Bodrum Gündem

CHP Bodrum İlçe Başkanlığına 32 Oy Farkla Halil Karahan Seçildi (Yorumlu Haber) foto-video galeri

CHP Bodrum İlçe Kongresi tamamlandı. Oy kullanan 402 delegenin 217’sini alan mevcut Başkan Halil Karahan CHP Bodrum ilçe Başkanı olurken, 185 oy alan Tuna Işın 185 oy aldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem  

(Haber başlığında da belirtildiği gibi; bu haber yorumlu bir haberdir. Burada yazılanlar kongre sürecinde ve 22 Aralık 2019 Pazar günü OASİS Kültür Merkezinde gerçekleştirilen CHP Bodrum İlçe Kongresindeki gözlemlerime dayanmaktadır.)

CHP Kongre Takvimi…

Muğla’da Kasım ayı başında başlayan delege seçimleri Kasım sonunda tamamlandı. 9 Aralık günü itibarı ile CHP Genel merkez tarafından il ilçe örgütlerine gönderilen genelgede; “İlçe kongreleri 14 Aralık 2019 tarihinde başlayacak ve 27 Ocak 2020 tarihinde sona erecek. 3 Şubat 2020 – 2 Mart 2020 tarihleri arasında da il kongreleri gerçekleştirilecek…” ifadeleri yer aldı.

Böylelikle Kasım başı itibarı ile Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde olduğu gibi Muğla’da da Kongre süreci başlamış oldu.

Bodrum CHP’de Kongre Süreci…

Bodrum’da delege seçimlerinin çok öncesinde kongre süreci başlamıştı. Bu süreç öncesi adeta delege savaşları gerçekleşti. Hemen her mahallede siyah-beyaz, sarı, kırmızı, sarı lacivert, bordo-mavi, yeşil-beyaz listeler havalarda uçuşuyordu. Karadenizli Bodrumlular, Adanalı Bodrumlular, Zaza Bodrumlular, Kürt Bodrumlular, Trakyalı Bodrumlular, İstanbullu Bodrumlular meydan savaşı verdiler. Bu arada doğal olarak(!) Bodrumlu Bodrumlular da bu savaşın tam ortasındaydılar.

Öyle ya da böyle delege seçimleri tamamlandı. Delege seçimleri sonunda; olası adayların üçü de 50 ile 80 oy farkı ile seçimi alacakları yönünde ifadeler kullanıyorlardı. Elbette iddialı olmak önemli, lakin biraz da gerçekçi olmakta yarar var. Bu arada delege seçimlerinde aslı, astarı var mıdır bilemem; her aday birbirine belden aşağı vurduğu yönünde ifadeler kullandı. Karşılıklı olarak delege kaçırıldığından tutun da (bu ne demek anlamadım, delegeler kaçırılıp seçime kadar rehin mi tutuldu acaba?), İl Başkanlığı ve Büyükşehir tarafından baskı uygulandığı ve daha birçok suçlamalar yapıldı. Hatta Mehmet Kocadon’un delege seçimlerinde etkili olduğu bile söylendi.

Muğla İlçelerinde Kongreler Devam Ediyor…

Muğla’nın diğer ilçelerinde de Kongreler yapılmaya başlandı. Olağan Kurultay takvimine göre Muğla 6 ilçede kongrelerini tamamladı. Milas ilçe kongresi ile başlayan süreç, Bodrum ilçe kongresiyle devam ediyor. Milas’ta İlgin Göktepe, Yatağan’da Mehmet Kemiksiz, Köyceğiz’de Hüseyin Erol, Ortaca’da Evren Tezcan, Dalaman’da Sezer Durmuş ilçe başkanı seçildiler. 22 Aralık Pazar Günü de Bodrum İlçe Başkanlığına Halil Karahan ve Yönetim Kurulu seçimi aldı. Toplam 6 ilçede kongrelerini tamamlayan CHP’de süreç 27 Aralık’ta Kavaklıdere, 28 Aralık’ta Marmaris, 29 Aralık’ta Ula ve Menteşe ilçe kongreleri ile devam edecek. Seydikemer 4 Ocak’ta, Datça 11 Ocak’ta ve Fethiye’de 19 Ocak’ta ilçe başkanı ve ilçe yönetimini belirmek için sandık başına gidecek.

Bildiğimiz duyduğumuz kadarı ile şimdiye kadar kongrelerde çok sıkıntı yaşanmadı.

CHP Bodrum İlçe Kongresi…

Muğla İlçelerinde Kongreler tek tek yapılmaya devam ediyor, lakin herkesin gözü Bodrum Kongresindeydi.

Önce üç aday vardı. İlk adaylık açıklamasını 19 Ekim 2019 günü Deniz Koca yaptı. Oldukça iddialı bir açıklamaydı. Üstelik yanında da ilçe başkanlığı yapmış deve dişi siyasetçiler(!) de vardı. Beklendiği gibi(!) 6 Aralık günü Deniz Koca o kadar iddialı açıklamasına ve deve dişi siyasetçi eski ilçe başkanının desteğine karşın adaylıktan çekildi. Sosyal medya yıkıldı.

(Bu paragraf için yine sıkıntı olacak ahlaksız gazeteci olarak nitelendirileceğim lakin yazmadan olmazdı)

Deniz Koca’nın adaylıktan çekilmesi ile olası iki başkan adayı çalışmalarını hızlandırdı. Bu süreçte yine deve dişi siyasetçi olarak kabul edilen Bodrum belediye başkanlığı için aday adayı olan isimlerde devreye giriverdiler. Kimi Halil Karahan’dan yana, kimi Tuna Işın’dan yana tavır koydu.

Oysa Karahan ya da Işın adına sert tavır(!) koyan, (geleceğe yönelik beklentileri olan siyasetçiler) şunu atladılar;

Bodrum CHP Kongreleri her daim yüzde 49, yüzde 51 ile sonuçlanır. Geleceğe yönelik beklentileri olan siyasetçiler bunu bile bile yüzde 49-50 oranında partilini karşına almak ne kadar doğru bir siyasi anlayış düşünmek lazım. Hepimiz biliyoruz, zamanı geldiğinde bu tavrı o siyasetçinin aleyhinde kullanılacaktır.

Daha önce oldu, bundan sonra da olacaktır.

CHP Bodrum İlçe Kongresi’nde Neler Oldu?

Öğle saatlerinde başlayan kongreye CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ile Burak Erbay, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Sandıkçıoğlu Başarır, Kongrelerini tamamlayarak seçilmiş çiçeği burnunda CHP İlçe Başkanları, geçmiş dönem CHP MYK Üyesi ve Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un da aralarında olduğu çok sayıda partili katıldı.

Kongrelerin bir geleneği vardır; diğer partilerin ilçe başkanları ve yöneticileri Kongreye davet edilir. Protokol de yerleri ayrılır. Gelen parti temsilcileri kongrenin misafiri olarak kabul edilir ve hiç bir şekilde kötü muamele ile karşılaşmazlar. Bunun garantisi kongreyi yapan partidir. Lakin CHP Bodrum İlçe Kongresinde İktidar Partisi AK Parti, seçimlerde ittifak yapılan İYİ Parti, MHP ve HDP temsilcileri yoktu. Öğrendiğimize göre davet edilmemişlerdi. İYİ Parti Bodrum ilçe Başkanı konu ile ilgili sosyal medya hesabından sitem dolu bir mesaj yayınladı. Doğrusu çok ayıp oldu.

Salon başlangıçta hınca hınç doluydu.

Divan Başkanlığına doğal olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gökhan Zeybek ve yardımcılığına da Bodrum Belediye Meclis Üyesi Emre Köroğlu oy birliği ile seçildi.

Gündem gereği faaliyet raporu bir sunum olarak gösterildi, hesaplar verildi ve gelecek döneme ait tahmini bütçe vs. vs. oylanarak kabul edildi. Arada faaliyet raporu ile ilgili sesler çıksa da çok dikkate alınmadı.

Ardından konuşmalara geçildi.

Recai Seymen “Kral Çıplak” dedi?

(Seymen’in konuşmasının tamamı 58. dakikadan itibaren )

Recai Seymen oldukça uzun bir konuşma yaptı. Doğrusu bu kadar sert söylemlerde bulunmasını ben dahil kimse beklemiyordu. Lakin milletvekili adaylığından, yerel seçimlerde Belediye Başkanlığı adaylığına ve o süreçte neler yaşandığına dair bilinen, bilinmeyen bir çok konuyu dile getirdi. Öyleki bir ara Gökhan Zeybek, Recai Seyman’e partinin iç işlerine yönelik konularda daha hassas olunması, basına ve kamuoyuna açık yerlerde daha dikkatli konuşulması gerektiği yönünde uyarıda bulunmak durumunda kaldı. Lakin Seymen, çok dolu olduğunu ve birilerinin de yaşananları anlatması gerekiyor diyerek verdi veriştirdi.

Seymen milletvekilliği sıralamasında Bodrum’a haksızlık yapıldığını özellikle vurgulayarak “Milletvekili sıralamasında Bodrum niye devre dışı bırakıldı? O dönemde çok kısa bire süre vardı, toplandık ve İl Başkanına görüşlerimizi bildirdik. İl Başkanı bunu genel merkeze ilettiğini söyledi. Fakat Parti Meclisi toplantısında bir baktık, 5’inci sırada arkadaşımız Kerim Cangır vardı. Bir baktık ki 5’inci sıradaki arkadaşımız ortadan kalkmış. 6’ncı sıradaki arkadaşımız kalmış. Öyle bir liste yapmışız ki Muğla’nın Menteşe içerisinden 3 tane milletvekili adayı koymuşuz. Her zamanki gibi Milas’tan bir aday olmuş. Bodrum yine elini avucunu yalamıştı. Bu konuda bu kabahatin bir kısmı bizde. Biz Musa Gökbel’den yani 1989’dan beri bir milletvekili çıkaramıyoruz…” dedi. Recai Seymen Belediye Başkanlığı için sekiz adaydan birisi olduğunu da anımsatarak o süreçte yapılan ayak oyunlarını ve haksızlıkları da anlattı.

Recai Seymen adeta Kral Çıplak dedi, lakin bunun için biraz geç mi kaldı acaba? Bu konuda üzerinde biraz düşünmek lazım. Geçte olsa bunların söylenmesi oldukça önemliydi bence.

Kerim Cangır Kırgın ama Küskün Değil…

Kerim Cangır Türkiye’nin geldiği durumu özetledikten sonra ittifak konusunda olumlu düşüncelerini dile getirdi. Lakin konuşmasının en can alıcı noktası ise milletvekilliği sıralamasında adının önce beşinci sıraya yazılması ve sonrada çıkartılmasından dolayı çok ama çok kırgın olduğunu söylediği andı. Herşeye karşın partime küsmedim ve CHP’nin kazanması için her zaman canla başla çalıştım. Verilen her türlü görevi de kabul ettim derken sesi çatallaştı. Gözleri doldu.

Yüksek siyaset yapanlar, onun ve Bodrum’un hakkını aramayanlar unutmasın! Parti emekçisi, devrimci Doktor Kerim Cangır her şeye ve herkese karşın CHP’ye küsmedim diyor.

Bilmem anlatabildim mi?

En Kazançlı Ahmet Aras…

CHP Bodrum İlçe Kongresi sürecinde iyi bir strateji belirleyen Bodrum belediye Başkanı, hiçbir başkan adayından yana net tavır koymadı. Bunu özellikle her platformda da ifade etti. Aras’ın bu startejisi ona çok şey kazandırdı. Öncelikle Bodrum belediyesinin bütün CHP’lileri kucaklayacağını göstermesi çok önemliydi.

Bence Ahmet Aras bunu başardı.

Ancak çevresindeki bazı isimlerin net olarak Tuna Işın’ı desteklemesinden kaynaklı ileriki süreçte sıkıntılar yaşanır mı?

Büyük olasılıkla yaşanacaktır.

Sonuç olarak; şimdilik Ahmet Aras CHP Bodrum İlçe Kongresinden en kazançlı isim olarak çıkmıştır.

Burak Erbay Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’na verdi veriştirdi…

Bodrum İlçe Kongresinden önceki İlçe Kongrelerinde de konuşan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, sakin sakin başladığı konuşmasının son bölümünde sert eleştirilerde bulundu. Özellikle Osman Gürün, Adem Zeybekoğlu’nu sert bir dille eleştirerek Muğla’da oy kaybına neden olduklarını söyledi. Gökhan Zeybek’in araya girerek parti içi konularda kamuya ve basına açık alanlarda daha dikkatli kelimeler seçmesi konusunda uyarmasına karşın Erbay hız kesmeyerek eleştirilerini ardı ardına sıraladı. Köyceğiz eski Belediye Başkanı Salih Erbay’ın Belediye Başkan adayı olarak gösterilmemesi ile başlayan sıkıntılı süreç, anladığım kadarı ile daha uzun süre devam edecek.

Adem Zeybekoğlu Burak Erbay’ın Eleştirilerine Çok Sinirlenmiş…

Daha sonra söz alan Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu yapılan eleştirilere kısa kısa yanıtlar verdi. Zeybekoğlu’da en az Burak Erbay kadar sert bir üslup kullandı. Konuşması boyunca oldukça sinirli ve Erbay’ın konuşmasından çok rahatsız olduğu gözlendi. Zeybekoğlu CHP Tüzüğüne göre hareket edildiğini, bunun dışındaki tüm söylemler için Burak Erbay’ın aynaya bakarak özeleştiri yapması gerektiğini ifade etti.

Halil Karahan Eleştirilere Yanıt Verdi…

CHP Bodrum İlçe Başkan Adayı Halil Karahan çekilen kura sonucu ilk söz aldı. Aslında ilk söz alan dezavantajlıydı. Kendisi ile ilgili eleştirilere tek tek yanıt verdi. Salondakilerin bir bölümü tatmin olurken bazı CHP’liler Karahan’ın eleştiriler karşısındaki savunmalarının tatmin edici olmadığı yönünde görüş bildirdiler.

Gereğinden fazla uzun ve tekrarların olduğu konuşma yapan Halil Karahan’ın konuşması adaylık açıklamasının hemen hemen aynısıydı.

Salondakileri coşturamasa da Halil Karahan oldukça rahat ve sakindi.

Tuna Işın Sert Eleştiriler Ve Suçlamalar İle Salonu Coşturdu, Ama Yetmedi…  (Tuna Işın’ın konuşması 35.dakikadan itibaren)

Tuna Işın Halil Karahan’dan sonra söz alması avantajını kullanamadı. Sanıyorum Alkım Denizaslanı’nın örgütlediği salon Tuna Işının her konuşmasındaki her paragrafı coşku ile alkışladı. Salondaki alkış ve coşkuya bakıldığında Tuna Işın’ın seçimi kazandığı algısı vardı. Oylama başladığında bu coşkudan etkilenerek Tuna Işın kesin aldı diye konuşanlar yoğunluktaydı. Lakin Tuna Işın’ın sadece elinde yazılı metni okuması salondaki alkış ve coşkuya rağmen etkisiz bıraktı. Çünkü sorduğu her soru ve eleştiriyi kendisinden önce konuşan rakibi Halil Karahan yanıtlamıştı. Yanıtlar tatmin edici olmayabilir belki ama sonuçta yanıtlamıştı.

Tuna Işın’ın sert ve suçlayıcı eleştirileri sakin bir ses tonuyla yapmasına karşın,  partililer sadece eleştirilerden oluşan ifadelerin yer almasından çok da hoşnut olmadığı yüzlerden belliydi.

Halil Karahan 32 Oy Farkı ile Başkan Seçildi…

Tuna Işın’da konuşmasını tamamlamasının ardından iki sandıkta oy kullanma işlemi başladı. Saat 20:00’de oy kullanma işlemi tamamlandı ve sayıma geçildi. İlk önce iki numaralı sandık sonucu belli oldu. Bu sandıkta Halil Karahan 124 oy aldı. Böylelikle sonuçta belli olmuş oldu. Birinci sandık sonucu da belli olunca Gökhan Zeybek sonucu ilan etti.

420 delege oy kullandı ve Halil Karahan 217 delegenin oyunu alarak seçimi kazandı. Tuna Işın ise 185 oy alabildi.

CHP Bodrum İlçe Yönetimi…

Başkan seçilen Halil Karahan’ın yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşuyor;

Başar Bıyıklı, Nevin Seda Dıngıl, Tayyar Gündoğan, Eray Karabağlı, Levent Bıçakçı, Engin Başol, Deniz Zor, Mehmet Kocabıyık, İbrahim Apak, Nurgül Tarım, Cihan Özarslan, Halil Eser, Semra Yıldırım, Kanat Özsert, Beyhan Altınsoy, Ece Yiğit.

Kongre sonunda CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Halil Karahan ve Tuna Işın birlik ve barış mesajı verdiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.