Bodrum Gündem

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLLERİNE HAKSIZLIK / Emin Varol Bodrum Gündem Ankara yazıları…

 

Bu yazı ile ben kimsenin avukatlığına soyunmuyorum. Aksine, bir hakkı teslim etmek istiyorum.

Olay şu;

21 Kasım 2019, saat 22:59’da TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, “Termik santrallere filtre takılması zorunluluğu” iktidardaki AK Parti ve ortağı MHP’nin oylarıyla  ertelendi.

Böylece, Muğla’daki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri dahil, Türkiye’nin çeşitli illerine dağılmış durumdaki yaklaşık 15 termik santralin baca filtreleri 2,5 yıl daha takılmayacağı için, insanlarımız zehir solumaya devam edeceklerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gelen tepkiler üzerine  yasadaki, “Termik santrallere filtre takılması zorunluluğunun” ertelenmesi maddesini “sürpriz” bir kararla iptal etti.

“Sürpriz” diyorum. Çünkü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez bir yasayı veto ediyordu. Hem de kendi bilgisi dahilinde Meclis’e gönderilen bir yasayı..

Bir başka anlatımla;

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın hazırladığı bir yasayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan olarak iptal ediyordu.

Yeni sistemin, partili cumhurbaşkanlığının geldiği son nokta olması bakımından bu veto önemliydi.

Meclis’te kabul, vetoya alkış..

AK Parti Genel Başkanı’na ait yasadaki bir maddeyi,“Termik santrallere filtre takılması zorunluluğunun ertelenmesini “, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  veto etmesi üzerine, maddeye kabul oyu veren AK Parti milletvekilleri güç durumda kaldı.

Yasaya Meclis’te destek veren ve kabul oyu kullanan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal ve Ahmet Özdemir, Erdoğan’a aynı yasayı veto ettiği için teşekkür ettiler.

Erdoğan’ın vetosundan sonra, Afşin-Elbistan Termik Santralinin bulunduğu Kahramanmaraş’ın AK Parti Milletvekillerinden Celalettin Güvenç ve parti sözcüsü Mahir Ünal oylamaya katılmadığı, AK Parti Milletvekilleri İmren Kılıç, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal ve Ahmet Özdemir‘in ise filtre takılmasının ertelenmesiyle ilgili madeye kabul oyu verdikleri ortaya çıktı.

MHP Milletvekili Sefer Aycan da Cumhur ittifakının bir ortağı olarak iktidar milletvekilleri gibi kabul oyu kullanmış, Red oyu kullanan tek Kahramanmaraş Milletvekilinin ise Gazeteci CHP Milletvekili Ali Öztunç olduğu ortaya çıktı.

Kararın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinden sadece birkaç saat sonra , Meclis’teki oylamaya Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sn. @RTErdogan önce sağlık, önce insan diyerek Afşin- Elbistan Termik Santralleri’nin bacalarına filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etti. Cumhurbaşkanımıza tüm Kahramanmaraşlılar adına şükranlarımızı sunuyorum” diyerek teşekkür etti..

CHP Muğla vekillerine haksızlık..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Termik Santralleri’nin bacalarına filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etmesinin ardından, Yeniköy ve Yatağan termik santralleri nedeniyle CHP Muğla Milletvekilleri’nin Meclis’teki oylamaya katılmamaları eleştirildi.

Milliyet Gazetesi Yazarı Melih Aşık, CHP Muğla Milletvekillerini isim vererek şöyle dedi:

” ….En kirli il olan Muğla’nın 4 CHP’li milletvekili de (Burak Erbay, Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Suat Özcan) ortada görünmemişti. Merak ettik… CHP’nin bir çevre politikası ve duyarlığı yok mudur? Milletvekillerine bu ilgisizliğin sebebi soruldu mu? Yoksa sermaye ile halkın çatıştığı konularda sermayenin tarafında yer almak partinin gizli politikası mıdır?”

Cenazeye gitmişler..

CHP Muğla Milletvekillerinin oylama sırasında nerede olduğunu araştırdım.

– CHP’li Süleyman Girgin, genel kuruldaki oylama sırasında 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonundaydı.  Komisyon üyesi olan Girgin, bütçe maratonu sırasında, tüm bakanlık bütçeleri üzerinde konuşma yapmış. Ayrıca komisyondaki eylemlere de destek vermişti.

– Diğer CHP Muğla MilletvekilleriBurak Erbay, Mürsel Alban ve Suat Özcan ise, filtrelerin ertelenmesine ilişkin maddenin oylandığı gün, Mürsel Alban’ın kardeşinin cenaze törenindeydiler. Hatta, cenaze törenine grup başkan vekili Özgür Özel de katılmıştı.

AK Parti Milletvekillerinden kabul oyu.

Meclis’te Muğla’yı sadece CHP’li Milletvekilleri temsil etmiyor. Ak Parti’den iki, İyi Parti’den bir Milletvekili de görev yapıyor.

Peki, iki termik santrali bulunan Muğla’yı, Meclis’te temsil eden bu milletvekilleri, santrallere filtre takılmasını 2,5 sene erteleyen bu yasaya nasıl oy verdi.

Yazayım..

AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir: Kabul

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan: Kabul

İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun: Oylamaya katılmadı.

Durum bu..

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise “filtre takılması” konusunda çok daha duyarlıydı. Çünkü, Yatağan termik santralinde çalışmış, sendika kökenli  Girgin, filtrelerle ilgili maddenin  komisyondaki görüşmeleri sırasında bu ertelemeye karşı çıkmıştı..

Sağlık beklemez sayın komisyon üyeleri.

Süleyman Girgin, komisyondaki konuşmasına, uzun yıllar Yatağan’da MADEN-İŞ Sendikası Başkanlığı yaptığını hatırlatarak şunları söylemişti:

Yatağan’daki termik santral, Yatağan Yeniköy Kemerköy’deki termik santral ve onu besleyen kömür ocaklarında yıllarca Yatağan denildiği zaman akla “zehir” gelirdi. Hep Yatağan “zehir”le anılırdı ve biz buna üzülürdük.

Sonra Bakanlığa gittik, ilgili yerlere gittik, çevresiyle, basın mensuplarıyla, çevreciler, kamuoyu, yerel yönetimler, sendikalar birleşti ve baca gazı arıtma tesisinin yapılması için bir kavga verildi. Hani, biz, termik santrallerimizi kamuoyunda gelinlik kızımıza benzetirdik.

Hangi anlamda? Bir anne baba gelinlik çağa gelmiş kızını kötüler mi dedik. Yani Yatağan ekmek kapısı oldu. biz ancak eksiklerini tamamlayalım, yani baca gazı arıtma tesisi gibi eksiklerini tamamlayalım, üretim devam etsin dedik. Ama ondan sonraki süreçte de özelleştirme başımıza geldi ve özelleştirme belasından sonra da baca gazı arıtma tesislerinin ne kadar sağlıklı çalıp çalışmadığı da tam belli değil.

Geçenlerde il çevre müdürümüzün yanına gittim. Yine inversiyon olayı meydana gelmiş Yatağan’da. Nedir bu dedim. İşletme yetkilileriyle de görüştük ve denen şu bize: “Altı, yedi saatlik baca gazı devreden çıkmış.”  

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 2018 yılında Çan Termik Santrali ziyaretinde santralleri çevre için gerekli yatırımları yapması için verilen sürenin 2019 sonunda biteceği ve bir daha böyle erteleme olmayacağı sözü verdi.

Şimdi bu söz niye tutulmuyor? Bu erteleme kimler için yapılıyor? Bu yılın başında torba yasayla getirilen ve 2021 yılı sonuna kadar çevreyi kirletme hakkı tanıyan yasa teklifi kamuoyunun baskısı ve siyasi parti gruplarının da ortak tavrıyla Meclis Genel Kurulunda geri çekilmişti.

Halk sağlığını tehdit etmesine izin vermeyelim.

Şimdi ne oldu da yeniden bu teklif yapılıyor? Bunun açıklanması lazım. Şimdi, insan sağlığından tasarruf olur mu? Yani sürenin uzatılması demek aynı zamanda insan sağlığından tasarruf demek. Yani itibardan tasarruf olmuyor da sağlıktan mı olacak. Sağlık iki yıl daha beklemez sayın Komisyon üyeleri.

Bu teklifin tercümesi şudur: Santral sahibi şirketlere “Çevreyi istediğiniz kadar kirletip vatandaşı istediğiniz kadar zehirleyebilirsiniz hatta var olan baca gazı arıtma tesislerini de bu muafiyetten yararlanarak çalıştırmayabilirsiniz. Bu yolla daha fazla kâr elde edebilirsiniz.” demektir.

Santrallerin iki yıl daha halk sağlığını tehdit etmesine izin vermeyelim. Hem enerjide dışa bağımlıyız hem pahalı enerji üretiyoruz hem temiz enerji üretmiyoruz hem de zehirleniyoruz diyorum.

Yazımın başında belirttiğim gibi, kimseyi haklı veya haksız çıkarmaya çalışmadım. Sadece Türkiye’nin gündemine oturan bir konuda,  Muğla’yı temsil eden vekillerimizin, zehir saçan termik santrallerle ilgili duyarlılığını ortaya koymaya çalıştım.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.