Bodrum Gündem

Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı Planı Meclis Gündeminde…

Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı Planı Meclis Gündeminde…

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla Turgutreis’de  yapılması planlanan Sahil Güvenlik Limanı ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sahil Güvenlik Limanı Projesi’nin onaylandığını Bodrum Belediyesi’ne Ağustos 2019’da bildirmişti.

Konuyu Meclis’e taşıyan Süleyman Girgin önergesinde uzmanların ve bölge halkının taleplerini dillendirdi. Önergede şu cümleler yer aldı: “Ülke güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda elbette askeri tesisler yapılmalıdır. Ancak tespit edilen yerin, bölgedeki vatandaşlar, esnaf, turizmciler ve STK’lar tarafından; deniz hayatına zarar vereceği, çevresel kirlilik yaratacağı, liman fonksiyonları açısından uygun olmadığı, doğa, yaban hayat ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla ilgili uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu, ayrıca tam merkezdeki ücretsiz halk plajını yok edeceği gerekçeleriyle değiştirilmesi talep edilmektedir.

Bu projenin çevresel değerlere, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun ve uygulanabilir olmadığı ortadadır. ÇED ve SED (Sağlık Etki Değerlendirme) yapılmadan böylesi bir inşaatın ve kullanım biçiminin hayata geçirilmesinin geri dönülmez çevresel ve hukuki zararlara neden olacağı açıktır.”

Alternatif Yer Seçimi Yapılacak mı?

Girgin’in Bakanlara yönelttiği sorular kısaca şöyle:

1) Sahil Güvenlik Limanı Planı üst ölçekli planlarda yok. Üst ölçekli planlarda değişiklik yapmadan, alt ölçekli planlarda “Liman Alanı” planlanması yapılmasının Planların Kademeli Birlikteliği İlkesine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?

2) Liman inşası ve kullanımı uluslararası sözleşmelere uygun mu?

3) Yapılması planlanan Sahil Güvenlik Limanı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Sağlık Etki Değerlendirme (SED) Raporları alınacak mı?

4) Plan alanında bulunan Akdeniz’e özgü deniz çayırı Posidoniaoceanica korunacak mı?

5) CarettaCaretta’ların doğal yaşam alanı olan bu bölge için CarettaCaretta’ları koruyacak ne gibi önlemler alınmıştır?

6) Liman inşasının turizm ve bölge halkı açısından oluşturacağı olumsuz etki nasıl giderilecek?

7) Limanı kullanacak deniz araçlarının yaratacağı gürültünün deniz altı canlı yaşamına zarar vermemesi için ne gibi önlemler alınmıştır?

8) T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mevcut deniz tabanı topoğrafyasına rağmen böyle bir yerde Liman Alanı oluşturmanın gerek çevresel açıdan, gerekse liman fonksiyonları çerçevesinde gemi manevralarında yaşanacak risklere açık olduğu, uygun ve uygulanabilir olmadığını rapor etti. Bu rapor,  bu limanın inşasının ve kullanımının askeri deniz personelimiz için tehlikeli olduğunu göstermektedir. Bu tehlikenin bertaraf edilmesine yönelik ne gibi çalışmalar yapılmıştır?

9) Uzmanların ve bölge halkının uyarıları ve çekinceleri doğrultusunda, Askeri Sahil Güvenlik Limanı Planı’nın bütünüyle gözden geçirilerek, Turgutreis’in merkezi yerine, alternatif bir yer bulunarak, şehir merkezlerinin dışına çıkarılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Turgutreis’e Sahil Güvenlik Limanı Planı daha önce bölge halkı tarafından da çeşitli açıklamalarla eleştirilmiş, yeni bir yer belirlenmesi çağrısı yapılmıştı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.