Bodrum Gündem

Bodrum’da Cemevi Ortak Hizmet Yoluyla Yapılacak…

Bodrum’da Cemevi Ortak Hizmet Yoluyla Yapılacak…

Bodrum Belediyesi 2020 yılı Ocak ayı Meclis toplantısı Herodot Kültür Merkezinde gerçekleşti. 2020 yılının ilk toplantısının can alıcı gündem maddeleri arasında olan  Bitez’de bulunan  taşınmazda Belediye ile Alevi Bektaşi Kültür Derneğinin Cem Evini Ortak Yapması oy çokluğu ile kabul edildi.  

Çiçek Bozoğlu / Bodrum Gündem

Aralık 2019 olağan meclis toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen, mülkiyeti Belediyeye ait Bitez Mahallesi’nde kayıtlı ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrılan taşınmazın Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’ne tahsis edilmesi teklifine ilişkin komisyon raporu da Bodrum Belediyesi’nin ocak ayı meclis toplantısında görüşüldü.

İYİ Parti “Cemevini Sadece Belediye Yapsın…”

Gündemin 3. Maddesi olan mülkiyeti Belediyeye ait Bitez Mahallesi, 331 ada, 3 parselde kayıtlı ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrılan taşınmazın  Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğine tahsis edilmesi teklifine ilişkin alınmış olan 26.12.2019 tarih ve 2019/21 sayılı komisyon kararının görüşülmesi öncesi İYİ Partili meclis üyelerince bir önerge verildi. Önergede  “Gündem maddesinde de belirtildiği gibi bahse konu taşınmaz belediyemiz mülkiyeti altında olduğuna ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrıldığına ve 5393 sayılı belediye Kanunu’nun 14. Maddesi b fıkrasına göre belediyeler  “mabetlerin yapımını, bakımını, onarımını” yapabildiğine göre işbu parselin adı geçen derneğe tahsis edilmesi yerine Cemevinin belediyemiz tarafından yapılarak Bodrum’da yaşayan Alevi vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Zira talepte bulunan dernek bir kamu kuruluşu olmadığı için, işbu tahsisin bir ortak protokolle yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bugün bu yöntemle bu parselin tahsisi sağlanacak olursa, emsal teşkil edeceğinden, ileride başka ibadet yerleri için başka grup ve dernekler tarafından gelebilecek   taleplerin de önünün açılarak belki de kontrol dışına çıkabileceği kaygısı taşımaktayız. Sonuç olarak Alevi vatandaşlarımızın ibadetlerini yapabilmeleri için Cemevlerinin yapılması gerekliliği konusunda hem fikiriz. Bu gerekliliğin “Kamu Yararı Kararı”na haiz olmayan derneklerle karşılanması yerine; kanunun kendisine verdiği yetkiye ve göreve dayanarak Belediyemiz tarafından bir Cemevi yapılarak, içinde bulunacak sosyal tesislerin de yine Belediyemiz tarafından işletilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz” denildi.

Önerge belediye başkanının ilgili maddenin benzeri bir öneri ile çözüme kavuşturulduğunu dile getirmesi neticesinde oylanmadan geri çekildi. Ardından yapılan görüşmeler sonunda  Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği ile Bodrum Belediyesi arasında yapılacak protokol ile arazi tahsisi yapılmamasına belediye ile Cem evinin ortaklaşa binanın yapılmasına, kullanım hakkının 25 yıllığına derneğe verilmesi için Ortak Hizmet Protokolü imzalanmasına ve başkan Aras’ın yetkilendirilmesi  oylandı. Meclis üyelerinin çoğunluğu kabul ederken, İYİ Partili Uluç Tezer ve Numan Cömert’in gurup kararına rağmen olumlu oy kullandığı diğer üyelerin ise çekimser kaldığı görüldü. İYİ partlili meclis üyesi Uluç Tezer’in babası Dibaklihan Kültür ve Sanat Köyü kurucusu Cenap Tezer’in vasiyetini yerine getirmek için gurup kararına aykırı oy kullandığı, Numan Cömert’in ise Yalıkavak’ta yıllardır beraber yaşadığı Alevi inancına sahip arkadaşlarına destek vermek adına gurup kararına aykırı oy kullandığı ifade edildi.

Başkan Aras “Burası Bodrum, Hepimiz Birbirimizi Kucaklıyoruz Burada…”

Komisyon raporunda herhangi olumsuz bir durumun olmadığını ifade eden Başkan Aras, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda ibadethane yapımı, bakımı ve dernek-vakıflarla ortak projeler geliştirebileceğine ilişkin maddeleri hatırlatarak şunları söyledi: “Ortak Hizmet Projesi yoluyla Cemevi yaptırılması, sosyal, kültürel ve eğitim maksatlı projeler geliştirilmesi amacıyla Bodrum Belediyesi ve Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği arasında 25 yıl süreli ortak hizmet protokolü yapılması için yetki verilmesini Meclisimizden istiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde bu şekilde yapılan emsal projeler olduğunu biliyoruz. Bu projenin ortak yürütülmesi demek iki tarafından konuya katkı koyması demektir. Cemevini ibadet yeri olarak kabul etmeyen insanlar var memleketimizde. Ama biz bunu tescillenmiş olduk. Belediye meclisimiz bu kararı daha evvelden almıştı cemevi’nin ibadethane olarak kabul edilmesi yönünde. Zor günlerden de geçiyoruz malumunuz; ötekileştiren diller kullanılıyor ne yazık ki. Burası Bodrum, hepimiz birbirimizi kucaklıyoruz burada. Bodrum’da ki bu iklimin bütün Türkiye’ye de yayılmasını umuyorum. Cemevi Bitez’e artı değer katacakatır.

Konuşmaların ardından maddenin oy çokluğu ile kabul edilmesi salonda bulunan vatandaşlarında alkışları ile karşılandı.

Başkan Cem Yalçın “Cemevimiz Bitez’e Bodrum’a Yakışan İlim İrfan Yuvası Olacaktır…”

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın, Bitez’de ki taşınmazda Bodrum belediyesi ile birlikte ortak hizmet protokolü ile cemevi yapılmasına yönelik oy çokluğu ile alınan karar ile ilgili olarak, kimsenin kaygılanmasına gerek olmadığını ve yapılacak olan cemevinin Bodrum’a yakşıan bir mimariye sahip olacağını kaydetti. Yalçın yaklaşık 6 yıldır verdikleri mücadele ile ilgili şunları söyledi “Derneğimizin kuruluş amaçlarının başında cemevi yapımı geliyordu. Yaklaşık 6 yıl önce yola çıktık bu hizmet için. Bu kararın alınmasına katkı koyan başta sayın belediye başkanımız Ahmet Aras ve değerli meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Aynı şekilde CHP ilçe başkanı Halil Karahan’a da teşekkür ediyoruz bu sürecin olgunlaşmasına büyük destek verdi.  Bodrum için güzel ve sevindirici bir haberdir. Kaygısı olan insanlar olabilir bu cemevi’nin inşa edileceği yerle ilgili. kimsenin kaygı duymasına gerek yok. Göreceksiniz buranın projesini de Bodrum Belediyesi ile birlikte şeffaf halde gerçekleştireceğiz. Bodrum’a ve Bitez’e yakışır, simgesel özellikleri de olan, gelecek kuşaklara da aktarılabilecek güzel bir tesis kazandırılacaktır. Buranın projesi bittiğinde belediye başkanımızla birlikte sunumunu gerçekleştireceğiz. Herkesin gönlü ferah olsun bu konuda. Bunun için bir komisyon oluşturulacak, tabii ki içerisinde belediyeden de yetkililerin olduğu, akademisyenlerin olduğu, Türkiye çapında İsimlerde yer alacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın bütün bu süreçte şeffaf bir şekilde gerçekleştirilecek. Bir de şunu söylemek istiyorum Bizler yüzyıllardır hatta bin yılı aşkın süredir bu topraklarda kardeşçe, iç içe yaşıyoruz. Et ve tırnaktan daha öteyiz, ayrılmamız ayrışmamız mümkün değil. Bizleri ötekileştirmek isteyenler olabilir bunlara cevap vermeyeceğim. Biz bir arada daha güzel ve daha mutluyuz. Bir Bitez’de yaşayan tüm canlara vatandaşlara da şunu söylemek istiyorum; kesinlikle yapılacak olan ibadethaneden cemevinden kaygı duymayın. Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli Anadolu’ya kuş donunda gelmiştir.  Bu barışın sevginin dilidir. Yapılacak olan bu proje içerisinde de göreceksiniz yine hünkarımızın dediği gibi “İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Düşünce karanlığına Işık tutanlara ne mutlu. Burası İlim irfan yuvası olacaktır, sevgi olacaktır, barış olacaktır, sevginin kardeşliğin dili egemen olacaktır. Otak Hizmet Protokolü henüz oluşturulmadı Ama tabii ki beraberce yol alınacaktır bu konuda şeffaf biçimde çözüleceğine inanıyorum.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.