecanla yanıma geldi ve salona gelmemi istedi. Norine heyecanla,  “Televizyondaki bir dizide Mehmet isimli bir Türk, Türkçe birşeyler söylüyor” diyerek, beni  televizyonun bulunduğu salona götürdü

Gerçekten bir Türk oyuncu, karşısındaki Punk’cı bir kıza sinirli bir şekilde, Türkçe, “senin ağzını burnunu kırarım…” diyordu.

Dizideki ismiyle Mehmet, bugün Emmy ödülünü alan Haluk Bilginer’di.

Mehmet, İngilizlerin beğeni ile izlediği “East Enders” (Doğu’nun Sonu) adlı televizyon dizisinde başrol oynuyordu. Dizinin yapımcıları, Bilginer’in dizide zaman zaman Türkçe konuşmasına izin vermişlerdi.

Hoşuma gitmişti.

Gazetecilik dürtülerim, Haluk Bilginer’i aramam ve kendisiyle bir röpörtaj yapmam konusunda beni dürtüyordu.

Ertesi gün, genç oyuncu Haluk Bilginer’i BBC’deki odasında buldum. Ve kendisi Londra merkezde bir Wine Bar’da buluşma teklifimi kabul etti.

Haluk Bilginer ve kız arkadaşını benden önce barı dolduran İngilizler gördü. Kapıya doğru koşturan ve çığlıklar atan İngiliz kadınlar Mehmet’in boynuna sarılıyordu.

…. Haluk Bilginer, yani Türk Mehmet, İngiltere’de 25 milyon kişinin izlediği “East Enders” (Doğunun sonu) dizisinde kızların peşinde koştuğu, zampara bir Türk rolünü oynuyordu. Aynı zamanda, haksızlığa tahammül edemeyen, temiz kalpli ve kumarbaz bir Türk’tü…

Kırmızı şaraplarımızı yudumlarken, Mehmet, 6 yıldan bu yana Londra’da profesyonel olarak oyunculuk yaptığını anlattı. Ancak dizideki rolünü beğenmiyordu. Oysa, “kumarbaz- bıçkın delikanlı Türk” rolüne İngilizler bayılıyordu.

“Oyunculuk açısından çok cazip bir rol değil” diyerek imzaladığı altı aylık kontratın bitiminden sonra diziye devam etmeyeceğini söyledi.

Londra’da aktörler sendikasına üye olanların yüzde sekseninin  işsiz olduğunu hatırlatarak, oyunculuk kariyeri  ve işsiz kalmamak  için bu riski  6 aylık bir süre için mecburen almış olma gerekçelerini  anlattı.

Haluk Bilginer, Türkiye’de bir televizyon dizisinde oynamanın hayalini yaşıyordu. Ancak, o tarihlerde Türkiye’de özel televizyon kanalları henüz yoktu. Televizyon olarak sadece TRT vardı ve Bilginer’de TRT’de bir dizide oynamak istiyordu.

Bu hayali, kısa bir süre sonra gerçekleşecekti. TRT’de “suikastler zinciri” adlı diziden sonra şansı açılan Haluk Bilginer, “gecenin öteki yüzüisimli diziyle Türk seyircilerin de sevgilisi haline gelecekti.

Emmy ödüllü sanatçımız Haluk Bilginer , bardan ayrılırken, ” herşeye rağmen,  bir İngiliz televizyonundaki dizide, Türk oyuncu olarak oynamak gurur verici.” olduğunu söyledi. Bilginer, Türk halkına karşı sorumluluk duyduğunu da ekledi.

32 yıl sonra bu gün.

İngiliz televizyon dizisindeki “Türk Mehmet” rolündeki Haluk Bilginer, Uluslararası Emmy Ödül’üne ulaşan ilk Türk oyuncu oldu.

Ödül töreninde yaptığı konuşmada da 32 yıl öncesinde olduğu gibi Türk’lük vurgusu yaptı. Bilginer sahneden inmeden Kendimden çok, bu ödülün Türkiye’ ye gittiği için çok mutluyum.” diyordu.

Tebrikler ve teşekkürler  Mehmet…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.