Bodrum Gündem

Muğla’daki Ölüm Santrallerine Geçici İzin

Muğla’daki Ölüm Santrallerine Geçici İzin

Muğla Kemerköy ve Yeniköy santralleri çevre izni aldı. Yatağan’a ise “geçici izin” verildi…

Emin Varol/Bodrum Gündem ANKARA

Termik santrallere filtre takılmasının ertelenmesine ilişkin yasanın  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesinin ardından, santrallere ilişkin denetimler sürüyor.

Muğla’da bulunan üç adet santralden, Kemerköy ve Yeniköy santralleri çevre izni aldı. Yatağan’a “geçici izin” belgesi verildi.

Yılbaşı öncesinde Meclis’te görüşülen, termik santralların filtresiz çalışmasına olanak sağlayan yasaya önce “evet” oyu veren AK Parti Milletvekilleri, yasayı Erdoğan’ın veto etmesinden sonra bu defa “hayır” oyu vermeleri eski yılın son tartışması olmuştu. Üstelik, AK Parti milletvekilleri, kendi oylarıyla kabul ettikleri yasayı iptal eden Erdoğan’a “teşekkür” etmişlerdi.

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra termik santrallerde yapılan denetimler tamamlandı. Buna göre, Muğla’da bulunan üç adet santralden, Kemerköy ve Yeniköy santralleri, çevre mevzuatı kapsamında  “çevre izni” alarak faaliyetlerine devam edecek.

Yatağan termik santraline ise “geçici faaliyet belgesi” verildi ve 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi almak için çevre ve şehircilik bakanlığına başvuracak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, denetimler sonunda Çevre Kanunu’nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini söyledi

Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını, Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de kapanan santrallerin  üretiminin diğer santrallerden karşılanacağını duyurdu ve “Bu santrallerin kapanması ya da üretiminin belli bir süre son bulması, enerji arz güvenliğimiz açısından hiçbir sorun ortaya çıkarmayacak. ” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.