Bodrum Gündem

Muğla Milletvekillerinin karneleri / Emin Varol Bodrum Gündem-Ankara yazıları…

Artık, gelenek haline gelen bir yazı için araştırmalarımı tamamladım.

Her yılsonunda yaptığım gibi; yaklaşık 760 bin Muğlalı tarafından seçilerek Ankara’ya gönderilen yedi Milletvekili’nin, Yasama Performansını değerlendiriyorum.

Neden bunu yapıyorum?

Birincisi, halkın bilgi alma noktasından hareketle, Gazetecilik Mesleği nedeniyle bunu yapıyorum.

Milletvekili, bir milyon nüfuslu Muğla halkı tarafından seçilen, “ Muğla’ya ve Türkiye’ye hizmet etmek gibi özel bir görevle” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderilen sadece 7 kişilik seçilmişlerdir. Bu nedenle de milletvekillerinin, kendilerini seçen insanlara hesap vermek zorunda olduklarına ve ona göre hareket etmeleri gerektiğine inanıyorum.

Milletin vekilleri, seçildikten sonra sade bir vatandaş değildir. 750 bin seçmenin oylarıyla seçilen sadece 7 kişidirler. Artık, özel insanlardır. Muğla seçmeni onlara, maddi ve manevi imkanların yanında dokunulmazlık da vermiştir.

Dolayısı ile kendilerine de dokunulabilir, izlenebilir, eleştirilebilir, yasama performansları da ölçülebilir.

Muğla Milletvekilleri’nin  yıl sonu karnesini hazırlarken, yasama performanslarına ilişkin bilgi ve belgelerini resmi kayıtlardan elde ettim.  Parlamento Muhabiri olduğum için de vekillerin yasama çalışmalarını yakından takip ettim.

Bu nedenle de “özel” hiçbir konuya girmeyeceğim. Sadece resmi belgelerden yola çıkarak performanslarını yorumlayacağım

Yasama Faaliyeti deyince;

Genel Kurul kürsüsünden yaptıkları konuşmalar, gündem dışı konuşmalar. Komisyon çalışmaları ve burada yaptıkları konuşmalar. Kanun teklifi hazırlamaları. Bölgelerine ilişkin sorunlarla ilgili hazırladıkları soru önergeleri. Meclis araştırma önergeleri. Parti gruplarının hazırladıkları tekliflere katılmalarıdır.

Yıl sonu karnelerinde;  7 milletvekilinin yıl içinde yaptıkları yazılı açıklamalar, odalarında kabul ettikleri ziyaretçi sayısı, seçmenlere gönderdikleri tebrik sayısı, bölgenin sorunlarına ilişkin bakanlıklarda yaptıkları çalışmalar yoktur.  Bunlar, milletvekillerinin özel çalışmalarıdır, bilgimiz dışındadır ve bu nedenle de resmi belgeleri yoktur, .

Yemin ettiler..

Muğla Milletvekilleri; Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Burak Akbay, Suat Özcan, Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir ve  Metin Ergun, Haziran 2018 tarihinde yemin ederek yasama görevlerine başladılar.

Kendilerini de ilk defa o gün, Meclis’e geldikleri gün tanıdım. Önceki yıllarda Muğla merkezli  “Muğla Milletvekillerini İzleme Komitesi” dağıldı. Muğla gazete ve televizyonları içinde, Meclis’te görev yapan tek Ankara Temsilcisi olduğum için,Komitenin dağılmasının ardından Muğla milletvekillerini izlemek de bana kaldı.

Muğla Milletvekilleri, 2018 yılının  ortalarında seçilerek Ankara’ya geldi. Aynı yıl belediye seçimleri yaşandı ve meclis 3 ay tatil yaptı. Bu nedenle de milletvekilleri geçtiğimiz yıl yasama performansını tam olarak ortaya koyamadı.

2018 yılı performansı.

2018 yıl sonu karnesinde de yazdığım gibi; 1 Ekim 2018’de başlayan ve iki ay süren yasama döneminde bazı Muğla milletvekillerinin çalışmaları dikkat çekiciydi. Bunların başında CHP’li Süleyman Girgin geliyordu. Girgin, bu kadar kısa sürede, genel kurulda 15, çeşitli komisyonlarda da 40’a yakın konuşma yapmıştı. Araya 2 kanun teklifi yerleştirmiş, 10 ayrı soru önergesi hazırlamıştı.

“Girgin: 2019’un En Çalışkan Milletvekili “

2019 yılı Muğla Milletvekillerinin çalışmaları konusunda tam bir fikir verdi. 2020 yıl bütçe müzakereleri de önemli bir eşikti.

Muğla Milletvekilleri arasında yine CHP’li Süleyman Girgin göz doldurdu. İşçi kökenli sendikacı Girgin, Meclis’te adeta bir işçi gibi çalıştı. “2019’un En çalışkan Muğla Milletvekili” ünvanını da hak etti. Süleyman Girgin, üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2020 yılı bütçesi görüşülürken, tüm bakanlıkların bütçeleri üzerinde söz aldı. Muhalefet etti. Konuşmalarını, görsel materyellerle süsleyerek kameramanlara ve foto muhabirlerine malzeme verdi.

SÜLEYMAN GİRGİN  (CHP)

7 Temmuz 2018 tarihinde diğer milletvekilleri gibi yemin ederek görevine başlayan Girgin,  MECLİS RESMİ VERİLERE GÖRE;

Plan ve Bütçe Komisyonu ile İçişleri Komisyonu’nda tam 63 defa söz alarak konuşma yaptı.  Süleyman Girgin, Genel Kurul kürsüsünden de 21 ayrı konuşma yaparak iktidarı eleştirdi.

Meclis çalışmalarını aralıksız takip eden, işçi kökenli- sendikacı, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, arı yetiştiricilerinin sorunlarından, balıkçılık, işsizlik sigortası, sosyal yardım ve dayanışma konularına kadar  8 ayrı kanun teklifi hazırlayarak başkanlığa sundu.

Girgin, geçtiğimiz yasama yılında, Muğla’nın sorunları ile ilgili 83 adet soru önergesi ile 17 adet araştırma önergesi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdi.

Ayrıca, CHP’li arkadaşları tarafından hazırlanan 10 ayrı kanun teklifi ile 85 araştırma önergesine de imza koydu.

METİN ERGUN (İYİ PARTİ)

7 Haziran 2018 seçimlerinde MHP’nin yerine Parlamentoya giren tek milletvekili olan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Genel Başkan Yardımcısı olarak da görev yapıyor. Bu nedenle de milletvekili seçildiği ilk yıl 2018 yılındaki performansı gösteremedi.

İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı olan Ergun, iş yoğunluğu nedeniyle Meclis çalışmalarına daha az vakit ayırdı. Bu nedenle de geçtiğimiz yasama yılında komisyonlarda bir konuşma yapmadı.  Genel Kurul çalışmalarında ise gündem dışı ve kanun teklifleri üzerinde 10 ayrı konuşma yaptı.

Metin Ergun, yasama yılında 21 adet soru önergesi hazırladı, 2 ayrı kanun teklifini başkanlığa sundu.  Metin Ergun, ayrıca  5 ayrı araştırma önergesini başkanlığa verdi. Partisi tarafından hazırlanan 69 ayrı meclis araştırma önergesine destek verdi.

MÜRSEL ALBAN (CHP)

Üyesi olduğu Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda 5 defa, 2020 yılı bütçe müzakereleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 2 ayrı bakanlık bütçesi sırasında söz aldı. Mürsel Alban, geçtiğimiz yasama yılında meclis kürsüsüne  3 defa çıktı.

Mürsel Alban geride bıraktığımız yasama çalışmaları sırasında, 52 ayrı soru önergesi hazırladı. Ayrıca,  YÖK ile ilgili 2  kanun teklifi ve 6 ayrı meclis araştırma önergesini meclis başkanlığına verdi.

Mürsel Alban, çeşitli konularda  arkadaşları tarafından hazırlanan 26 meclis araştırma önergesini destekleyerek imza verdi

BURAK ERBAY (CHP)    

Burak Erbay, geçtiğimiz yıl Meclis ihtisas komisyonlarında konuşma yapmadı.  Genel Kurul’da ise 11 defa kürsüye çıktı. Erbay, geçtiğimiz bir yılda 20 soru önergesi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdi.  Ayrıca 2 ayrı kanun teklifi de hazırladı.

Burak Erbay, geride bıraktığımız yılda, bir adet  meclis araştırma önergesi  hazırladı. Partisi tarafından hazırlanan 31 adet araştırma önergesini imzalayarak destek verdi

SUAT ÖZCAN (CHP)

Öğretmen kökenli  Suat Özcan, geride bıraktığımız yıl Muğla milletvekilleri arasında “en az aktif” milletvekiliydi. Üyesi olduğu Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda sadece bir defa konuşma yaptı. Özcan, 2020 yılı bütçe müzakereleri sırasında da 2 kez Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelerek Muğla’nın sorunlarını anlattı. Suat Özcan, geçtiğim yasama yılında Meclis Genel Kurulu kürsüsüne 3 kez çıkarak konuşma yaptı

Suat Özcan, geride bıraktığımız yıl Meclis’te kanun teklifi vermedi. Çeşitli konularda 9 adet soru önergesi hazırlayarak başkanlığa sundu.

Özcan, Orman Yangınları ile ilgili olarak bir adet Meclis Araştırma önergesini hazırlayarak Meclis Başkanlığına verdi

YELDA EROL GÖKCAN (AK PARTİ)

Muğla’nın tek kadın milletvekili olan Gökcan,  geçtiğimiz bir yılda Meclis ihtisas komisyonlarında konuşma yapmadı. Gökcan, çeşitli vesilelerle Meclis Kürsüsünden 6 defa milletvekillerine hitap etti.

Yelda Erol Gökcan, Yasama Performansı  kriterleri arasında bulunan, herhangi bir konuda soru önergesi hazırlayarak meclis başkanlığına vermedi. Gökcan kanun teklifi de hazırlamadı. Sadece AK parti grubunun Turizmle ilgili hazırladığı bir teklife imza verdi.

Gökcan’ın, Gazetecilikle ilgili bir meclis konuşmasında, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, iktidarlarımız döneminde yaptığımız düzenlemelerle, yerel basına can suyu olduk, destek olduk, destek olmaya da devam edeceğiz.Özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip kamu desteği 2002’de 53 milyon TL iken, 2018 yılı sonu itibariyle 493 milyon TL’yi bulmuştur. İlk kez basın kartı almak için başvuruda bulunan gazetecilerin bekleme sürelerini de indirdi.” şeklindeki sözleri tarihe geçti.

MEHMET YAVUZ DEMİR (AK PARTİ)

 AK Parti’nin diğer Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir,daha önce belediye başkanlığı da yaptığı için siyasette deneyimli bir isim.

Demir, geçtiğimiz yıl üyesi olduğu Milli Savunma Komisyonu’nda 1 defa konuştu. Yavuz Demir, çeşitli konularda 2 defa da genel kurulda konuşma yaptı.

İktidar Partisi’nin bir üyesi olan Demir, geçtiğimiz yılda soru önergesi ve kanun teklifi hazırlamadı. Araştırma önergesi de vermedi

Yavuz Demir, AK Parti grubu tarafından hazırlanan 5 ayrı kanun teklife imza verdi.

Muğla milletvekillerinin performansı konusunda sizi bilgilendirdim. Herkesin işini iyi yapması gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra söz sizin. Hepinize gerilimden uzak, huzurlu bir yıl diliyorum

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.