Bodrum Gündem

BİR DEĞERİMİZİ KURTARALIM / Can Pulak Bodrum Gündem Yazıları…

Son yıllarda çok değerimizi kaybettik.

Çok çevre faciasına tanık olduk. Denizlerimizi kirlettik, yaşadığımız şehirlerin havasını zehirledik. Ormanlarımıza, göllerimize, nehir ve akarsularımıza çok zarar verdik. Çoğunu önleyemedik, gücümüz ve nefesimiz yetmedi. Yazdık, çizdik, Parlamento’muza, devletin üst kademelerine anlatıp durduk. Ama başarılı olamadık. Kızılderililerin çok güzel bir sözü var. “Yanlışı gören ve önlemek için elini uzatmayan, yanlış yapan kadar suçludur…” İşte bu suçlara ortak olmamak için yazmaya, anlatmaya, engel olmak için mücadeleye, yasaların izin verdiği ölçüde devam edeceğiz.

Bu girişten sonra, kurtulması için gayret etmemiz gereken bir başka değerimizden bahsetmek istiyorum. Hayrettin Karaca‘yı hepiniz tanırsınız. Ülkesini ve doğal değerlerini seven her Türk’ün ona bir vefa borcu vardır. Ormanların korunmasına ve gelişmesine hayatını adamış bu büyüğümüz, ülkemizin en başarılı vakfını kurarak (TEMA) insanımıza ve gençlerimize doğa ve orman sevgisini aşılamakla kalmamış, Anadolu’nun en uzak köylerinin kalkınması için, arıcılıkla tanışması için kooperatifler kurmuş, çiftçi ve köylümüzü bıkmadan usanmadan eğitmiştir.

Servetini ve bilgisini ülkemize harcayan bu örnek amcamız, bir yandan tekstil fabrikasını yönetirken, diğer yandan da Yalova’da kendisine ait bir arazide Türkiye’nin ilk ve tek Arboretum‘unu kurmuştur. Dünyanın mevcut 14 ağaç parkından biri olan ve içinde 7000 değişik ağaç ve bitki türü barındıran bu Arboretum, şimdi çok zor günler yaşamakta ve kapanma tehlikesi geçirmektedir. Böylesine değerli dünya çapındaki bir Arboretum‘un kapanmasına sessiz ve kayıtsız kalmak, yapılabilecek en büyük bir yanlıştır. Ziraate ve doğaya meraklı gençlerimizin yetişmesine yardımcı olan ve Üniversite gibi böylesine değerli bir kurumu mutlaka kurtarmak ve yaşatmak zorundayız. Her yıl onbinlerce kişinin gezdiği ve gördüğü ağaç ve bitkilere hayran kalan ziyaretçilerin ödedikleri sembolik giriş ücreti, bugün artık Arboretum‘un masraflarını karşılamıyor. Hayrettin Karaca’nın ileri yaşı, sağlık sorunları ve giderek azalana enerjisi de hesaba katılırsa, bu değerli müesseseye ciddi bir yardım ve destek elinin uzaması zorunlu hale geliyor.

Bunun için önce devletimizden ricada bulunuyorum. Lütfen buranın kapanmasını önleyecek yardım ve desteğinizi esirgemeyin. Güçlü kurumlarınızdan biri buraya sponsor olabilir. Ayrıca özel sektörümüzün güçlü holdinglerine, şirketlerine sesleniyorum. Lütfen bu kurtarma operasyonunda görev alınız ve Yalova Arboretum‘una sahip çıkınız. İnanın buraya vereceğiniz destek, ömrünüzde alabileceğiniz en büyük şeref madalyası olacaktır.

Rahmetli babamın Almanya’dan Üniversite arkadaşı olan Hayrettin Karaca‘ya şifalar ve uzun ömürler diler, konuya heyecanla yaklaşıp yardımcı olmaya çalışacaklara da peşin teşekkürlerimi sunarım…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.